27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Van Dam: Alleen afstand nemen is onvoldoende

 

Bron: RNW/Aworaki

- Advertentie -

door Redactie Aworaki (www.wereldomroep.nl/suriname)

De Partij van de Arbeid maakt zich ernstige zorgen over de persvrijheid op Curaçao. Aanleiding is de dreigende taal die Helmien Wiels leider van de regeringspartij Pueblo Soberano heeft geuit tegen de hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad.

Tweede Kamerlid Martijn van Dam ziet een trend van intimidatie van journalisten op Curaçao en wil dat Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties daar iets aan doet.   Volgens de PvdA-politicus is journalistieke vrijheid een van de belangrijkste peilers onder de democratie.

Journalisten zijn nou eenmaal de luis in de pels van de machthebbers, ook als ze details naar buiten brengen die de politici het liever geheim hadden gehouden.”

Bedreigingen in kranten gaan Van Dam dan ook echt te ver: “Als je dat soort dingen gaat doen als politicus intimideer je de journalisten en tast je de persvrijheid aan.”

Kritiek Wiels

Helmin Wiels maakt zich ondertussen druk over de Nederlandse bemoeienis. Hij vindt dat Nederland zich mijn zijn eigen zaken moet bemoeien. Van Dam legt uit dat misstanden op Curaçao ook de zaken van Nederland zijn als er daar niet adequaat gehandeld wordt:

Het is zeker iets dat de regering van Curaçao aangaat en die zou daar ook tegen moeten optreden, maar zij heeft dit bij herhaling nagelaten en dan kan  de Koninkrijksregering dus actie ondernemen.”

Om de rust onder de journalisten op het eiland weer te herstellen, zal er wel het een en ander moeten veranderen, volgens van Dam.

Alleen afstand nemen van intimidatie is onvoldoende om een klimaat te creëren waarin journalisten zich veilig voelen. Enkele politici zouden hun excuses aan kunnen bieden, misschien wel de regeringscoalitie. De bestuurscultuur daar moet echt veranderen.”

De brief van Wilsoe

Aanleiding voor deze rel is een brief van PS-minister Elmer Wilsoe die het Antilliaans Dagblad publiceerde. In de brief schrijft Wilsoe aan de Amerikaanse regering dat hij pleit voor het opheffen van het beslag dat is gelegd op de banktegoeden van gokbaas Robbie dos Santos. Wiels is boos en vindt dat de hoofdredacteur van de krant moet worden “opgepakt” en “in de boeien geslagen”.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -