27 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 22:16

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoVan Dam: Alleen afstand nemen is onvoldoende

Van Dam: Alleen afstand nemen is onvoldoende

 

Bron: RNW/Aworaki

door Redactie Aworaki (www.wereldomroep.nl/suriname)

De Partij van de Arbeid maakt zich ernstige zorgen over de persvrijheid op Curaçao. Aanleiding is de dreigende taal die Helmien Wiels leider van de regeringspartij Pueblo Soberano heeft geuit tegen de hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad.

Tweede Kamerlid Martijn van Dam ziet een trend van intimidatie van journalisten op Curaçao en wil dat Liesbeth Spies van Koninkrijksrelaties daar iets aan doet.   Volgens de PvdA-politicus is journalistieke vrijheid een van de belangrijkste peilers onder de democratie.

Journalisten zijn nou eenmaal de luis in de pels van de machthebbers, ook als ze details naar buiten brengen die de politici het liever geheim hadden gehouden.”

Bedreigingen in kranten gaan Van Dam dan ook echt te ver: “Als je dat soort dingen gaat doen als politicus intimideer je de journalisten en tast je de persvrijheid aan.”

Kritiek Wiels

Helmin Wiels maakt zich ondertussen druk over de Nederlandse bemoeienis. Hij vindt dat Nederland zich mijn zijn eigen zaken moet bemoeien. Van Dam legt uit dat misstanden op Curaçao ook de zaken van Nederland zijn als er daar niet adequaat gehandeld wordt:

Het is zeker iets dat de regering van Curaçao aangaat en die zou daar ook tegen moeten optreden, maar zij heeft dit bij herhaling nagelaten en dan kan  de Koninkrijksregering dus actie ondernemen.”

Om de rust onder de journalisten op het eiland weer te herstellen, zal er wel het een en ander moeten veranderen, volgens van Dam.

Alleen afstand nemen van intimidatie is onvoldoende om een klimaat te creëren waarin journalisten zich veilig voelen. Enkele politici zouden hun excuses aan kunnen bieden, misschien wel de regeringscoalitie. De bestuurscultuur daar moet echt veranderen.”

De brief van Wilsoe

Aanleiding voor deze rel is een brief van PS-minister Elmer Wilsoe die het Antilliaans Dagblad publiceerde. In de brief schrijft Wilsoe aan de Amerikaanse regering dat hij pleit voor het opheffen van het beslag dat is gelegd op de banktegoeden van gokbaas Robbie dos Santos. Wiels is boos en vindt dat de hoofdredacteur van de krant moet worden “opgepakt” en “in de boeien geslagen”.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties