26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 08:22

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Leeflang: Whiteman misleidt Staten

HomeMediaLeeflang: Whiteman misleidt Staten

omayra leeflang-1
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang: Whiteman misleidt Staten

WILLEMSTAD — De minister is een beetje erg dom of hij misleidt de Staten. De minister is niet dom, dus ik neem aan dat hij de Staten heeft misleid. Deze beschuldiging uitte onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vanochtend in een Statenvergadering over het uitblijven van de reparatiewetgeving bij de basisverzekering ziektekosten (bvz).

Leeflang greep vanochtend terug naar een brief van 4 juli dit jaar, waarin Whiteman melding maakt van een besluit van de regering om de bvz-premie voor gepensioneerden te verlagen van 10 naar 6,5 procent en dat de ‘nieuwe premiepercentages definitief zullen worden vastgesteld bij de goedkeuring van de Staten van het betreffend ontwerp landsbesluit’.

“Deze wordt aan de Staten aangeboden na afronding van de ingewonnen adviezen bij de SER en de Raad van Advies.”

Het onafhankelijk Statenlid vroeg aan de minister of hij het bewuste besluit van de ministerraad over de premieverlaging naar de Staten kon sturen. Zij sprak in dit verband van misleiding, omdat een landsbesluit niet voor goedkeuring naar de Staten moet worden gestuurd.

De minister kan een landsbesluit zonder tussenkomst van de Staten invoeren. Leeflang gaf aan dat zij het woord ‘misleiding’ had gebruikt, omdat het Papiamentstalige woord gaña (liegen) als onparlementair woordgebruik wordt aangemerkt.

Leeflang kondigde aan met een motie te komen waarin de premieverlaging wordt afgedwongen en waarbij lokale gepensioneerden, met terugwerkende kracht tot het besluit van de regering om de premie te verlagen, het teveel betaalde krijgen uitbetaald.

Ook presenteerde zij een voorstel waardoor de bvz-premie voor gepensioneerden van 10 naar 3,3 procent kan worden verlaagd. Dit kan worden bereikt door de ambtenaren en gelijkgestelden tot de bvz-populatie toe te laten.

In een reactie tijdens de vergadering stelde Whiteman’s partijgenoot Elmer ‘Kadè’ Wilsoe dat de minister zeer zeker niet dom was, maar er wel domme vragen gesteld kunnen worden. Hij vroeg de minister dan ook om precies uit te leggen wat er in deze zaak was voorgevallen.

Tijdens het debat van vanochtend drongen vrijwel alle sprekers er bij de regering op aan om werk te maken van de introductie van reparatiewetgeving voor de bvz.

Bij de accordering van de bvz in de Staten begin vorig jaar werd een motie aangenomen, waarin er bij de regering op werd aangedrongen om binnen drie maanden met wetgeving te komen om de onvolkomenheden binnen de wet te repareren.

Maar nu, meer dan een jaar later, is er nog steeds niets van deze reparatiewetgeving gekomen. Vooral gepensioneerden, die 10 procent over hun inkomen moeten betalen, worden zwaar getroffen.

In dit verband eiste MFK-lid Amerigo Thodé een excuus van de minister voor de behandeling van gepensioneerden in deze zaak.

Ook Pais-lid Marilyn Moses benadrukte dat het niet de bedoeling was dat gepensioneerden de dupe zouden worden van deze wetgeving. Ze gaf ook aan dat zestien maanden wachten op de reparatiewetgeving wel lang is geweest. Ze drong er bij de regering op aan om uit te leggen waarom het reparatieproject zo lang op zich heeft laten wachten.

PNP’er Humphrey Davelaar benadrukte dat het nooit de bedoeling is geweest dat de bvz een financiële maatregel zou zijn, maar dat ooit werd bedacht om iedereen op het eiland aan een gedegen basisverzekering te helpen. Ook hij vindt het niet correct dat de reparatiewetgeving zo lang op zich laat wachten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Bijzonder opvallend dat PAIS zich nu roert. Toen de wetgeving in de Staten werd behandeld heb ik vooraf gevraagd aan Rosaria, die er overigens niet zelf op antwoordde, goed naar dit voorstel te kijken omdat het mij als zeer onterecht overkwam dat gepensioneerden de dupe zouden worden van deze schandalige wetgeving.
  Opvallend dan ook nu dat Moses aangeef t dat het niet de bedoeling was dat gepensioneerden de dupe zouden worden.
  Onder welke steen zijn deze mensen nu vandaan gekropen. Het speelt
  al meer dan 1 jr.
  Toch heeft deze – naar mijn mening – achteraalde partij (leden) meegestemd ten koste van de gepensioneerden. Kom op zeg zoveel huichelachtigheid.
  Shame on all of you!!

 2. Leeflang, kom eens met wat nieuws..
  Bennie Whiteman is minister en dan moet je zo min mogelijk doen, kan je ook geen fouten maken….
  Hij is nu de verantwoordelijke voor de 18 doden per jaar ondr zijn bewind gaat de gifuitstoot van de PDVSA gewoon zonder problemen door.
  Dus het volk mag stikken in de rook, als hij maar zijn salaris krijgt en lekker belangrijk kan zijn…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties