Bedrijf ziet inkomsten in 2011 dalen
WILLEMSTAD — Telecombedrijf UTS heeft in 2011 voor het zesde jaar op rij winst gemaakt. Dit laat het bedrijf weten middels een persbericht. Vorig jaar werd een winst geboekt van 13,6 miljoen gulden. Ook de mediatak van UTS, de Antilliaanse Televisiemaatschappij (ATM), boekte in het voorbije jaar een positief resultaat.
Dit druist volgens UTS in tegen wat elders in de regio gebeurt. In dit verband noemt het bedrijf de hoge concessiegelden die het aan de overheid moet betalen en de ‘sociale plicht’ om zo veel mogelijk mensen in dienst te hebben.
UTS verwacht dat deze factoren, mits gewijzigd, in de toekomst verlies voor het telecombedrijf met zich mee zullen brengen.
Het bedrijf wil deze ontwikkelingen het hoofd bieden door nieuwe diensten aan te bieden en door internationale markten aan te boren.
Ook aanpak van de bestaande interne inefficiëntie behoort tot de strategie van het lokale telecombedrijf. Dit strategisch plan heeft betrekking op de periode van 2011 tot en met 2015.
In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in de verbetering van zijn glasvezelkabelnetwerk op Curaçao om aan de vraag uit de markt te kunnen voldoen.
Dit komt mede door de explosieve groei in datagebruik op het telecomnetwerk van UTS. Sinds vorig jaar is UTS bezig met de uitbreiding van het netwerk.
UTS hoopt deze uitbreiding eind 2012 af te kunnen hebben.
Jaarrekening
UTS is het eerste grote overheids-nv die de jaarcijfers over 2011 presenteert. De goedgekeurde jaarcijfers moeten volgens de compatibiliteitsvoorschriften uiterlijk op 31 mei zijn ingeleverd. Er kan uitstel van maximaal zes maanden worden aangevraagd.
Dus de uiterste inleverdatum is 31 november. Maar de meeste overheids-nv’s hebben zelfs over het jaar 2010 de jaarcijfers nog niet ingeleverd.
Havenbedrijf CPA is hier een voorbeeld van.
Van brandstofdistributiebedrijf Curoil is het bekend dat het al jaren niet in staat is geweest om door een externe accountant goedgekeurde jaarcijfers te overleggen.
Water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra moet ook nog de cijfers over 2010 en 2011 presenteren.
Het bedrijf wil de cijfers over beide jaren dit jaar nog overleggen.
Refineria di Kòrsou (RdK) heeft vorig jaar november de goedgekeurde cijfers over 2010 overgelegd. De jaarrekening 2011 is echter nog niet klaar.
Ook Curaçao Airport Holding (CAH) moet de cijfers over 2011 nog presenteren.