28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 03:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Spelregels democratie

Dat het kabinet Schotte zich niet zomaar gewonnen geeft, is op zich te begrijpen. En dat de zittende (minderheids)coalitie van MFK, PS en MAN tot de laatste snik stand wil houden ook wel. Juist daarom zijn er in een rechtsstaat wetten en regels. Die gelden voor iedereen. Ook voor degenen die gebruik maken van de parlementaire democratie om rechtmatig aan de macht te komen, maar deze vervolgens misbruiken om onrechtmatig aan de macht te blijven.

Dan moeten andere instituten – althans wat er nog van over is na een regeerperiode van afbraak gebaseerd op angst en intimidatie – daartegen in verweer komen en de orde herstellen. Zoals tegen het juridisch gekunstel van de adviseur van demissionair premier Schotte (MFK) die glashard beweert dat de Staten al sinds afgelopen vrijdag ontbonden is.
Een advies dat de regeringsleider wellicht als zodanig heeft verzocht, of in elk geval gretig overneemt in een officieel schrijven aan het parlement. ( zie brief onder kkc red.)
Maar dat kant noch wal raakt en zelfs in tegenspraak is met het eigen landsbesluit, namelijk dat ontbinding van de Staten ‘ingaat op 2 november’.

Of de adviseur kan (het landsbesluit en de wet) niet goed lezen, of hij is zo vooringenomen dat hij opschrijft wat de regering als opdrachtgever graag wil horen.
Maar geloofwaardig is het niet, want als de staatsrechtjurist van Schotte gelijk zou hebben, is Curaçao momenteel parlementloos.
Dat is natuurlijk – gelukkig – niet het geval, hoewel niemand minder dan de Statenvoorzitter zelf het parlement gisteren buitenspel zette. N
a het reces koos Asjes (PS) er doelbewust voor om de eerste Statenvergadering niet door te laten gaan. Dat deed de politicus van de regeringpartij van Wiels omdat intussen alom bekend is dat de meerderheid in de volksvertegenwoordiging voornemens is de demissionaire regering met een motie van wantrouwen te ontslaan en te vervangen door een interim-kabinet.

Onparlementair gedrag van een parlementsvoorzitter. Vroeg of laat moet er toch wel een Statenvergadering worden gehouden.
Bovendien stagneert Asjes hiermee het openbaar bestuur, want de regering heeft zeker voor alle maatregelen die verband houden met (het wegnemen van) de aanwijzing door het Koninkrijk juist de wetgevende macht van de Staten hard nodig.
Zo niet, lokt het zelf hoger toezicht uit. Mogelijk is het de coalitie daar om te doen, althans PS. Ook hier geldt echter dat rekening wordt gehouden met een minderheid maar dat deze het niet voor het zeggen heeft en dus dient te wijken voor een meerderheid.

- Advertentie -

Dat zijn de spelregels van democratie.

(Document by Knipselkrant Curacao)

Brief Schotte Aan Asjes 07-08-2012

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -