34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

FTM | Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst

HomeLandenCuraçaoFTM | Curaçao: grote zorgen over ‘Russische’ gokbedrijven op sanctielijst

David Davidson | Follow The Money

De Koningin Emmabrug, ook wel de Pontjesbrug genoemd, over de Sint Annabaai. © Robin Utrecht/ANP

De Curaçaose overheid zit in haar maag met online gokbedrijven die op het eiland zijn geregistreerd en waarvan de eigenaren banden met Rusland hebben, en die om die reden op de sanctielijst van Oekraïne zijn geplaatst.

Dat liet minister van Financiën Javier Silvania weten naar aanleiding van berichtgeving van Follow the Money.

‘Dat Curaçaose online gaming-vennootschappen op de sanctielijst van Oekraïne zijn geplaatst, baart de Curaçaose overheid ernstige zorgen,’ zegt de Curaçaose minister van Financiën in een persverklaring.

Oekraïne plaatste in maart een groot aantal internationale gokbedrijven en hun eigenaren op een sanctielijst. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak van ‘individuen en rechtspersonen die banden hebben met de kwaadaardige staat,’ waarmee hij op Rusland doelde. Kyiv vroeg andere landen ook maatregelen te nemen.

Een paar grote bookmakers, zoals 1xBet en Betcity.net, zijn via brievenbusfirma’s op Curaçao gevestigd en hebben een Curaçaose goklicentie. Follow the Money vergeleek namen en adressen op de sanctielijst met gegevens uit het handelsregister van Curaçao. Zo is achterhaald om welke gokbedrijven het gaat, of ze een Curaçaose licentie hebben en welke trustkantoren hun belangen behartigen. In totaal kwamen acht brievenbusfirma’s op de Oekraïense sanctielijst voor.

De VVD stelde Kamervragen naar aanleiding van de bevindingen van FTM. Niet alleen over de bedrijven op de sanctielijst en de rol van Nederland, maar ook over de status van Curaçao als vrijhaven voor gokbedrijven. ‘Curaçao is afgelopen vrijdag gevraagd om ondersteuning ter beantwoording van de Kamervragen en geeft hieraan de hoogste prioriteit, gelet op de ernst van de situatie,’ liet Silvania weten.

Ongewenst en onhoudbaar

Uit de woorden van de minister is echter ook op te maken dat hij niet direct kan ingrijpen. Volgens Silvania voldoet de huidige Curaçaose wetgeving inzake online gokbedrijven niet en heeft dit ‘geleid tot de situatie waarbij vijf vergunninghouders rond de 1.100 sublicenties lijken te hebben uitgegeven’. Hij voegt daaraan toe dat dit ‘nimmer de intentie van de wetgever is geweest,’ maar dat de huidige wet het uitgeven van sublicenties niet verbiedt en ‘niet de mogelijkheid biedt om adequaat toezicht te kunnen houden’. Volgens Silvania is dat ‘een ongewenste en houdbare situatie’.

De vergunningverlening op Curaçao is in handen van een klein aantal particuliere ondernemingen: de masterlicentiehouders. Deze bedrijven, met namen als Curaçao eGaming en Antillephone, hebben een officiële overheidsvergunning bemachtigd en verstrekken sindsdien zelf ongelimiteerd ‘sublicenties’. In folders met titels als No License, No Platform, No Problem worden licenties compleet met brievenbusadres aangeboden voor enkele tienduizenden dollars per jaar.

Niemand weet precies hoeveel sublicenties er zijn verstrekt, aan wie, en waar deze goksites actief zijn, laat staan of ze zich aan de regels houden. Overheidstoezicht ontbreekt. Nu Sylvania over 1100 sublicenties spreekt, komt de Curaçaose overheid voor het eerst  met een schatting, hoewel de minister daar wel bij aantekent dat dit cijfer niet is geverifieerd.

Uit eerder onderzoek van Follow the Money bleek dat wereldwijd vele duizenden gokwebsites onder een Curaçaose vergunning opereren.

Op Curaçao wordt al enige tijd gewerkt aan nieuwe wetgeving. Silvania noemt dat in zijn persverklaring een van zijn grootste prioriteiten.

Bron: Follow The Money

Naschrift KKC

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Masterlicenties over de (il)legaliteit van Curacaose en Sint Maartse online gok masterlicenties.

Lees ook: Blog Koninkrijksbelangen | Sublicenties over de (il)legaliteit van Curacaose en Sint Maartse online gok vergunningen.

Lees ook: Koninkrijksbelangenblog | Witwaswalhalla over witwassen met behulp van een niet op de wet gebasseerde en niet door de overheid gereguleerde online gambling masterlicentie – sublicentie structuur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties