29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 15:55

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | CPB-directeur: Nederland moet bitcoin verbieden

- Advertentie -

Lennart Zandbergen Jean Dohmen | Financieel Dagblad

Het kabinet moet bitcoins en andere cryptomunten snel verbieden, vindt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB). Een crash van de volgens critici vaak overgewaardeerde cryptovaluta’s is volgens hem onvermijdelijk. Daarom moet Nederland nu ingrijpen.

In het kort

 • Een crash van cryptomunten is volgens Pieter Hasekamp onvermijdelijk.
 • Nederland zou snel moeten ingrijpen door een verbod af te kondigen.
 • Voorzichtige regulering wijst hij af.

‘Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen’, schrijft Hasekamp vrijdag in zijn maandelijkse essay in het FD. Het CPB is een belangrijke adviseur van het kabinet. Hasekamp is er sinds maart 2020 directeur.

Hasekamp is niet bang dat een verbod, net als bij de handel in drugs, gedoemd is te mislukken. Een ban leidt volgens hem tot een waardedaling en kan zo het einde van cryptomunten inluiden. ‘Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.’

- Advertentie -

Het is tijd voor hardere maatregelen, vindt Hasekamp. ‘Voorzichtige regulering kan ook averechts werken: ze legitimeert cryptovaluta’s als een bonafide financieel product’, waarschuwt hij. De ultieme stap is volgens hem een ‘totaalverbod’ op productie, handel en bezit van cryptomunten.

Verbod is lastig

In de praktijk zal het verbieden van cryptovaluta’s niet makkelijk zijn. Doordat de cryptomunten niet door een financiële instelling worden uitgeven en internationaal worden verhandeld, hebben autoriteiten er weinig grip op. Alleen bij brokers, waar consumenten de digitale munten kunnen kopen, hebben toezichthouders enige invloed op de markt.

Die handhavingsproblemen waren voor minister van Financiën Wopke Hoekstra reden om in 2018 tegen een verbod op cryptomunten te zijn. Ook het CPB vond strengere regels toen niet nodig.

Andere landen zetten volgens Hasekamp ook extra stappen om de ‘cryptohype in te dammen’. China vaardigde als een van de eerste landen een verbod uit op de handel en nam onlangs aanvullende stappen. Nederland blijft daarbij achter, vindt Hasekamp. ‘Er zijn pogingen gedaan om het toezicht op handelsplatforms aan te scherpen, maar zonder veel succes.’

In de visie van de CPB-directeur zullen cybervaluta nooit een alternatief voor geld worden, omdat cryptomunten buiten het criminele circuit niet geschikt zijn als betaalmiddel. Het uiteenspatten van de zeepbel is onvermijdelijk, denkt hij. Cryptovaluta’s zijn ‘een besmettelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven’.

Hasekamp schrijft dat cybervaluta op de meeste terreinen slechter scoren dan geld dat overheden zelf uitgeven. ‘Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken’, aldus Hasekamp.

‘Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken’

CPB-directeur Pieter Hasekamp

Terwijl het CPB adviseert cryptovaluta’s te verbieden, zijn verschillende internationale samenwerkingsverbanden juist bezig met opstellen van regels voor banken en andere financiële instellingen met digitale munten.

Zo stelde het Baselse comité voor bankentoezicht donderdag voor hoe banken zouden moeten omgaan met blootstellingen aan digitale munten. Volgens het comité, waar ook De Nederlandsche Bank in meepraat, zouden banken iedere euro blootstelling aan cryptovaluta’s een-op-een moeten afdekken.

Op het feit dat het bankentoezichtcomité regels voor cryptovaluta’s wil opstellen, sprong de bitcoin donderdag omhoog. Rond 17.00 uur Nederlandse tijd kostte de grootste cryptomunt $37.700.

Ondertussen komen vanuit de Europese Commissie voorstellen over het ‘maximaal benutten van de kansen’ die cryptoactiva bieden. Zo moeten experimenten mogelijk worden met het gebruik van blockchaintechnieken en crypto-instrumenten door financieel dienstverleners.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

8 reacties

 1. Vroeger had je Flippos. Kreeg je gratis in een zak chips. Werd een rage waarbij sommige mensen ineens grofgeld gingen bieden voor een flippo. Nu zijn ze niets meer waard.

 2. Crypto is een beoogt vervanger van fiat.
  Fiat is het huidige systeem waarbij overheden naar behoefte de hoeveelheid geld kunnen vermeerderen en verminderen.
  En dus slecht. Maar de overheid bied een garantie en een mate van stabiliteit.
  Crypto heeft geen waarde ander dan dat de markt bepaald en biedt de garantie dat de hoeveelheid in omloop niet onbeperkt of gemanipuleerd wordt. Maar de markt fluctuaties zijn zo extreem dat het niet als valuta gebruikt kan worden.
  Wat kan je er dan wel mee; door speculatie veel (fiat) verdienen.
  Dit wordt in de media uitgebreid belicht de successen behaald met de speculatie het kan niet op het is een zekerheid. Het enige dat zeker is dat wat er “verdient” wordt met de crypto het verlies van een ander moet zijn, omdat crypto zelf geen eigen waarde heeft.
  Het is dus niets meer dan een kettingbrief die heeft ook geen eigen waarde en er zijn grote winsten mee gehaald, maar altijd en alleen als andere met waardeloos papier blijven zitten.
  Dat banken gaan faciliteren met crypto rekeningen is logisch er is vraag naar een dienst waar zij mee kunnen verdienen, zonder risico.
  Moet je in crypto stappen?
  Je kan er veel mee verdienen. Maar het is veel risico voller als mensen denken. Je kunt ook met crypto blijven zitten die niemand van je wilt kopen.

 3. Crypto is als een pyramidespel of kettingbrief. Het bestaat alleen omdat veel mensen er tegen beter weten in in willen blijven geloven.

 4. Alles wat nieuw is en mensen weinig kennis van hebben, moet verbannen worden volgens anderen.
  Waarom openen nu juist de Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase, Actief Bitcoin fondsen?
  Hoor nu een aantal prominenten hierover KAKA uitspreken en die denken daarmee goed werk te verkondigen.
  Verdiep je erin en probeer te begrijpen dat cryptomunten zich niet laten sturen of beheren met de huidige monetaire beleid vanm sommige oude structuren. Anders mond houden, slaap lekker en laat het aan je voorbij gaan. Er zijn voldoende anderen die een alterniatief willen die niet onder jullie regie vallen.

 5. Crypto is geen valuta.
  Al zou je willen je baas gaat je er niet in uitbetalen, de koers schommelingen zijn veel te groot. Het kan wel maar dan wordt op elke betaal dag naar de koers gekeken en dan wordt je nog feitelijk betaald in “normale” valuta die op die dag zijn omgezet.
  Het zelfde geldt voor dingen kopen.
  Er is geen verkoper die zegt dat een auto 1 Bitcoin kost dan was de prijs van de auto in een paar maanden gehalveerd.
  Een crypto is letterlijk niets en heeft geen waarde als dat “men” hem geeft. Hoe meer mensen een crypto kopen hoe meer hij waard wordt.
  En hiermee is het dus niets meer dan een kettingbrief. En die zijn verboden omdat een kettingbrief altijd instort.
  Nederland heeft in de geschiedenis iets vergelijkbaars gehad met tulpenbollen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -