27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Standplaats: ‘Onrust bij openbaar vervoer op Curaçao’

Bron: RNW/Caribiana

Door: Belkis Osepa

- Advertentie -

De chauffeurs van de kleine bussen beraden zich op intensieve acties, als de regering besluit de prijzen van de busritten te verhogen.

Minister Charles Cooper van Verkeer en Transport zegt binnen twee weken een voorstel te doen aan de raad van minister over de prijsverhoging van de busritten. De buschauffeurs vrezen klanten te verliezen bij een prijsverhoging. Hun voorstel om subsidie te krijgen, bij voorkeur op de aanschaf van diesel, is op 7 mei door de regering afgewezen.

Minister Cooper heeft laten weten dat de regering slechts maximumprijzen voor de busritten zal vaststellen. De dienst Economische Zaken doet een berekening op basis van een formule. De buschauffeurs moeten zelf beslissen of zij de maximumprijzen gaan vragen of eronder blijven zitten.

Verlies

De chauffeurs zijn boos, want de grotere bussen (konvoi) krijgen wél subsidie. Aanleiding voor de ontevredenheid is de verhoging van de benzine- en dieselprijs met 11 cent per liter vanaf 1 mei, de tweede flinke verhoging in twee maanden tijd. De buschauffeurs lijden verlies.

Buschauffeur Conrad Maduro zit al 17 jaar in het vak. Hij is niet te spreken over de oneerlijke concurrentie met de grotere bussen van het ABC Autobusbedrijf.

Ik werk 10 tot 11 uur per dag en mijn winst per dag is niet hoger dan vijftig gulden. Maar ik moet 150 gulden per dag aan diesel betalen om te kunnen rijden. Wij krijgen geen subsidie maar de konvoi, de grotere bussen, wel.”

Werk  

Ook de passagiers geven aan niet te zitten wachten op een verhoging van de busprijs. “Ik moet elke dag de kleine bus nemen. Als de prijzen omhoog gaan, dan neem ik de konvoi”, zegt een mevrouw die zit te wachten op een bus naar huis bij het busstation te Otrobanda.

Dat is precies wat de buschauffeurs vrezen. Dat ze klanten zullen verliezen.   Een man mengt zich in het gesprek bij het busstation in Otrobanda:

Ik moet er mee zien te leven en betalen. Want ik moet toch gaan werken. Ik ben echt van de kleine bus afhankelijk.”

Er zijn wijken waar de grotere gesubsidieerde bussen niet komen. Daar rijden slechts de kleine bussen.

De vakbond van de buschauffeurs STU komt op voor de belangen van zijn leden én van de passagiers.

Het volk kan geen verhogingen meer dragen”, zegt STU-voorzitter Giovanni Decaster. “De subsidie die we vragen is voor het volk, want ons inkomen gaat niet omhoog.” STU wil dat de regering het mogelijk maakt dat de chauffeurs tegen een vaste prijs kunnen tanken bij de pomp. Bij prijsverhoging van de brandstof, betaalt de regering het verschil.

Nu de subsidieaanvraag is afgewezen, beraad de vakbond zich op verdere acties.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Duurzame energie onderwerp van gesprek

Kralendijk - Het traject om geleidelijk over te stappen naar een (bijna) volledige duurzame energieproductie bevindt zich in de eindfase. Dit heeft minister Rob Jetten van Economische...
- Advertentie -
- Advertentie -