Volkskrant | 25 jaar cel voor opdrachtgever moord Curaçaose politicus Wiels

Door: Kees Broere

Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels ligt onder plastic op de plek waar hij is vermoord. Wiels werd door twee mannen beschoten toen hij vis ging kopen op het strand van de wijk Marie Pompoen. © ANP

Burney F. krijgt 25 jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op de populaire Curaçaose politicus Helmin Wiels. Dat heeft de rechtbank in Willemstad donderdag bepaald. Volgens rechter Maria Paulides is bewezen dat F. opdracht heeft gegeven om Wiels in mei 2013 om het leven te brengen.

Op het moment van zijn dood was Wiels (54) de leider van Pueblo Soberano, de toen grootste partij op het Caribische eiland. Hij had gedreigd een document openbaar te maken over witwaspraktijken en andere misdaden van de op Curaçao machtige gokmaffia. Hij werd vermoord op het publieke strand van Marie Pompoen.

‘Politieke moord’

F. werd eerder dit proces door de officier van Justitie omschreven als een ‘moordmakelaar’ en iemand die bewust ‘het democratische proces op het eiland’ verstoorde.

De man die Wiels doodschoot, Elvis K., is reeds eerder tot levenslang veroordeeld. Hij zit vast in een Nederlandse gevangenis. Daar verblijft ook Burney F., die al voor een ander misdrijf is veroordeeld. F. (45) hoorde de uitspraak via een videoverbinding aan. Zijn advocate had vrijspraak gevraagd.

F. zelf handelde weer in opdracht van derden, naar wie nog onderzoek loopt. Volgens de rechter heeft F. door zijn betrokkenheid bij de moord op een ‘gekozen volksvertegenwoordiger’ ernstige schade toegebracht aan ‘de rechtsorde en het democratisch proces’ op Curaçao. Hij heeft twee weken om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De politieke moord op de populaire, maar ook omstreden Helmin Wiels bracht op Curaçao grote beroering teweeg. In het proces tegen F. is duidelijk geworden dat de meest directe verantwoordelijkheid voor de misdaad mogelijk gezocht dient te worden bij Curaçaoënaars die zowel bij de politiek als het bedrijfsleven bekend zijn.

Moordmakelaar

Namen die hierbij zijn genoemd zijn die van Robbie dos Santos, de grote man achter het gok- en casinowezen op Curaçao en Sint Maarten, en van diens halfbroer en vroegere minister van Financiën, George Jamaloodin. Burney F. heeft in de dagen vlak voor de moord op Wiels veel sms-contact met Jamaloodin gehad.

Het openbaar Ministerie op Curaçao noemde tijdens de zittingen tegen Burney F., in april dit jaar, ook de naam van Gerrit Schotte, de leider van de politieke, fel anti-Nederlandse partij MFK. Schotte is ‘op dit moment’ echter geen verdachte, aldus het OM. Hij is eerder veroordeeld wegens onder meer ambtelijke fraude, een uitspraak waartegen hij in beroep is gegaan.

Met het ontrafelen van de moord op Helmin Wiels wil het OM ook meer duidelijkheid scheppen over de banden die op Curaçao bestaan tussen boven- en onderwereld. In dat grotere kader was de nu veroordeelde Burney F. enkel een tussenpersoon, een ‘moordmakelaar’.

Bron: Volkskrant

Naschrift KKC

2017 05 11 – Strafvonnis Burney Nini Fonseca-Maximus-Helmin Wiels by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *