FD | Ballast Nedam terug in de gevarenzone

Gert van der Have • Financieel Dagblad

het bedrijf staat onder verscherpt toezicht van de banken

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat eind 2015 werd gered door de Turkse ondernemer en miljardair Erman Ilicak, is terug in de gevarenzone.

Met het huidige geld in kas kan het bedrijf zijn activiteiten financieren tot het vierde kwartaal van dit jaar. Om daarna door te kunnen moet voor die tijd een nieuw financieringspakket worden afgesloten. Ondertussen staat het bedrijf onder verscherpt toezicht van de banken.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2017 van Ballast Nedam, zoals gedeponeerd bijde Kamer van Koophandel. De lastige financiële situatie maaktopdrachtgevers overigens niet kopschuw. Afgelopen jaar werd een aantal grote opdrachten binnengehaald.

Voor 2017 was een zogenoemde ‘convenant-vakantie’ afgesprokenmet de banken. In dat jaar mocht het bedrijf tijdelijk de kredietplafonds van de banken overschrijden. Voor 2018 heeft het bedrijf samen met de banken ‘een nieuw noodverband’ aangelegd. Volgens het jaarverslag kan dat ‘tot extra verzoeken voor steun door de aandeelhouder leiden.’

Die aandeelhouder in Ballast Nedam is het Turkse Rönesans (Renaissance), dat vrijwel volledig in handen is van Erman Ilicak. De raad van bestuur van Ballast Nedam, die voornamelijk uit Turken bestaat, zegt continu te controleren of de Nieuwegeinse aannemer met zijn 1750 medewerkers nog aan de bankeisen voldoet.

Aandeelhouder schoot al eens te hulp

Aandeelhouder Rönesans is de Nederlandse bouwer al diverse keren te hulp geschoten. In 2016, toen er € 75,8 mln verlies werd geleden, werd € 60 mln aan schuld aan de aandeelhouder in aandelen omgezet en in 2017 moest er nog eens € 52 mln in Ballast Nedam worden gestopt, waarvan € 42 mln in contanten. Dit om een zogenoemd technisch faillissement te vermijden.

Door opnieuw een verlies van € 44,5 mln in 2017 dreigde het eigen vermogen – dat is de buffer voor slechte tijden – negatief te worden. Door het steunpakket van de Turkse eigenaar werd dit vermeden en bedroeg deze buffer per eind vorig jaar € 14,2 mln. Dat betekent dat het financiëleweerstandsvermogen (solvabiliteit) nog geen 3% bedraagt. Opdrachtgevers van bouwprojecten willen doorgaans dat dit minimaal 20% is, om zeker te kunnen zijn dat een project ook bij tegenvallers wordt voltooid.

Tot onze spijt

Dat Ballast Nedam in 2017, ‘tot onze spijt’ aldus het jaarverslag, weer verlies leed, was vooral de schuld van een aantal oude projecten. Op de aanleg van de Gaasperdammertunnel en de vernieuwing van knooppunt Holendrecht bij Amsterdam wordt over 2017 een verlies gerapporteerd van €18 mln. Dit grote infrastructuurproject voert Ballast Nedam uit met Heijmans, dat vorig jaar hierover ook al een verlies meldde van €11 mln, en het Amerikaanse Fluor.Bij het veel grotere Fluor is dit project niet in de jaarcijfers terug te vinden.

Een andere ‘bleeder’ is de bouw van een nieuwe fabriek voor Siemens voor de assemblage van windmolen onderdelen. Dat in de zomer van 2016 aangenomen project in Cuxhaven leverde een verlies op van €12,3 mln. Ook de verbreding van de A15 blijft Ballast Nedam achtervolgen. Afgelopen jaar kostte het oude probleemproject opnieuw €4 mln in de exploitatiefase.

Projecten

Net als andere Nederlandse bouwers heeft Ballast Nedam het roer omgegooid. Het schrijft in bij minder projecten, en alleen bij projecten die een grote kans op winst geven. De controle op de kosten is verbeterd. In 2017werden er al winstgevende projecten binnengehaald, vooral bouwprojecten zoals het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het Hart van Zuid in Rotterdam. Ook won het de aanbesteding van de Blankenburgtunnel bij Rotterdam. De orderportefeuille liep op van € 567 mln naar € 624 mln eind 2017.

Recent werd de nieuwbouw van de oostzijde van de Amsterdam Arena opgeleverd.

Bron: Financieel Dagblad

Een Reactie op “FD | Ballast Nedam terug in de gevarenzone

  1. Abraham Mossel

    52 jaar geleden was Balast Nedam mij eerste werkgever,project RKZ nieuwbouw Hilversum. dat was nog in de goeie tijd, ook daarna heeft dit bedrijf altijd de bouw problemen overleefd en dat doen ze nu weer! Balast Nedam is gekend met de werkwijzen van de luie snoepers?. niet lullen, gewoon zakken vullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *