Antilliaans Dagblad | Toke de keda weer terug

22 Nieuwe besmettingen geregistreerd in weekeinde

Willemstad – In het afgelopen weekeinde zijn er 22 nieuwe bevestigde gevallen van coronabesmetting bijgekomen. Er wordt niet langer gesproken van een handjevol gevallen die dagelijks worden geregistreerd; daarom kondigt de regering vandaag nieuwe, meer drastische maatregelen aan. Waaronder de toke de keda (avondklok).

De toke de keda treedt dinsdagavond 15 september in werking en geldt van 23.00 tot 05.00 uur. Met deze maatregel lijkt de regering te hebben opgeschaald naar de gevreesde fase drie van het escalatieplan. Nadere details zullen vandaag om 11.30 uur door premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens een persconferentie worden aangekondigd.

Met de 22 nieuwe besmettingen die er in het weekeinde bij zijn gekomen komt de teller van het aantal bevestigde gevallen sinds de epidemie op 157 te staan. Tot en met gisteren waren hiervan 99 gevallen actief; 57 personen zijn hersteld van het virus en één persoon is in maart overleden.

De meeste nieuwe gevallen die er nu zijn bijgekomen zijn gekoppeld aan al bestaande besmettingen en kwamen aan het licht door contact tracing van de afdeling Epidemiologie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Zaterdag werden 10 nieuwe gevallen geregistreerd, waarvan 7 gelinkt aan bestaande gevallen en gisteren werden 12 nieuwe gevallen bekendgemaakt, waarvan 10 gekoppeld waren aan bekende gevallen. De bron van de overige 5 is vooralsnog onbekend en wordt onderzocht.

Gerstenbluth legde eerder deze maand nog eens de verschillende fases in het escalatieplan uit. Bij fase 0 van het escalatieplan is er alleen sprake van geïmporteerde gevallen; in fase 1 is er lokale transmissie, maar is de bron bekend; in fase 2 is er lokale transmissie, maar is de bron niet bekend; in fase 3 is er sprake van een vastgesteld aantal clusters van lokale transmissie; en in fase 4 is er wijdverspreide transmissie. De regering gaat gezien de ernst van de maatregelen niet zomaar over naar fase 3, zo gaf Gerstenbluth toen aan.

In fase 2 zijn openbare activiteiten van zang, dans en muziek niet toegestaan; zijn zanggroepen niet toegestaan tijdens religieuze diensten; mag de ruimte waar mensen bij elkaar komen voor maximaal 50 procent van de capaciteit bezet worden, tot een maximum van 250 personen; en zijn privéfeesten niet langer toegestaan. In fase 3 blijven alle maatregelen van voorgaande fases van kracht en komen er meer maatregelen bij. Te denken valt aan de toke de keda, de plachi di dia, het sluiten van bioscopen en theater, religieuze huizen, scholen en het annuleren van sportactiviteiten. Dan wordt ook de staf van de Volksgezondheidssector en van het ziekenhuis gemobiliseerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Toke de keda weer terug

  1. Men had de grens met Aruba moeten sluiten toen zij het vliegverkeer met de VS opstartte. De VS is een en al chaos.

    Ik heb begrepen dat een bekende comerciante met zijn familie via Aruba naar Miami is gegaan. En dat zij een van de culpables zijn. Hoe dom kan je zijn ? Is er een grens aan domheid ? Of heeft domheid geen grenzen ?
    Wie met een beetje hersenen zou nu voor plezier naar de VS, Brazilie, of India reizen ?
    Eigenlijk had de OM moeten ingrijpen en schadevergoeding bij die domme familie eisen.

    Eigenlijk had de regering weken terug moeten ingrijpen met maatregelen. Nu is het een beetje te laat. Wij waren zooooo goed bezig. Maar zie nu. Let’s do it all over again and destroy people’s income. Mi Dios. Baca a hoga no pos caba. Muy tarde papá.

  2. Met dank aan al die Snek en Happy hour bezoekers die in grote getalen het liefst bij elkaar in de kont kruipen. En niet te vergeten de bosjes mensen die zo nodig met 100 man te gelijk bij de Truki pan moeten verzamelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *