26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 05:24

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoZeep en computers geen luxeproducten

Zeep en computers geen luxeproducten

computers-kindWILLEMSTAD — Consumentenorganisatie Fundashon pa Konsumidó (FpK) heeft kanttekeningen bij de verhoging van de omzetbelasting van 6 naar 9 procent voor sommige producten, waaronder zeep, tandpasta en deodorant, en computers.

Volgens FpK horen deze zaken niet tot de luxegoederen waar de ob-verhoging voor gaat gelden. Dat schreef FpKdirecteur Marc Marshall op 18 januari in een brief naar de Staten.
De stichting zou graag willen dat er enkele aanpassingen in het wetsvoorstel zouden worden doorgevoerd.
Marshall verwijst naar een tabel in het wetsontwerp waarin staat welke producten als ongezond of als luxegoederen worden aangemerkt en daarom in het 9-procentstarief gaan vallen.

“Hoewel de meeste producten en diensten in de tabel inderdaad als ‘luxe of ongezond’ kunnen worden aangemerkt, verzoekt de Fundashon pa Konsumidó u de keuze om cosmetica in de tabel op te nemen, te heroverwegen.
Volgens de Memorie van Toelichting van het wetsontwerp moet onder cosmetica worden verstaan: alle middelen ter verhoging van lichamelijke schoonheid of hygiëne.
Fundashon pa Konsumidó is van mening dat hygiënische producten niet als luxe dienen te worden aangemerkt, maar als noodzakelijke basisproducten.
Producten zoals zeep, tandpasta en deodorant moeten immers voor iedereen betaalbaar blijven.”

De FpK wijst erop dat als deze producten ook bij de invoer en tussenverkoop belast worden tegen 9 procent, dit tevens een extra belasting wordt voor de consument.

Computers
Naast cosmetica kunnen ook computers en daarbij behorende randapparatuur niet tot de luxegoederen worden gerekend volgens de consumentenorganisatie.

“Informatietechnologie is een noodzaak en moet gestimuleerd worden.
Toegang tot informatietechnologie middels computers en andere gegevensdragers en -verwerkers dienen dan ook betaalbaar te blijven voor iedere consument.”

Volgens FpK zijn computers ook nodig bij onderwijs.
Daarom is het wenselijk dat de overheid rekening houdt met studenten ‘en eventueel onder bepaalde voorwaarden deze groep vrijstelt van de verplichting om 9 procent aan ob te betalen’.

Mayonaise
Eventuele inkomstenderving door deze gewenste aanpassingen zou verhaald kunnen worden door andere ‘ongezonde producten’ te belasten tegen 9 procent.

“We kunnen hier refereren aan bijvoorbeeld:

  • snoepgoed,
  • mayonaise,
  • ketchup,
  • chips,
  • koekjes
  • en andere zoete lekkernijen.”

Alle producten uit de ‘makutu basiko’ dienen dan weer vrijgesteld te worden van ob.
Nu staat niet alles in de lijst van 0 procent.

“In ieder geval dient melk naar onze mening op de lijst te worden opgenomen”.

Tot slot vraagt FpK zich af welke graan- en meelproducten er precies worden vrijgesteld van ob.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties