28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:26

Laatste reacties

- Advertentie -

Zorgen om begroting ’12

 

Groeiende twijfels bij Cft over financieel risico overheidsrisico’s

Den Haag – Het kabinet Schotte krijgt er nog een hele kluif aan een aangepaste begroting 2012 te presenteren die de goedkeuring van het College financieel toezicht kan wegdragen.

Vandaag behoort de gewijzigde begroting 2012 te worden ingediend. Na de (voorzichtige) instemming eerder dit jaar met de aanvankelijke begroting, zijn de zorgen bij het Cft over het realiteitsgehalte van de aannames alleen maar groter geworden. De voornaamste reden daarvoor is de financiële situatie bij de overheidsnv’s. Nog altijd zijn niet van alle nv’s de jaarrekeningen overlegd, maar die waar het Cft inmiddels wel inzage heeft gekregen, bevestigen de bange vermoedens dat ze er niet al te rooskleurig voorstaan.

- Advertentie -

Op dit moment werkt minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) aan een bijstelling van de reeds vastgestelde begroting. Aanpassing is nodig omdat onlangs bleek dat het land 2011 met een tekort van 20 maar mogelijk zelfs 40 miljoen heeft afgesloten.

Dat nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel. De regering werkte immers op basis van een sluitende begroting en had tot voor kort geen enkel signaal afgegeven dat deze niet gerealiseerd zou gaan worden. Dat kwam pas aan het licht toen minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer informeerde over een rapportage van het Cft.

De bewindsvrouw liet onmiddellijk weten dat het tekort van 2011 in 2012 moet worden weggewerkt. Daarvoor is het noodzakelijk dat de reeds vastgestelde begroting wordt opengebroken en opnieuw ter goedkeuring aan het Cft voorgelegd.

Het feit dat de regering het tekort over 2011 niet heeft zien aankomen of in elk geval te weinig heeft ondernomen om uitgaven en inkomsten in evenwicht te houden, heeft het vertrouwen van het Cft geen goed gedaan. Dat opgeteld bij een steeds dichterbij komend scenario dat de overheid als aandeelhouder financieel moet bijspringen om overheidsnv’s overeind te houden heeft ook minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gealarmeerd.

- Advertisement -

Op haar aangeven heeft de Rijksministerraad vrijdag opnieuw zijn ‘grote zorgen’ over het financiële beleid van Curaçao uitgesproken. Tevens werd vastgesteld dat de situatie te fragiel is om op korte termijn verplichtingen aan te gaan voor grote projecten zoals de bouw van een nieuw ziekenhuis en het opknappen van het wegennet waarvoor minister Charles Cooper (MAN) van Ruimtelijke Ordening op zoek is naar 250 miljoen gulden.

Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa (MFK) en de woordvoerder van Spies bevestigen dat er in de RMR zorgen zijn geuit maar willen er verder geen inhoudelijke mededelingen over doen. Overigens zijn er ook met de begroting van Sint Maarten problemen. De RMR duldt geen langer uitstel en verlangt, ondanks de regeringscrisis in Philipsburg, nog deze maand de vaststelling van een sluitende begroting.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -