27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Wiels: Er moet een einde komen aan verdeeldheid

HomeNieuwsWiels: Er moet een einde komen aan verdeeldheid

Voorstel voor takenkabinet

Glenn Camelia

WILLEMSTAD — Informateur Glenn Camelia zal waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede verzoeken om zijn informatie-opdracht verlengen. Met de extra tijd wil Camelia de mogelijkheden bestuderen voor een takenkabinet, conform het voorstel van PS-leider Helmin Wiels. Wiels stelt een ‘goed gevoel’ te hebben dat de waarnemend gouverneur het verzoek van Camelia zal inwilligen. Hij ziet een takenkabinet als de oplossing voor de verdeeldheid binnen de gemeenschap.In een toelichting stelt Wiels, die onlangs fel tegen het interim regering Betrian was onder meer omdat het bestond uit leden die niet aan de verkiezingen hadden meegedaan, dat een takenkabinet niet verward moet worden met een zakenkabinet.

“Het zijn twee aparte dingen. Een zakenkabinet zit voor een bepaalde periode, behandelt álle zaken die spelen en steunt op een meerderheid in het parlement. Een takenkabinet zit voor een beperkte periode, zes maanden tot een jaar, en behandelt alleen specifieke taken die van tevoren zijn afgesproken door het parlement.”

Volgens de PS-leider moeten partijen onderling afspreken wie er in het takenkabinet zitting nemen.
Maar hij benadrukt dat niemand in het takenkabinet zitting mag nemen, die op een van de kandidatenlijsten van de afgelopen verkiezingen heeft gestaan.
Wiels ziet in het door hem voorgestelde takenkabinet een oplossing voor de problemen, waarmee het eiland op dit moment te kampen heeft.

“Je tilt deze hele discussie boven de partijen. Ik ben als leider van de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, de persoon die het meest te verliezen heeft.
Maar in het belang van dit eiland gaat onze voorkeur uit naar een takenkabinet.
Er moet een kabinet van professionals komen dat de grootste problemen van ons eiland dient op te lossen.
Twee jaar terug heb ik dit voorgesteld, maar vanwege partijpolitieke en persoonlijke redenen is men er indertijd niet mee akkoord gegaan.
En zie nu het resultaat, onze grootste problemen zijn nog steeds niet opgelost.”

Het door hem voorgestelde takenkabinet, zal volgens Wiels een aantal specifieke problemen moeten oplossen.
Het gaat hierbij om onder meer het op orde stellen van de openbare financien, de economie weer nieuw leven inblazen.
Een takenkabinet zal verder volgens de PS-leider ervoor zorgen dat er een einde komt aan de al jaren durende confrontatie tussen Ja en Nee op het eiland.
In de aanloop naar het referendum in 2009 werd het eiland verdeeld in kampen van voorstanders van de staatkundige veranderingen (Ja) en tegenstanders van het proces (Nee).
Sindsdien is deze verdeeldheid blijven bestaan.

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties