NTR | 25 jaar celstraf voor ‘makelaar’ moordaanslag Helmin Wiels

Leoni Leidel-Schenk

Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Burney ‘Nini’ Fonseca heeft 25 jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn aandeel in de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels op 5 mei 2013. Fonseca is de persoon die volgens het Gerecht heeft onderhandeld tussen de opdrachtgevers en de huurmoordenaar, Elvis Kuwas, van de politieke moord op Wiels.

Broer Aubert Wiels, zoon Helmin en vriendin Betty da Fonte van Wiels reageerde opgetogen op de gevangenisstraf die aan de door het OM bestempelde ‘moordmakelaar’ Fonseca is opgelegd. Rechter Maria Paulidus: “Het Gerecht acht wettelijk en overtuigelijk bewezen dat u medeplichtig bent aan de moord op Helmin Wiels. U heeft samen met (de overleden) Luigi Florentina de opdracht gegeven aan Kuwas om Helmin Wiels te vermoorden.”

Fonseca zelf was niet bij de zitting aanwezig, maar volgde de uitspraak via een videoverbinding in Nederland.

De uitspraak rust op vier pijlers, aldus de rechter, namelijk de verklaringen van drie getuigen, alsmede SMS-berichten tussen de verdachte en oud-minster van Financiën George Jamaloodin. De oud-minister wordt ervan verdacht dat hij het geld heeft geleverd voor de moord. Jamaloodin is op verzoek van het OM aangehouden in Venezuela. Het OM is bezig met de uitlevering van Jamaloodin aan Curaçao, iets wat de oud-minister probeert aan te vechten.

Verband
Het argument van de raadsvrouw van Fonseca, Marije Vaders, dat de getuigenverklaringen in deze zaak allemaal ‘van horen zeggen’ zijn, schuift de rechter opzij. “Op zichzelf zouden de getuigenverklaringen en het SMS-contact tussen Fonseca en Jamaloodin onvoldoende zijn, maar in onderling verband verlenen zij naar het oordeel van het Gerecht aan de bewijsconstructie meer dan voldoende stevigheid.”

Naar verwachting zal advocaat Vaders hoger beroep aan tekenen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Naschrift KKC

2017 05 11 – Strafvonnis Burney Nini Fonseca-Maximus-Helmin Wiels by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *