Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | MFK en PNP verdelen portefeuilles

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | MFK en PNP verdelen portefeuilles

Antilliaans Dagblad

Willemstad – Movementu Futuro Kòrsou (MFK) en Partido Nashonal di Pueblo (PNP) hebben gisteren – nog geen week na de uitslag van de Statenverkiezingen – een akkoord getekend voor de verdeling van de verschillende ministersposten.

Eerder werd binnen 48 uur ook een bereidwilligheidsverklaring tussen partijen getekend.

Met het nieuwe akkoord gaan zes ministersposten naar MFK en drie naar PNP. De verdeling is als volgt: minister-president/Algemene Zaken (MFK); Financiën (MFK); Justitie (MFK); Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (MFK); Gezondheid, Milieu en Natuur (MFK); Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (MFK); Economische Ontwikkeling (PNP); Bestuur, Planning en Dienstverlening (PNP); en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (PNP).

Het Statenvoorzitterschap is aan MFK toegewezen en het vicevoorzitterschap aan PNP. MFK benoemt zowel een Gevolmachtigde minister als een waarnemend Gevolmachtigde minister in Den Haag en PNP levert de Gevolmachtigd minister in Washington, in de Verenigde Staten.

‘Werken aan verandering’
Het akkoord was eerder op de dag door MFK-leider Gilmar ‘Pik’ Pisas vanuit het ziekenhuis, waar hij de komende dagen nog ligt te herstellen van een lelijke val, getekend en tijdens een persconferentie eveneens door MFK-voorzitter Sithree van Heydoorn. Namens PNP tekenden leider Ruthmilda Larmonie-Cecilia en partijvoorzitter Ramon Chong.

Sithree ‘Cey’ van Heydoorn gaf gisteren aan dat het onderhandelingsproces tussen MFK en PNP gefaseerd verloopt en dat er bewust voor is gekozen de ministersposten al in zo’n vroeg stadium te verdelen.

,,Vaak krijg je dat de onderhandelingen later in het proces vastlopen omdat partijen het niet eens kunnen worden over de verdeling. Wij wilden daar meteen duidelijkheid over scheppen”, aldus Van Heydoorn, die vervolgens aangaf dat in de volgende fase van de gesprekken tussen partijen problemen worden besproken zoals de coronapandemie, het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), het landspakket en wetsvoorstellen van MFK.

,,Die moeten allemaal worden behandeld om tot een basis te komen voor het regeerprogramma van het volgende kabinet”, aldus de MFK-voorzitter.
PNP-voorvrouw Larmonie-Cecilia bedankte de gemeenschap voor het vertrouwen dat aan de partij is gegeven met de vier zetels die PNP bij de Statenverkiezingen van 19 maart heeft weten te bemachtigen.

,,Samen met onze partner MFK gaan we nu een traject bewandelen om te werken aan de verandering die Curaçao nodig heeft en waar het recht op heeft.”

En Charles Cooper, die naar verluidt de toekomstige minister van VVRP wordt, is de gemeenschap eveneens dankbaar voor de negen zetels die MFK bij de verkiezingen van 19 maart in de wacht heeft weten te slepen.

,,Daarmee is de bevolking duidelijk geweest in haar mandaat; ze wil verandering. Er worden nu onderhandelingen gevoerd om tot een regering te komen die enorme problemen moet oplossen en moeilijke uitdagingen het hoofd moet bieden. Maar daarvoor hebben we het vertrouwen gekregen van de Curaçaose bevolking; ik weet zeker dat wij het kunnen. We worden een regering van, voor en samen met de bevolking.”

Cooper was ten tijde van het kabinet-MFK/PS/MAN ook al minister van VVRP.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties