27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:07

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCft: Allemaal steentje bijdragen

Cft: Allemaal steentje bijdragen

Kritiek op ambtenaren

cftWILLEMSTAD — Curaçao staat voor grote uitdagingen waaraan iedereen een steentje moet bijdragen. Dat zei Age Bakker, voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) gisteren bij een persconferentie. Daarbij luidde de hoofdboodschap dat het Cft in april een positief advies over de begroting 2013 zal geven als er tijdig wordt begonnen met het invoeren van het geplande forse maatregelenpakket.

De Cft-voorzitter doelde specifiek op het feit dat ambtenaren het voor elkaar hebben gekregen dat zij voorlopig buiten de basisverzekering ziektekosten gaan vallen.

“Het kan niet zo zijn dat een bepaalde groep binnen de bevolking vijf jaar lang wordt vrijgesteld. Dat is niet houdbaar”

, aldus Bakker op een vraag tijdens de persconferentie.

“Het land is gedwongen om extreme maatregelen te nemen en het is aan Curaçao om te beslissen hoe men de last verdeelt, maar nood breekt wet.”

Hij haalde, hoewel hij toegaf dat de landen niet te vergelijken zijn, Griekenland aan, waar de ambtenarensalarissen sinds de crisis sterk verlaagd zijn.
De basisverzekering is een van de belangrijkste maatregelen om het probleem van de hoge ziektekosten op Curaçao het hoofd te bieden.
De Curaçaose uitgaven aan ‘cure en care’ zijn dubbel zoveel als het Latijns-Amerikaanse gemiddelde, aldus Bakker.
Curaçao besteedt jaarlijks meer dan 16 procent van het bruto nationaal product (bnp) aan gezondheidszorg, wat zeker voor de Caribische regio erg veel is.
Volgens Bakker verlies je op deze post, bij uitstel van implementatie van maatregelen, per maand al 7 tot 8 miljoen gulden.

Een andere cruciale maatregel die van het Cft moet worden geïmplementeerd is de verhoging van de pensioenleeftijd.
Het invoeren van maatregelen en het wegwerken van de tekorten zijn de hordes die moeten worden genomen om een positief advies te krijgen van het Cft.
Dit zal op zijn vroegst in april zijn.
Als dit het geval is, vervalt de aanwijzing en zal Curaçao uiteindelijk tegen betere voorwaarden leningen kunnen aangaan, onder meer voor de aanleg en onderhoud van wegen en het onderhoud van scholen.

“Ten aanzien van de bouw van Nos Hospital Nobo dient er tevens sprake te zijn van een sluitende exploitatie van het nieuwe ziekenhuis”

, aldus het Cft, dat benadrukte dat de huidige regering zeer goed op weg is met de goedgekeurde begroting 2013.

“De openheid van zaken, zowel van de huidige als de vorige interim-regering, hebben doorslag gegeven voor optimisme”

, aldus Bakker.

“De urgentie was ‘eerder’ minder doorgedrongen.”

BegrotingskamerAl een tijdje wordt gesproken over de invoering van een ‘begrotingskamer’, die de Staten zou moeten ondersteunen bij de controle op financieel beleid.
Daarmee zou het Cft, dat een mandaat tot 2015 heeft, ‘overbodig moeten worden’, aldus destijds de plannen van het interim-kabinet- Betrian.
Volgens Cft-voorzitter Age Bakker zou zo’n financiële toezichthouder volledig onafhankelijk moeten zijn, dus niet politiek gebonden; volledig adequate informatie moeten krijgen; en de mogelijkheid moeten hebben tot het doorvoeren van sancties.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties