27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Vertragingstactiek van regering

HomeMediaVertragingstactiek van regering

minister-omayra-leeflangWillemstad – Vertegenwoordiger van de gepensioneerden verenigd in ‘Hustisia Penshonado’, Omayra Leeflang en de advocaat Saran Inderson hebben geprotesteerd tegen het feit dat er deze week een comparitie van partijen plaatsvond en niet een gewone rechtszaak.

 

Advertentie

,,Er is hiermee een vertragingstactiek in gang gezet, terwijl wij voorstander waren van een gewone rechtszaak”, aldus Leeflang tegenover deze krant.

Hustisia Penshonado (HP)
Hustisia Penshonado (HP)

In de comparitie van partijen heeft de rechter deze week de vertegenwoordigers van ‘Hustisia Penshonado’, Saran Inderson en Olga Kostrzewski, en het Land, Glenn Camelia, vragen gesteld op basis van de ingediende stukken bij het gerechtshof.

,,In de schriftelijke ronde zullen de advocaten van de gepensioneerden op 28 april hun stukken indienen.
Daarna zal het Land antwoorden, waarna er vonnis gewezen zal worden”, zo wordt het proces nader door Inderson uitgelegd.

Rechter Christine van Gastel lanceerde verschillende vragen over de basisverzekering ziektekosten (bvz), met als hoofdvraag:

,,Wanneer wordt de reparatiewet van kracht?”

De inzet van de rechtsgang is immers onder andere het hoge premiepercentage van 10 procent dat gepensioneerden nu neer moeten tellen.
Werknemers betalen 3 procent premie en werknemers dragen 9 procent af over het loon van de werknemer.
In de reparatiewet die inmiddels bij de Staten ligt, is het bedrag van de gepensioneerden verlaagd naar 6,5 procent.
De rechter stelde Camelia ook de vraag waarom er nu pas met de reparatiewetgeving ten aanzien van de gepensioneerden gekomen is en niet al eerder voor deze groep gezocht is naar meer verlichting.
Ook vroeg Van Gastel of het de bedoeling is dat de reparatie met terugwerkende kracht gaat gelden en de gepensioneerden dus het teveel betaalde premiegeld terugkrijgen. Verder was het de rechter onduidelijk of de gepensioneerde ook in het buitenland verzekerd is.
Naast de hoge premie is de receptregelvergoeding voor juist de gepensioneerden die meer medicijnen gebruiken, soms een hoog bedrag.

Lang traject reparaties wetgeving
Camelia heeft in zijn verdediging naar voren gebracht dat de nieuwe reparaties in de wetgeving momenteel bij de Staten liggen.
Nieuwe wetgeving moet echter een heel adviesproces doorlopen en dat vergt tijd, zo voerde Camelia aan.
Naast de verlaging voor gepensioneerden naar 6,5 procent zal het werknemersaandeel verhoogd worden naar 4 procent en de inkomens opgetrokken worden naar 150.000 gulden.
Onder druk van het College financieel toezicht (Cft) is de bvz toentertijd heel snel ingevoerd.
Daarom is er in die tijd gelijk bij gesteld dat er snel reparatiewetgeving zal komen, wat ook gebeurd is.
Op de begroting drukken de kosten voor de gezondheidszorg het meest en daar moest wat aan gedaan worden, zo legt de Landsadvocaat uit.
De oorspronkelijke premie van 12 procent voor de gepensioneerden werd daarom al snel verlaagd naar 10 procent.
Ook wordt volgens Camelia op dit moment onderhandeld binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) om de ambtenaren in de bvz op te nemen.
Dat dit tot nu toe niet gebeurd is, is gelegen in het feit dat na 10 oktober 2010 de ambtenaren via het sociaal statuut hadden afgesproken dat er niet getornd zou worden aan hun rechten en als dit al zou gebeuren dit via het CGOA zou moeten verlopen.
In de zaak is naar voren gekomen dat er op dit moment 108.000 verzekerden zijn in de bvz en dat een substantieel deel hiervan gepensioneerd is.

Naschrift

Derde rechtszaak in de maak

‘Hustisia Penshonado’ is overigens bezig met het aanspannen van een derde rechtszaak. De tweede zaak die loopt is tegen de SVB. Dit gaat specifiek over gepensioneerde ambtenaren die vóór de invoering van de bvz, premie afdroegen voor het Fonds Ziektekosten Overheidsgepensioneerden (FZOG). De FZOG is nu geannuleerd. Leeflang legde eerder tegenover deze krant uit dat actieve ambtenaren die nog niet met pensioen waren verplicht waren om het fonds maandelijks met twee procent van hun salaris, te steunen. De regel was toen dat wanneer de ambtenaar dan uiteindelijk met pensioen ging en geen gebruik wenste te maken van de FZOG-regeling, deze gepensioneerde de helft van de betaalde premies die door de jaren heen is ingehouden teruggestort zou krijgen. Omdat de FZOG is komen te vervallen, krijgen deze ambtenaren ook dit bedrag niet meer uitbetaald. De zaak is tegen de SVB aangespannen en niet tegen het Land omdat in de wet is aangegeven dat de SVB de uitvoeringsorganisatie is en dat klachten en bezwaren hier moeten worden ingediend. Het is volgens Leeflang nog niet bekend wanneer deze zaak voorkomt. De tegenpartij had tot 20 maart de tijd om een reactie te formuleren tegen de ingediende klacht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties