26 C
Willemstad
• zondag 5 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Zeep en computers geen luxeproducten

computers-kindWILLEMSTAD — Consumentenorganisatie Fundashon pa Konsumidó (FpK) heeft kanttekeningen bij de verhoging van de omzetbelasting van 6 naar 9 procent voor sommige producten, waaronder zeep, tandpasta en deodorant, en computers.

Volgens FpK horen deze zaken niet tot de luxegoederen waar de ob-verhoging voor gaat gelden. Dat schreef FpKdirecteur Marc Marshall op 18 januari in een brief naar de Staten.
De stichting zou graag willen dat er enkele aanpassingen in het wetsvoorstel zouden worden doorgevoerd.
Marshall verwijst naar een tabel in het wetsontwerp waarin staat welke producten als ongezond of als luxegoederen worden aangemerkt en daarom in het 9-procentstarief gaan vallen.

“Hoewel de meeste producten en diensten in de tabel inderdaad als ‘luxe of ongezond’ kunnen worden aangemerkt, verzoekt de Fundashon pa Konsumidó u de keuze om cosmetica in de tabel op te nemen, te heroverwegen.
Volgens de Memorie van Toelichting van het wetsontwerp moet onder cosmetica worden verstaan: alle middelen ter verhoging van lichamelijke schoonheid of hygiëne.
Fundashon pa Konsumidó is van mening dat hygiënische producten niet als luxe dienen te worden aangemerkt, maar als noodzakelijke basisproducten.
Producten zoals zeep, tandpasta en deodorant moeten immers voor iedereen betaalbaar blijven.”

De FpK wijst erop dat als deze producten ook bij de invoer en tussenverkoop belast worden tegen 9 procent, dit tevens een extra belasting wordt voor de consument.

Computers
Naast cosmetica kunnen ook computers en daarbij behorende randapparatuur niet tot de luxegoederen worden gerekend volgens de consumentenorganisatie.

“Informatietechnologie is een noodzaak en moet gestimuleerd worden.
Toegang tot informatietechnologie middels computers en andere gegevensdragers en -verwerkers dienen dan ook betaalbaar te blijven voor iedere consument.”

Volgens FpK zijn computers ook nodig bij onderwijs.
Daarom is het wenselijk dat de overheid rekening houdt met studenten ‘en eventueel onder bepaalde voorwaarden deze groep vrijstelt van de verplichting om 9 procent aan ob te betalen’.

Mayonaise
Eventuele inkomstenderving door deze gewenste aanpassingen zou verhaald kunnen worden door andere ‘ongezonde producten’ te belasten tegen 9 procent.

“We kunnen hier refereren aan bijvoorbeeld:

  • snoepgoed,
  • mayonaise,
  • ketchup,
  • chips,
  • koekjes
  • en andere zoete lekkernijen.”

Alle producten uit de ‘makutu basiko’ dienen dan weer vrijgesteld te worden van ob.
Nu staat niet alles in de lijst van 0 procent.

“In ieder geval dient melk naar onze mening op de lijst te worden opgenomen”.

Tot slot vraagt FpK zich af welke graan- en meelproducten er precies worden vrijgesteld van ob.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -