26 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 09:48

Laatste reacties

- Advertentie -

Verplichte reserves op 1 mld. stabiel

100 dollar newWillemstad/Philipsburg – Gedurende de maand oktober 2013 heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) het percentage van de verplichte reserve niet gewijzigd, waardoor het op 16,50 procent bleef staan.

Dit blijkt uit een toelichting op de afgelopen week gepubliceerde verkorte balans van de CBCS. Ondanks het gelijke percentage nam het uitstaande bedrag van de verplichte reserves licht af met 1,2 miljoen gulden, als gevolg van een daling in de grondslag op basis waarvan deze worden berekend.
Per eind oktober bedroegen de verplichte reserves die commerciële banken bij de CBCS aanhouden ruim 1 miljard gulden (namelijk 1.027,3 miljoen).
Tijdens de tweewekelijkse CD-veilingen, heeft de Centrale Bank zich enkel gericht op de herfinanciering van vervallende CD’s (certificates of deposit).
Het uitstaande bedrag aan CD’s bleef daardoor onveranderd: 26 miljoen.
De basisgeldhoeveelheid – dat is de opstelsom van de bankbiljetten en munten in circulatie en de zogeheten rekening- courant tegoeden van de commerciële banken bij de CBCS – daalde met 39,5 miljoen.
Dit als gevolg van een afname van de rekening-courant tegoeden van de commerciële banken met 40,2 miljoen gulden (tot 111,5 miljoen).
Deze afname werd vooral veroorzaakt door de netto aankoop van deviezen bij de CBCS.
De bankbiljetten en munten in omloop staan voor 387,8 miljoen op de balans.
De netto positie van de overheid bij de Centrale Bank verbeterde met 101,9 miljoen door een stijging van de deposito’s van de voormalige centrale overheid van de Nederlandse Antillen.
Deze stijging is gerelateerd aan een gerechtelijke schikking tussen – zoals de CBCS het omschrijft – ‘twee partijen waarvan één van de partijen 70 miljoen dollar in depot bij de griffie moest storten als zekerheid voor een claim van de andere partij’.

,,De twee partijen zijn PDV Marina SA en CH Offshore Ltd”, schrijft de CBCS in een toelichting.

,,CH Offshore had schepen van PDV Marina in beslag genomen in de haven van Willemstad als zekerheid voor een vordering die CH Offshore heeft op PDV Marina. Nadat het deposito was gestort, heeft CH Offshore de schepen vrijgegeven in afwachting van de verdere juridische afhandeling.”

- Advertentie -

De verbetering van de netto positie van de overheid werd enigszins tenietgedaan door een daling van de deposito’s van de overheid van Curaçao met 21,4 miljoen, voornamelijk als gevolg van rentebetalingen aan het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op uitstaande schulden.
De rentebetalingen aan het ministerie van BZK in combinatie met transacties door de Centrale Bank van Aruba (CBA) en een commerciële bank op Bonaire verklaren de toename van 41,6 miljoen in de post ‘Verplichtingen aan niet-ingezetenen’.
Ten slotte is de post ‘Deviezen’ aan de activazijde van de balans gestegen met 103,3 miljoen, grotendeels als gevolg van de eerder genoemde storting van 70 miljoen dollar in depot bij de Griffie, maar iets tenietgedaan door de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken bij de gezamenlijke Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De balans vertoonde per ultimo oktober een deviezenvoorraad van 2.044,8 miljoen (ruim 2 miljard dus).
En de goudvoorraad daalt licht, 1,9 miljoen, in waarde tot een totaalbedrag van 996,3 miljoen (bijna 1 miljard).
Het balanstotaal steeg in de maand oktober met 102,9 miljoen naar 3.677,7 miljoen gulden.
Zo publiceerde de CBCS afgelopen week.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Boevennieuws | Racheline Concincion overleden na steekpartij Abbenbroek, verdachte springt van Hartelbrug

Bij een steekpartij in Abbenbroek is vanochtend een vrouw om het leven gekomen. De vermoedelijke dader, de ex-partner van de vrouw, zou zichzelf hebben geprobeerd van het...

AccountancyVanmorgen | Oxfam Novib: vermogen superrijken verdubbeld tijdens pandemie

Oxfam Novib stelt dat de ongelijkheid tijdens de coronapandemie wereldwijd sterk is gegroeid: de rijksten zijn tweemaal zo rijk geworden, terwijl meer mensen onder de armoedegrens leven....

NTR | Stijging minimumloon op de BES-eilanden, maar ‘valt in het niets door prijsstijgingen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – “Wij zijn altijd dankbaar voor een verhoging, maar deze valt bijna in het niets doordat alles op Bonaire duurder is geworden’’, zegt MPB-fractievoorzitter Elvis...

DH | Dutch ministry still helps islands during pandemic

THE HAGUE--The Dutch Ministry of Public Health, Welfare and Sport VWS is assisting with additional healthcare personnel, coronavirus COVID-19 test material and the booster vaccination campaign. New Minister...

AntilliaansDagblad | Daling besmettingen op Bonaire

Op Saba en Statia lijkt ergste voorbij Kralendijk - Op Bonaire is gisteren de zesentwintigste coronadode gemeld. Dit is het derde aan corona gerelateerde overlijden binnen anderhalve week....

AntilliaansDagblad | Zorgen over staking luchthaven Sint Maarten

Philipsburg - De staking van vakbond Windward Islands Civil Servant Union (WICSU/PSU) op Princess Juliana International Airport (PJIAE) afgelopen weekend heeft volgens de ceo van PJIAE, Brian...
- Advertentie -
- Advertentie -