Bron: RNW/Caribiana
door: Dick Drayer
Een vertrouwensbreuk met het Openbaar Ministerie en de baas van het OM, procureur-generaal (PG) Dick Piar is de reden voor minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe om zich persoonlijk bezig gehouden met de zaak tegen Dos Santos. “De kruik gaat zolang te water tot ze barst”, vatte Wilsoe zijn relatie met de PG weer.
Dinsdagmiddag belegde Wilsoe een persconferentie om zijn visie te geven op de beschuldiging als zou hij persoonlijk geïntervenieerd hebben in de ‘Bientu’-zaak.
In deze zaak wordt lotterij-baas Robertico ‘Robbie’ Dos Santos en een aantal van zijn bedrijven beschuldigd van het witwassen van geld, belastingfraude en valsheid in geschrifte. Op verzoek van Justitie hebben de Amerikaanse autoriteiten met succes een tegoed van ongeveer 28 miljoen dollar van de bedrijven van Dos Santos bevroren.
Dos Santos is de broer van minister van Financiën, George Jamaloodin, die dinsdag overigens – zij het onopvallend – aanwezig was bij de persconferentie. Niet onfeilbaar
De vertrouwenskwestie wordt volgens de minister bevestigd door een aantal artikelen van mr. Peppie Sulvaran: “Daaruit blijkt dat het Openbaar Ministerie en het Hof niet onfeilbaar zijn”, zegt Wilsoe.
Sulvaran is de advocaat die met succes de persoonlijke beslaglegging van de tegoeden van Robbie Dos Santos wist op te heffen. De minister stelt dat er uitvoerig overleg is geweest tussen hem en Dick Piar voordat de brief naar Hillary Clinton is verstuurd. Dit wordt door het OM tegengesproken. De PG zou door de Verenigde Staten op de hoogte gesteld zijn van de brief.
Formele positie
Hoewel de minister stelt dat de verhoudingen weer genormaliseerd zijn, heeft Piar de autoriteiten in de Verenigde Staten zijn formele positie opnieuw onder de aandacht gebracht. ‘Damage control’ noemen verschillende juristen deze actie van de PG.
Wilsoe zegt daarover dat het Piar vrij staat om een andere mening te hebben dan de minister, zolang hij de richtlijnen van de minister maar volgt. Wilsoe ontkent ten stelligste dat hij ingegrepen heeft in een zaak die nog onder de rechter is.
“Met de brief heb ik recht willen zetten dat er een beeld bestaat in Amerika dat de Officier van Justitie een besluit van de rechter naast zich neer kan laten. En dat kan juist niet.”
Onderscheid
Wilsoe doelt hiermee op het conservatoir beslag van tegoeden op naam van Dos Santos, waarvan de opheffing door Justitie is bevolen. Het OM vroeg de rechter-commissaris echter ook om een tweede conservatoir beslag voor het geval het geld niet aan Dos Santos, maar aan een rechtspersoon (bijvoorbeeld een vennootschap van Dos Santos) zou toebehoren.
Wilsoe maakte geen onderscheid tijdens de persconferentie tussen deze twee beslagleggingen. Alleen het eerste beslag is door het Gerecht in Eerste Aanleg opgeheven. Het tweede beslag staat dus nog overeind. Met zijn brief lijkt de minister de rechtsgang te doorkruizen.
De aanwezige pers kreeg tijdens de persconferentie een A4-tje van de minister uitgereikt, waarin de bewindsman juridisch uitleg geeft en positie inneemt tegen de rechtmatigheid van de beslagleggingen door zijn eigen Justitieel apparaat: “En dat mag ik, want ik ben de ‘Competent Authority ‘, zoals beschreven in een tweetal verdragen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten.”