VVD stelt Kamervragen over verwerping sanctiewet

Tweede Kamer kregelig over gebrek aan inzicht in risico’s overheids-nv’s

VVD stelt Kamervragen over verwerping sanctiewet

WILLEMSTAD/DEN HAAG — Tweede Kamerleden voor de VVD Andre Bosman, Han ten Broeke en Mark Verheijen hebben Kamervragen gesteld aan zowel minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken als aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties over de verwerping van de Sanctiewet dinsdag door het Curaçaose parlement.

De VVD-Kamerleden zijn van mening namens hun partij dat Curaçao recentelijk vaker heeft doen lijken, zoals bijvoorbeeld bij de implementatie van EU-sancties tegen Iran, alsof het een eigenstandig buitenlands beleid heeft en wijdt dan ook een van de Kamervragen hieraan, waarin zij vragen of de ministers Timmermans en Plasterk deze stelling kunnen ondersteunen.

Zij willen van de beide ministers ook weten wat de gevolgen hiervan zullen zijn nu Curaçao de wet niet heeft aangenomen terwijl St. Maarten en Aruba dit eerder al wel deden. Verder willen zij antwoord op de vraag of het klopt dat conform het statuut het voeren van Buitenlands Beleid een Koninkrijksaangelegenheid is.

Ook vragen zij naar de consequenties die dit heeft voor de tijdige implementatie van de sanctieverordeningen jegens de Russische Federatie die in voorbereiding is.

 

Verder willen de Kamerleden nog weten hoe de ministers Timmermans en Plasterk deze ‘actie van de Staten van Curaçao beoordelen’.

Tot slot willen de drie VVD-ers van minister Timmermans en Plasterk weten of de Nederlandse regering kans ziet om met een Koninkrijkswet alsnog alle landen binnen het Koninkrijk de binnen de EU overeengekomen sanctieverordeningen te laten implementeren. Indien dat niet zou lukken willen Bosman, Ten Broeke en Verheijen ook weten of er dan gebruik zal worden gemaakt van een Rijkswet.

De vragen volgen op de beslissing van het Curaçaose parlement van afgelopen dinsdag om de Sanctielandsverordening met twaalf tegen negen stemmen te verwerpen. Premier Ivar Asjes leed hiermee een gevoelige nederlaag aangezien zijn volledige fractie (PS) tegenstemde.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *