26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 05:45

PBC | Eén patiënt overlijdt in het CMC, testratio naar vijf procent

Persbureau Curacao Vandaag is er één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De teller staat nu op 90. Er liggen 106 patiënten in het ziekenhuis van...

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoVertrouwensbreuk Wilsoe en OM Curaçao

Vertrouwensbreuk Wilsoe en OM Curaçao

Bron: RNW/Caribiana

door: Dick Drayer

 

Een vertrouwensbreuk met het Openbaar Ministerie en de baas van het OM, procureur-generaal (PG) Dick Piar is de reden voor minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe om zich persoonlijk bezig gehouden met de zaak tegen Dos Santos. “De kruik gaat zolang te water tot ze barst”, vatte Wilsoe zijn relatie met de PG weer.

Dinsdagmiddag belegde Wilsoe een persconferentie om zijn visie te geven op de beschuldiging als zou hij persoonlijk geïntervenieerd hebben in de ‘Bientu’-zaak.

In deze zaak wordt lotterij-baas Robertico ‘Robbie’ Dos Santos en een aantal van zijn bedrijven beschuldigd van het witwassen van geld, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Op verzoek van Justitie hebben de Amerikaanse autoriteiten met succes een tegoed van ongeveer 28 miljoen dollar van de bedrijven van Dos Santos bevroren.

Dos Santos is de broer van minister van Financiën, George Jamaloodin, die dinsdag overigens – zij het onopvallend – aanwezig was bij de persconferentie.   Niet onfeilbaar

De vertrouwenskwestie wordt volgens de minister bevestigd door een aantal artikelen van mr. Peppie Sulvaran: “Daaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie en het Hof niet onfeilbaar zijn”, zegt Wilsoe.

Sulvaran is de advocaat die met succes de persoonlijke beslaglegging van de tegoeden van Robbie Dos Santos wist op te heffen.   De minister stelt dat er uitvoerig overleg is geweest tussen hem en Dick Piar voordat de brief naar Hillary Clinton is verstuurd. Dit wordt door het OM tegengesproken. De PG zou door de Verenigde Staten op de hoogte gesteld zijn van de brief.

Formele positie

Hoewel de minister stelt dat de verhoudingen weer genormaliseerd zijn, heeft Piar de autoriteiten in de Verenigde Staten zijn formele positie opnieuw onder de aandacht gebracht. ‘Damage control’ noemen verschillende juristen deze actie van de PG.

Wilsoe zegt daarover dat het Piar vrij staat om een andere mening te hebben dan de minister, zolang hij de richtlijnen van de minister maar volgt.   Wilsoe ontkent ten stelligste dat hij ingegrepen heeft in een zaak die nog onder de rechter is.

Met de brief heb ik recht willen zetten dat er een beeld bestaat in Amerika dat de Officier van Justitie een besluit van de rechter naast zich neer kan laten. En dat kan juist niet.”

Onderscheid

Wilsoe doelt hiermee op het conservatoir beslag van tegoeden op naam van Dos Santos, waarvan de opheffing door Justitie is bevolen. Het OM vroeg de rechter-commissaris echter ook om een tweede conservatoir beslag voor het geval het geld niet aan Dos Santos, maar aan een rechtspersoon (bijvoorbeeld een vennootschap van Dos Santos) zou toebehoren.

Wilsoe maakte geen onderscheid tijdens de persconferentie tussen deze twee beslagleggingen. Alleen het eerste beslag is door het Gerecht in Eerste Aanleg opgeheven. Het tweede beslag staat dus nog overeind. Met zijn brief lijkt de minister de rechtsgang te doorkruizen.

De aanwezige pers kreeg tijdens de persconferentie een A4-tje van de minister uitgereikt, waarin de bewindsman juridisch uitleg geeft en positie inneemt tegen de rechtmatigheid van de beslagleggingen door zijn eigen Justitieel apparaat:  “En dat mag ik, want ik ben de ‘Competent Authority ‘, zoals beschreven in een tweetal verdragen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties