FD | Toezichthouder DNB onder vuur in onderzoek naar fiscale constructies

Vrijdag verhoort de commissie de eerste getuige uit de trustsector, Gregory Elias, voorzitter van United Trust Curaçao.

De Nederlandsche Bank heeft het moeten ontgelden tijdens de tweede dag van de openbare verhoren in het parlementaire onderzoek naar fiscale constructies.

De ondervragingscommissie, die getuigen en deskundigen onder ede hoort, gaf er in haar vraagstelling blijk van weinig vertrouwen te hebben in de rol van DNB als toezichthouder op de trustsector.

‘U lijkt mij een leerkracht die met een groep hongerige kinderen naar een snoepwinkel gaat en erop moet toezien dat die niets meenemen’, zei commissielid Chris van Dam donderdag aan het eind van het verhoor van Willemieke van Gorkum, die bij de centrale bank over het toezicht op trustkantoren gaat. Het toezicht op beleefde bankiers leek het CDA-Tweede Kamerlid bij DNB in goede handen. Maar of dat ook geldt voor de minder fijnbesnaarde trustsector, durfde hij te betwijfelen.

‘U lijkt mij een leerkracht die met een groep hongerige kinderen naar een snoepwinkel gaat en erop moet toezien dat die niets meenemen’’

Tekortkomingen

De scepsis van de ondervragingscommissie komt voort uit het grote aantal onregelmatigheden dat DNB dertien jaar na invoering van een vergunningenstelsel en een toezichtkader nog steeds aantreft in de trustsector. Trustkantoren spelen als bestuurders en administrateurs van brievenbusmaatschappijen een belangrijke rol in internationale constructies waarmee particulieren en bedrijven belastingen ontwijken en ontduiken.

Volgens de laatste rapportage van DNB, over 2015, deden zich bij drie op vijf kantoren ernstige tekortkomingen voor en was bij de overige kantoren de bedrijfsvoering niet op orde. Trustkantoren schieten tekort in het verplichte onderzoek naar klanten voordat die zij die aannemen en houden transacties van klanten onvoldoende in de gaten. Ze nemen bijvoorbeeld te snel genoegen met antwoorden van mogelijke klanten zonder kritisch door te vragen, zei Van Gorkum. De reden daarvoor is dat de kantoren geld willen verdienen, stelde zij.
Krediet verspeeld

De expliciete vraag of DNB wel geschikt is als toezichthouder van de trustsector, beantwoordde Van Gorkum volmondig met ja. Zij schreef de geringe naleving van de regels toe aan de volgens haar relatief korte periode dat toezicht wordt gehouden. Dat toezicht heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd, erkende Van Gorkum, en zij vervolgde dat dit de vraag oproept of de talrijke tekortkomingen normaal zijn voor de sector.

Vooralsnog gaat DNB ervan uit dat dit niet het geval is en dat de trustsector zich voegt naar wet- en regelgeving. De urgentie hiervan neemt toe, aldus Van Gorkum, omdat de branche al veel krediet heeft verspeeld. De nieuwe wet die in de maak is voor vergunningverlening en toezicht, zal daar naar haar verwachting aan bijdragen.

Papieren werkelijkheid

De onderzoeksjournalisten Siem Eikelenboom van het FD en Jan Kleinnijenhuis van Trouw verklaarden donderdag bij de onderzoekscommissie dat het heel gemakkelijk is een papieren werkelijkheid te creëren voor het opzetten van belastingconstructies. Eikelenboom en Kleinnijenhuis publiceerden over de Panama Papers, de miljoenen uitgelekte documenten van financieel dienstverlener Mossack Fonseca over fiscale constructies. De prominente rol die Nederland hierin speelde, vormde aanleiding voor het parlementaire onderzoek.

Nederland dankt die rol onder meer aan de grote deskundigheid van belastingadviseurs, die in het buitenland zeer wordt gewaardeerd, zeiden de journalisten. Ook het vennootschapsrecht, dat veel ruimte biedt voor maatwerk, maakt Nederland een populaire tussenschakel in grensoverschrijdende constructies om belasting te ontwijken of te ontduiken, stelden zij.

Strafzaken

Officier van justitie Thomas Bosch, belast met de coördinatie van fraudezaken, zei bij de commissie dat informatie uit de Panama Papers heeft geleid tot enkele strafzaken tegen criminelen die geld wilden wegsluizen uit Nederland.

Vrijdag verhoort de commissie de eerste getuige uit de trustsector, Gregory Elias, voorzitter van United Trust Curaçao.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *