31 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Nog geen aanwijzing voor PG

HomeNieuwsNog geen aanwijzing voor PG

 

Willemstad – Formeel is procureur-generaal (PG) Dick Piar en/of het Openbaar Ministerie (OM) niet op de hoogte van het voornemen van Justitieminister Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano) om de opdracht te geven het onderzoek naar en de vervolging van loterijhouder Robbie dos Santos stop te zetten.

De woordvoerder van de PG, die dit zegt, wijst er op dat het memo een schrijven was en is van de minister aan de Staten. De PG en/of het OM hebben het niet van de bewindsman ontvangen.

Deze krant had de woordvoerder per mail een officieel verzoek gedaan om een reactie/ standpunt van de PG/het OM op de formele mededeling van de minister van Justitie aan de Staten dat zijn ‘volgende stap’ zal zijn dat hij een aanwijzing zal geven tot stopzetting van de zaak Bientu.

De persvoorlichter zegt namens de PG dat het memo gericht is aan het parlement en derhalve niet aan de PG of het OM. Zij zijn intussen wel inhoudelijk bekend met het document dat gedateerd is op 10 mei 2012 en op 11 mei 2012 werd verstuurd en ontvangen door de Staten. Van dat de PG intussen een aanwijzing heeft ontvangen is geen sprake. Laat staan dus dat bekend is of het een algemene aanwijzing is, zoals Wilsoe aankondigt, of een specifieke aanwijzing. Het betreft overigens wel een specifieke zaak met een specifieke verdachte.

Procureur-generaal Piar is op het moment in het buitenland en de woordvoerder wil niet vooruitlopen op wat er gaat gebeuren en welke stappen (kunnen) worden ondernomen als zo’n aangekondigde aanwijzing er alsnog komt. De algemene gedachte is dat de minister hiermee de Staten bewust bij de kwestie betrekt en ‘het balletje bij het parlement legt’, die er dan mogelijk in meerderheid (de coalitiepartijen MFK, PS en MAN hebben 11 van de 21 zetels) een standpunt over inneemt, waarmee Wilsoe zich politiek indekt.

Maar tegelijkertijd zou het een unicum en novum zijn dat dan in wezen het parlement beslist over een aanwijzing aan de PG en daarmee indirect over voortzetting van een individuele strafzaak tegen iemand, waarvan ten minste de politiek leider van de grootste regeringspartij – premier Gerrit Schotte van MFK – voor de verkiezingen in 2010 publiekelijk erkende dat deze persoon een belangrijke financier is van de partijcampagne.

Zo’n (specifieke) aanwijzing kan de PG nog wel voorleggen aan het Gemeenschappelijk Hof. Het nu expliciet door Wilsoe opzeggen van zijn vertrouwen in PG Piar brengt allerlei complicaties met zich mee. Ten minste dat Piar niet alleen PG is van het Land Curaçao, maar ook PG van het Land Sint Maarten en PG van de BES (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die onderdeel zijn van de Nederlandse staat); en in die hoedanigheid drie ministers van Justitie dient.

Eerder al liet Justitieminister Roland Duncan van Sint Maarten dat zijn land indirect hierbij ook is betrokken en dat hij het wel had gewaardeerd indien zijn collega van Curaçao hem had geïnformeerd, om te beginnen over Wilsoe’s brief aan Washington. Duncan kondigde aan PG Piar te vragen over deze kwestie te rapporteren en adviseren aan Philipsburg. Bientu speelde zich overigens ook deels af op Sint Maarten, waar Robbie’s Lottery ook is gevestigd en waar in juli 2011 ook huiszoekingen zijn gedaan.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties