29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:11

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...

PBC | In Mahaai kun je zwemmen op straat

Persbureau Curacao Buurtbewoners in de wijk Mahaai zijn de wateroverlast zat. Vanuit een woning aan de Angloweg loopt voortdurend grondwater de openbare weg op. Eerdere vragen aan de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaVVD: Rijkswet sancties

VVD: Rijkswet sancties

VVD: Rijkswet sancties
VVD: Rijkswet sancties

De Tweede Kamerfractie van de VVD is slecht te spreken over de verwerping door een meerderheid van PS, MFK en MAN in het Curaçaose parlement van de veelbesproken Sanctiewet en dringt daarom aan op de spoedige totstandkoming van een rijkswet. De liberalen reageerden gisteren bij monde van woordvoerder Buitenlandse Zaken Mark Verheijen:

,,De VVD is teleurgesteld dat de Staten van Curaçao niet hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van het aansluiten bij in EU-verband genomen sancties.”

Het Kamerlid verklaart aan het Antilliaans Dagblad dat het verwerpen van de Sanctielandsverordening ‘niet past in onze onderlinge verhoudingen’. Hij wijst erop dat de Staten geen eigenstandig buitenlands beleid horen te voeren.

,,Sancties zijn voor de Europese Unie een belangrijk instrument en onderdelen van ons Koninkrijk kunnen en mogen zich daar niet aan onttrekken. De optie van een rijkswet ligt nu voor de hand. Het is teleurstellend dat het zo ver moet komen”, aldus Verheijen.

De VVD heeft inmiddels de Nederlandse regering gevraagd wat zij gaat doen nu Curaçao, anders dan de parlementen van Aruba en Sint Maarten, zich niet vrijwillig wil conformeren aan een gezamenlijk sanctiebeleid als Koninkrijk in Europees verband.

Ten tijde van het kabinet Schotte is bij Nederland de behoefte ontstaan om binnen het Koninkrijk bindende afspraken te maken over het in internationaal verband nemen van strafmaatregelen tegen zogeheten ‘schurkenstaten’.

De toenmalige Curaçaose regering (gevormd door dezelfde partijen die dinsdagavond tegen de sanctiewet stemden) keerde zich in de Rijksministerraad tegen sancties tegen het regime van Iran uit vrees dat die zouden kunnen leiden tot hogere benzineprijzen op het eiland.

Het ligt voor de hand dat het kabinet Rutte nu snel met een voorstel voor een rijkswet komt om langs die weg alsnog de gewenste solidariteit af te dwingen. Over het ontwerp daarvan mogen de Staten wel hun zegje doen, maar daar hoeft politiek Den Haag niet naar te luisteren.
Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties