31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 14:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Gouverneur geeft James Murray gratie

Darley LaiWillemstad – James Murray (61) is weer op vrije voeten, dat laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos desgevraagd weten. Gouverneur van Curaçao Lucille George-Wout heeft de moordenaar in 1979 van het meisje Darley Lai, gratie verleend.

 

 

Advertentie

- Advertentie -

Humanitaire redenen liggen hieraan ten grondslag, laat Serphos weten.
De tot levenslang veroordeelde is terminaal kankerpatiënt, heeft niet lang meer te leven maar hoeft nu niet te sterven in de gevangenis.
Minister van Justitie Nelson Navarro heeft volgens de OM-woordvoerder het advies gegeven tot gratie aan de gouverneur.
James MurrayMurray is sinds eind vorige maand, 31 maart, daarom weer een vrij man.
De tot levenslang veroordeelde richtte zich al enkele keren tot de gouverneur met een gratieverzoek.
Deze werden steeds afgewezen.
In augustus vorig jaar waagde de man een nieuwe poging en vroeg wederom gratie aan.
Bij de beoordeling van dit gratieverzoek werden zowel het OM als het Hof van Justitie om advies gevraagd. Beide instanties gaven, laat het ministerie van Justitie weten, een positief oordeel over de gratieverlening.
Dat Murray gratie is verleend heeft te maken met, laat het ministerie weten, ‘zijn gezondheid en wens om in de omgeving van zijn familie te sterven’.

,,De conclusie uit deze situatie is dat het voor de gevangene niet langer zin heeft om hem om te sluiten.”

In september 2012 oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie nog dat de levenslange gevangenisstraf van Murray zou worden voortgezet ter ‘bescherming van de maatschappij ter recidive’.
Een nieuwe wet in 2011 bepaalde dat het Hof na twintig jaar de levenslange gevangenisstraf moet toetsen.
Dat hield twee jaar geleden de gemoederen flink bezig.

- Advertisement -

Op het Brionplein verzamelden zich maandag 7 mei 2012 mensen om de petitie te tekenen als protest tegen het voortijdig in vrijheid stellen van James Murray. De handtekeningenactie werd door 1.800 mensen ondertekend. FOTO ARCHIEF
Op het Brionplein verzamelden zich maandag 7 mei 2012 mensen om de petitie te tekenen als protest tegen het voortijdig in vrijheid stellen van James Murray. De handtekeningenactie werd door 1.800 mensen ondertekend. FOTO ARCHIEF

Hulporganisaties en ander maatschappelijke instellingen zoals Bos di Hubentud, Skuchami en Slachtofferhulp trokken toentertijd aan de bel met de mededeling dat de samenleving er niet klaar voor zou zijn de ex-moordenaar weer op te nemen. Grote twijfels werden door deze organisaties ook gezet bij de huidige ‘staat van zijn’ van Murray en in hoeverre hij is ‘behandeld’ of voorbereid op resocialisatie.
De grote ongerustheid bleek toen er een online petitie, begonnen in de naam van de nabestaanden van Darley Lai, circuleerde op social media-sites.
De petitie vroeg steun voor het afwijzen van Murray’s verzoek op invrijheidstelling.
Tevens werd er op het Brionplein een bijeenkomst georganiseerd waarbij mensen in de gelegenheid werden gesteld deze petitie te tekenen en van hun afkeuring blijk te geven.
Deze organisaties, bij monde van Sheila Albertoe van Fundashon Bos di Hubentut, hebben gisteren desgevraagd laten weten zich te beraden op een reactie.
Murray werd in 1980 veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn stiefdochter, Darley Lai.
Het Hof stelde in 1980 vast dat er een ‘stoornis van geestvermogens bestond en dat de kans op herhaling uitermate groot was’.
Volgens nieuwe onderzoeken die in 2012 door deskundigen werden uitgevoerd, heeft Murray inderdaad een persoonlijkheidsstoornis.
Hij is in de gevangenis nooit aan deze stoornis behandeld.
Het Hof liet daarom in 2012 weten dat zij het risico dat de veroordeelde buiten de gevangenis weer in de fout zou gaan ‘te groot’ vindt.
Voorzetting van de levenslange gevangenisstraf diende dan volgens Justitie dan ook het doel om de maatschappij te beschermen.
Murray was de eerste gedetineerde die gebruik maakte van de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling via de wet in het Nieuwe Wetboek van Strafrecht dat sinds november 2011 van toepassing is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -