26 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 08:59

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verslag informatie uiterlijk 6 april

De Gouverneur heeft beide heren verzocht een onderzoek te doen naar de mogelijkheid een kabinet te vormen waarvan de samenstelling recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Willemstad – Informateurs Rutsel Martha en Chester Peterson moeten op 30 maart een tussentijdse rapportage indienen bij de gouverneur over de voortgang van hun informatiewerkzaamheden en hebben tot 6 april de tijd gekregen voor een definitief verslag.

Gouverneur Lucille George-Wout heeft op 20, 22 en 23 maart de ondervoorzitter van de Raad van Advies, de voorzitter van de Staten, de demissionaire minister-president, de minister van Staat, een delegatie van de Sociaal-Economische Raad, een delegatie van de Raad van Kerken en de lijsttrekkers van de politieke partijen die één of meer zetels in de Staten hebben verworven op basis van de verkiezingsuitslag van 19 maart 2021, ontvangen en met hen gesproken over de formatie van een nieuw kabinet.

Op basis van de uitgebrachte adviezen heeft de gouverneur dinsdag een gesprek gehad met de informateurs en is het tweetal verzocht een onderzoek te doen naar de mogelijkheid een kabinet te vormen waarvan de samenstelling recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Bij de formatie van een nieuwe regering dient rekening te worden gehouden met het feit dat Curaçao voor grote uitdagingen staat, met name ten aanzien van armoedebestrijding, het herstel van de overheidsfinanciën, de economische ontwikkeling, aanpak van achterstanden in het onderwijs, het verbeteren van de gezondheidszorg, de aanpak van criminaliteit en het herstel van de infrastructuur.

- Advertentie -

De verhoudingen in het land zelf en met de overige landen van het Koninkrijk vragen om een heldere koers en een constructieve dialoog. Tevens is van belang dat het beleid dat van overheidswege wordt gevoerd, aan stabiliteit en rust in de samenleving, alsmede aan breed gedragen vertrouwen in het bestuur, bijdraagt en gebaseerd is op onderling respect.

Het is om die reden dat de gouverneur Martha en Peterson heeft verzocht om in het licht van het bovenstaande spoedig te onderzoeken welke politieke partijen met één of meer zetels in de Staten bereid zijn een samenwerking aan te gaan die gebaseerd is op een gemeenschappelijk visie op de aanpak van de uitdagingen waar ons land voor staat. Dit onderzoek zal moeten leiden tot de vorming van een kabinet dat steunt op een brede meerderheid in de Staten van Curaçao en blijk geeft van besef van urgentie in de aanpak van de uitdagingen waar Curaçao voor staat.

Eerder hebben MFK – de grote winnaar van de Statenverkiezingen – en PNP een bereidwilligheidsverklaring getekend waarmee zij aangeven bereid te zijn samen te werken om een nieuwe regering te vormen. Zo’n regering zou dan rekenen op 13 zetels: negen voor MFK en vier voor PNP. MFK heeft toen meteen aangegeven een nog bredere basis te willen hebben en een andere partij te hebben benaderd om de steun in de Staten te vergroten.

Pisas maakte maandag bekend dat hij Martha en Peterson als informateurs heeft voorgedragen bij de gouverneur. Martha en Peterson zijn geen onbekenden op Curaçao. Martha, jurist van beroep, werd in 1990 door het kabinet-Liberia-Peters III aangesteld als Gevolmachtigd minister in Brussel bij de permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie en in 1994 maakte hij zijn entree in de politiek.

- Advertisement -

Hij verscheen toen op de lijst van PNP en werd in 1998 benoemd als minister van Justitie van de Nederlandse Antillen in het kabinet-Römer. Hij bleef in dezelfde functie aan tijdens het kabinet-Pourier III.

Zowel Martha als Peterson – die raadsman is van beroep – hebben MFK – ook toen voormalig leider Gerrit Schotte er de scepter zwaaide – in het verleden verschillende malen bijgestaan bij juridische geschillen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Mr. Rutsel Martha was ex Minister van Justitie van 1998-2002 en daarna 2 jaar adviseur voor de regering. In 2004 werd hij juridisch adviseur bij Interpol. Daarna ging Martha in 2008 aan de slag als juridisch adviseur bij het VN-agentschap International Fund for Agricultural Development (IFAD) in Rome. In 2013 schorste IFAD-directeur-generaal Nwanze haar adviseur nadat ongunstige uitspraken van de arbeidsrechtbank de landbouworganisatie ongeveer 1 miljoen dollar hebben gekost, aldus IFAD-bronnen. Begin 2014 begon Martha een eigen legal firma in Londen, Lindeborg. Martha was recent adviseur van het George Jamaloodin verdedigingsteam in de moord op Helmin Wiels (zaak Maximus), waarin zijn cliënt werd veroordeeld tot levenslang. Martha staat momenteel een door de USA verdacht lid van het Venezolaanse narcoregime Maduro in een uitleveringszaak bij.

Rutsel Silvestre Martha, hier met de thans veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte (zaak Babel) en ex-Financien minister George Jamaloodin (zaak Germanium, Passaat en Maximus)

Mr. Chester Peterson was de Sulvaran & Peterson advocaat in OM dossiers Bientu (Robbie dos Santos), Babel (Gerrit Schotte en Francesco Corallo) en Diamond (Francesco Corallo). Daarnaast maakt(e) Peterson ook deel uit van pressiegroep KFO, Tim di Reforma (MFK) en Korsou di Nos Tur (KdnT).

Chester Peterson (derde van links) maakt eerder deel uit van di Tim Reforma…
Chester Peterson (links) maakte ook deel uit van Korsou di nos tur van Amparo dos Santos
- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -