Antilliaans Dagblad | CBCS om alternatieve scenario’s gevraagd

Minister Martina: Centrale Bank eerdaags in ministerraad | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gevraagd verschillende scenario’s te onderzoeken en te beschrijven om op alternatieve wijze aan financiering te komen.

Dit om bedrijven en zelfstandige ondernemers te kunnen blijven steunen via de NOW-regeling en de Tijdelijke Bijstand Zelfstandige Ondernemer (TZBO).

Dat is vrijdag door minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Steven Martina (MAN) in de Staten uit de doeken gedaan.

,,Op het moment dat Curaçao gebruik wilt maken van lokale of internationale financiering moet hierover wel een (gunstig, red.) advies komen van het College financieel toezicht (Cft) en moet dit goedgekeurd worden in de Rijkministerraad (RMR). Dan hoeft ons niets meer in de weg te staan om leningen aan te gaan. De mogelijkheden en scenario’s worden eerdaags in de Curaçaose ministerraad gepresenteerd.”

De bewindsman, tevens partijleider van MAN, voegt eraan toe dat er tot het einde van het jaar een bedrag van 300 tot 400 miljoen gulden nodig is, dat dan lokaal of internationaal geleend moet worden. Volgens de meest recente liquiditeitsprognose zou er al vanaf eind volgende maand een tekort zijn van 340 miljoen, oplopend tot circa 570 rond de jaarwisseling.

Als voorbeeld noemt Martina de malaise in de entertainmentindustrie, waar het bij muzikanten vooral gaat om zelfstandige ondernemers. De minister: ,,Als de derde tranche vanuit Nederland niet doorgaat, dan moeten zij via andere financiering gesteund blijven worden. Want het ziet er niet naar uit dat deze sector weer snel herstelt. Zeker niet voor het einde van het jaar. Dus tot het einde van het jaar is financiële steun nodig omdat de economie dan nog echt niet op het normale niveau zit. Sterker nog, bedrijven in de horeca en toeristische sector ondervinden weer opnieuw problemen vanwege de restricties die nu opgelegd worden als gevolg van de lokale coronabesmettingen.”

De MEO-minister legt ook uit dat er zo’n 1,4 miljard gulden geïnjecteerd moet worden in de Curaçaose economie. ,,De regering moet zelf investeren, maar ook de private sector faciliteren om te investeren. Het garantiefonds is belangrijk om dit te stimuleren.” En er moet aandacht komen voor de uitvoer van producten en diensten met behulp van het Nationale Export Strategieplan dat nu in de maak is.

,,Volgens de CBCS kan volgend jaar de economie een groei van 6,6 procent laten zien als de grenzen weer open gaan voor 20.000 toeristen per maand en als bepaalde grote projecten doorgaan zoals fase twee van Corendon en het resortproject op Santa Martha”, zo stelt Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “Antilliaans Dagblad | CBCS om alternatieve scenario’s gevraagd

 1. Weg met de dienstauto voor bijna iedere ambtenaar . Weg met de siësta het overbodige auto rondjes in het centrum de mooiste auto met veel geluid te showen. Onnodig benzine verbruik.
  Weg met de nep ministers van het dorp Curaçao,Aruba en St. Maarten.
  Een burgermeester en wethouders zoals hier met het normale salaris. Verantwoording van gestolen geld de afgelopen jaren door Nederland betaald. Onteigening van onroerend goed en goederen.

 2. Denkt deze man dat een instantie uberhaupt is die hem iets zou lenen? Ook niet met hoge rente!! In huidige dagen weet de gehele wereld hoe het met Curacao staat in financieel opzicht en dat absoluut geen vertrouwen is in de huidige regering en ook niet in deze minister die tot nu toe niks heeft gepresteerd. Maar het is niet uitgesloten geld in te harken via het innen van belastingen. Daarvoor moet hij en de Minister van Financien de moed hebben om het ook aan te pakken en eindelijk de ontduikers grondig te laten betalen voor de jaren dat ze het niet hebben gedaan. En alle salarissen van de overheid,ministers, secretraris, parlement en alle overheids NVs 75% en hoge ambtenaren met 50% verminderen en in te vriezen voor de volgende 5 jaar. En OB verhogen voor drank en rookmiddelen. Nabij deze maatregelen, mag deze minister zelf ook aan initiatieven denken om de economie te stimuleren in plaats van geld gaan lenen.Daarvoor is hij aangesteld!!

 3. Lenen zonder te hervormen, daar gaat geen Wereldbank of IMF mee accoord die gaan met concrete voorwaarden komen die stuk voor stuk minder gunstig zijn dan die van Nederland. Maar je blijft wel autonoom. De schuld wordt groter en gaat niet kwijt gescholden worden, maar je blijft wel autonoom.
  Je kan, waarschijnlijk wel, lenen van China. Dat ga je autonoom doen maar na 1 of 2 jaar is er geen autonomie meer over en mag de autonome bevolking het Chinese volkslied leren. Voordeel; geen Papiamentu bai schol. Maar China bai schol.

 4. Martina is gewoon een lelijke griezel zowel van buiten als van binnen. Wie nu nog op deze partij stemt heeft ze niet helemaal meer.
  Sorry hoor.

 5. Martina is een grote [email protected], ( letterlijk en figuurlijk, vraag maar aan een v/d CBCS directeuren) sorry voor het woord,
  maar dat omschrijft deze volksoplichters het best.

  Toen er geld te over was in 2010, hebben MAN,PS en MFK, samen gesmuld, geplunderd, verkwist, en weggekeken, inauguratie van wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders afbezocht..

  En niets aan school, zorg, infrastructuur lange termijn armoede bestrijding en ontwikkeling..

  En nu haalt hij als leuze aan, voedselpskketten en uitkeringen?
  Ze willen het land met een dure megalening opzadelen, wasr zij zonder interferentie van Knops en CFT over kunnen beschikken…

  En het volk, ze geven er geen zier om, netvzo min als Mugabe, idi amin, of Manangwaga ene zier om hun creperende volk geeft…3th world Minister us het…

 6. Stel dat Martina 574 miljoen zelf extern leent om het tekort tot 31-12-2020 te dekken. Wat doet ie dan op 1-1-2021? Dan bouwt zich opnieuw een tekort op. COVID is voorlopig de wereld niet uit en zal mogelijkerwijs nog veel meer schade veroorzaken. De economie zal dus nog jarenlang zieltogend zijn. Toerisme zal ook zelfs in de na-covid-periode lang niet op het oude 2019 niveau zijn. Hoe denkt hij die nu nog onbekend lange periode te overbruggen zonder drastische hervormingen? Waarbij het vermoeden gerechtvaardigd is dat die 574 miljoen bij lange na niet genoeg zal zijn gezien bekende en nog boven water komende financiële problemen. Extern -duur- lenen: heilloze weg volgens mij.
  Maar ja, ik begrijp ook wel dat ze wel gedwongen zijn Nederland buiten de deur te houden.

 7. Martina , neem ook het scenario mee van de totale totale onafhankelijkheid/ autonomie. Het Statuut ?? ach dat was toch al verouderd
  Je leent geld om de leningen met Nederland af te kopen, om Curaçao draaiende te houden, voedselpakketten te kopen, medische corona hulp etc en je kunt doen en laten wat je wilt.
  Met een mooi verhaal zal je stemvolk het hier van harte mee eens zijn.
  Na het stemmen laat je de bevolking toch weer links liggen.
  Laat CBCS dat even narekenen. Mischien wordt je dan wakker.

  Ga je toch op de kapitaalmarkt lenen hou dan even rekening met Nederland.
  Je kunt er zeker van zijn dat zij geen enkele verantwoordelijkheid zullen nemen voor de lening en de mogelijke implicaties in de toekomst.

 8. Archy begged the man.

 9. Hij droomt nog steeds van z/n koeien project.
  Vreemd men begaat een strafbaar feit en komt er mee weg….

 10. Het is zo doorzichtig, continu het drogargument aanhalen dat ze het geld zsm moeten lenen om de noodlijdende bevolking te helpen.

  Nee het is om het toezicht te omzeilen, zodat de facturen van MAN enterprises & Sons snel en zonder issues vanuit Nederland betaald kunnen worden…..

 11. @ ericlapas: inderdaad alles om toezicht en doorlichtingen te voorkomen. Hoe kun je nu uitleggen dat je liever 6% rente betaalt dan een gratis lening te accepteren die misschien nog wel (deels) wordt kwijtgescholden? Dan moet je wel heel veel te verbergen hebben?

 12. Fred Schiedam

  Regeren is vooruitzien!
  Deze scenario’s had men al eerder kunnen ontwikkelen, zo dat je nu (bij je zgn. onderhandelingen) al troeven achter de hand had! Conclusie: deze uitweg wordt niet serieus genomen, en is alleen voor de búhne om het volk een rad voor ogen te draaien.
  Maar goed, ik kan wel een handje helpen:
  scenario 1: we leveren ons uit aan China;
  scenario2: we leveren ons uit aan de casino- en bankenmaffia;
  scenario 3: we leveren ons uit aan Venezuela.
  De voorkeur gaat uit naar scenario 2 en 3, want dan behouden “families & friends” hun privilege’s.

 13. Curacao revisited

  “De regering moet zelf investeren”
  1. welke voorbeelden van succesvolle investerings projecten hebben er op Curacao plaatsgevonden? Insel air, HNO?
  2. wie mag de rekening van deze investering gaan betalen? Neem aan dat dit niet Steven Martina himself zal zijn

 14. Abraham Mossel

  Martina de Giraffe nek weet het wel, liegen en bedriegen gaat hem goed af zolang het de geraffe nek zelf maar geen dukaten kost, eind van het jaar 2020 ligt het eiland de crim op zijn reed en mag de Nederlandse belasting betaler de puin op gaan ruimen die hij en zijn mede regeerders hebben veroorzaakt..

 15. Alternatieve scenario is om de tering naar de nering te zetten.
  En die miljoenensalarissen die de MAN heeft uitgedeeld drastisch te korten.

 16. Alternatief scenario is om de kosten te verlagen.
  Mensen hoeven geen miljoen per jaar te verdienen.
  Gewoon een max salaris van 10.000. Daar kan je prima van leven op Curacao!

 17. Laten we elkaar geen mietje noemen, de man lijkt steeds meer op een draaikont. CBCS om alternatieve scenario’s gevraagd en links of rechtsaf de bevolking moet het aflossen dus nu is de tijd om de bevolking te raadplegen.

  Het geeft toch weer aan hoe arrogant deze pedante, opgeblazen kwast is, de man wilt de volgende generatie met een behoorlijke staatsschuld opscheppen, alles om de controle van Nederland te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *