28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

OM: ‘Wij handelen volgens de wet’

HomeNieuwsOM: ‘Wij handelen volgens de wet’

Bron: RNW/Aworaki

door Sharlon Monart (www.aworaki.nl)

Het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao benadrukt “volgens een rechterlijk besluit, te goeder trouw, in het algemeen belang en werkelijk in overeenstemming met de lokale wetgeving” te handelen in het fraudeonderzoek Bientu.

Hiermee reageert het OM via een persbericht op de uitlatingen die minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) dinsdag deed tijdens een persconferentie in verband met dit lopende onderzoek.   Beslagleggingen Het OM stelt dat “toen Bientu grote sommen geld in de Verenigde Staten aan het licht bracht, met alle indicatie dat het om witwaspraktijken ging, het OM de rechter-commissaris in een besloten procedure om toestemming vroeg voor een conservatoir beslag op deze fondsen”.

De machtiging hiervoor (beslaglegging 1) werd op 14 juli 2011 verkregen.

Het OM vroeg de rechter-commissaris ook om een tweede conservatoir beslag voor het geval het geld niet aan Dos Santos, maar aan een rechtspersoon (bijvoorbeeld een vennootschap van Dos Santos) zou toebehoren.

De machtiging hiervoor (beslaglegging 2) werd op 19 januari verkregen. Dit deel van het onderzoek kent dus een zogeheten dubbele beslaglegging.   Voor de uitvoering van de twee conservatoir beslagen, diende het OM rechtshulpverzoeken in bij de Amerikaanse autoriteiten: op 29 juli 2011 voor beslaglegging 1 en op 15 februari 2012 voor beslaglegging 2.

Opheffing

Op 4 april 2012 besloot het Gerecht in Eerste Aanleg, op aangeven van de advocaten van de verdachte, dat beslaglegging 1 moest worden opgeheven.

Niet omdat het beslag illegaal was, maar omdat het niet in het kader van een financieel strafproces was belegd tegen de desbetreffende twee rechtspersonen”, legt het OM uit.

Om het lopende onderzoek niet te schaden, verkoos het OM om deze wending zijn beloop te laten en niet alle beschikbare informatie op tafel te leggen.

Het bezwaar tegen beslaglegging 2 werd niet eens in behandeling genómen door het gerecht. Volgens het OM komt dit door een procedurele blunder van de verdedigingsadvocaten:

zij protesteerden via een strafrechterlijk kort geding terwijl het in een geval als deze om een bezwaarschriftprocedure zou moeten gaan. “Tot op de dag van vandaag volgen deze advocaten de correcte procedure niet”, schrijft het OM.

Ongeschonden

Daarom is de machtiging van 19 januari 2012 ongeschonden gebleven.”

Op dezelfde dag, dus 4 april 2012, lichtte het OM de VS in over het rechterlijk besluit.

Op 5 april verzocht het OM de Amerikaanse autoriteiten schriftelijk om beslaglegging 2 uit te voeren in plaats van beslaglegging 1.

Het OM betreurt daarom dat Justitieminister Elmer Wilsoe (PS) toch een brief verstuurt naar de Verenigde Staten. Dat hij bovendien het mandaat intrekt waarmee de Procureur Generaal sinds 1993 besluiten mag uitvoeren namens de Justitieminister, respecteert het OM.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties