28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

WIK | Historicus: “Trump is in staat een catastrofale oorlog te ontketenen”

HomeMediaWIK | Historicus: “Trump is in staat een catastrofale oorlog te ontketenen”

Door Jeannette Kras | Welingelichte Kringen

Foto EPA/Tannen Maury

“Onder president Donald Trump raakte Amerika totaal gepolariseerd”, zegt journalist en historicus Ian Buruma in Vlaamse krant De Morgen. Hij maakt zich grote zorgen over de toestand van de Verenigde Staten.

De sinoloog en schrijver woonde en werkte de afgelopen 15 jaar in de VS. “Aanhangers van de ene politieke partij zien militanten van de andere partij niet langer als mensen met een verschillende overtuiging met wie desondanks kan worden samengeleefd. Nee, ze zien elkaar als te bestrijden aartsvijanden. Voor een democratie is dat niet gezond. Je moet je er altijd bij kunnen neerleggen dat de partij van de tegenstander wint. Alleen doet de populist Trump er alles aan om die consensus te vernietigen.”

Oorlog
Buruma schreef het boek The Churchill Complex waarin hij de naoorlogse ‘special relationship’ tussen Amerikaanse presidenten en Britse premiers beschrijft. Hij is uiterst negatief over de huidige president van de VS. Het enige positieve is dat Trump zich terugtrok uit een aantal oorlogen, aldus Buruma. “Voor de rest gelooft Trump in niets, behalve dan in zijn eigen macht. Ik ben er trouwens van overtuigd dat ook hij in staat is tot het ontketenen van een catastrofale oorlog, zeker als die hem persoonlijk goed zou uitkomen. Ik heb er dus niet veel vertrouwen in dat Trump dé leider is die Amerika zal redden van nieuwe zinloze oorlogen. Churchill en Roosevelt ijverden voor internationale samenwerking; onder Johnson en Trump is het ieder voor zich. Dat is zeer gevaarlijk.”

Fraude
Buruma gelooft zelfs dat Trump in het Witte Huis zou durven blijven zitten als hij de verkiezingen verliest. “Als Joe Biden met een heel kleine meerderheid wint, is dat scenario zeer reëel. Als Trump het resultaat kan aanvechten via rechters die sympathie voor hem hebben, lukt hem dat waarschijnlijk nog ook. De kans dat hij met dekking van het leger zal proberen een staatsgreep te plegen, acht ik dan weer zeer klein.”

“Wat ik zeer zorgwekkend vind, is zijn retoriek over mogelijke verkiezingsfraude via stemmen met de post. ‘Als ik verlies, is dat een gevolg van fraude door mijn tegenstanders’, verkondigt hij. Zo ondermijnt hij bij zijn eigen aanhangers doelbewust het vertrouwen in het hele kiessysteem.”

Toekomst
De historicus is pessimistisch over de toekomst. “De wereld heeft altijd gekampt met problemen en crisissen. Ook elke mens wordt in zijn eigen leven geconfronteerd met de nodige kommer en kwel. Maar de tijd waarin we nu leven is met de dreigende klimaatverandering op de achtergrond wellicht toch een van de somberste periodes voor wie na de oorlog geboren is. Erg optimistisch ben ik dus eerlijk gezegd niet.”

Bron: Welingelichte Kringen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. “Je moet je er altijd bij kunnen neerleggen dat de partij van de tegenstander wint. Alleen doet de populist Trump er alles aan om die consensus te vernietigen.”
    Wat een onzin van deze persoon.
    Zo gauw Trump won hebben Clinton met aanhang de aanval ingezet. Van alles geprobeerd om Trump klein te krijgen, noem maar op, nog steeds gaande. Nazi praktijken: je tegenstander beschuldigen van de acties die je zelf doet.

  2. Brian, I duly respect your right to be magnificently ill informed, superbly ignorant and utterly stupid. Calm down and have another sip of Kool Aid. Meanwhile I’ll stand at post and make sure your rights are preserved.

  3. De polarisatie was al aanwezig.
    Het moment dat Trump de verkiezingen won was een enorme klap voor de Democrats die er, niet in het minst onder invloed van de MSM, rotsvast van overtuigd waren dat Hillary Clinton de eerste vrouwelijke president van de US zou worden.
    De MSM waren tot de verkiezingen zeer druk met het ridiculiseren in talkshows van Trump en sprekers die ook maar een greintje geloof hadden in de mogelijkheid dat deze wel eens zou kunnen winnen. De bevolking kreeg voorgeschoteld dat je wel een idioot moest zijn als je Trump enige kans toedichtte.
    In de Amerikaanse cultuur is verliezen een schande. Laat staan verliezen van idioten. Die nacht waren de eerste rellen tegen het bewind van Trump een feit.
    Wat bepaald ook niet helpt is het politieke klimaat in de VS.
    In betere tijden waren kandidaten “Standing for office”, dat betekende dat de campagnes er op gericht waren de kandidaat uit te lichten als de meest betrouwbare en geschikte, dit op diens eigen waarden waarbij de kandidaat zich waardig en ingetogen opstelde. Dit zorgde er voor dat de uiteindelijke winnaar toch door vriend en vijand als respectabel kon worden beschouwd, en de verliezers richtten hun blik naar de volgende periode. Tegenwoordig zijn de kandidaten “Running for office”, kosten noch moeite worden gespaard om de tegenkandidaat zwart te maken waarbij van de kandidaat tevens wordt verwacht dat deze diens tegenstander in het openbaar met de grond gelijk maakt. In dat klimaat kan er welhaast geen acceptabele winnaar zijn. Wat betreft het soort winnaar dat je hierdoor uiteindelijk krijgt, dat laat ik maar in het midden. Mijn ideale schoonzoon is het in ieder geval niet.
    Op globaal niveau werkt dat ook door, afhankelijk van de eigen politieke voorkeur wordt de uiteindelijke winnaar door de buitenlandse media toch altijd weer in verband gebracht met de negatieve hele en halve waarheden (zo mogelijk erger dan een regelrechte leugen) die tijdens de verkiezingsperiode zijn opgedolven en, dankzij het ressentiment van de verliezers, nog steeds worden opgespit. In zo’n geval kan iemand moeilijk iets goed doen en er ook nog credits voor krijgen.
    Voor de liefhebbers ter illustratie, te zoeken op Youtube , Monty Python, Life of Brian: What have the Romans ever done for us.

  4. Momenteel zijn de democraten anders flink bezig met polariseren en met in de fik steken van steden. Chaos creeeren om Trump in een slecht daglicht te zetten. Enige wat ze doen is het eisen van het aftreden van Trump echter ze doen niets voor het land. Biden zit al 40 jaar in de politiek. Onder Obama is de sociale ongelijkheid ook niet aangepakt.

  5. Vooralsnog is Trump een van de weinige Amerikaanse presidenten van de laatste 40 jaar die geen nieuwe conflicten is gestart en die regelmatig troepen terug naar huis haalt.

    Een grote mond en een handelsoorlog lijken me voor iedereen beter dan daadwerkelijke militaire conflicten.

  6. Overal op de wereld wordt rechts en links groter. Nederland, op Curacao, in Amerika.

    Vooral dankzij de sociale media en met steun van rechters en media is links erg aanwezig met rellen tot aan toe.

    Een burger is momenteel links, allochtoon en LGBT en anders hoor je er niet bij!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties