26 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Verplichte reserves op 1 mld. stabiel

100 dollar newWillemstad/Philipsburg – Gedurende de maand oktober 2013 heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) het percentage van de verplichte reserve niet gewijzigd, waardoor het op 16,50 procent bleef staan.

Dit blijkt uit een toelichting op de afgelopen week gepubliceerde verkorte balans van de CBCS. Ondanks het gelijke percentage nam het uitstaande bedrag van de verplichte reserves licht af met 1,2 miljoen gulden, als gevolg van een daling in de grondslag op basis waarvan deze worden berekend.
Per eind oktober bedroegen de verplichte reserves die commerciële banken bij de CBCS aanhouden ruim 1 miljard gulden (namelijk 1.027,3 miljoen).
Tijdens de tweewekelijkse CD-veilingen, heeft de Centrale Bank zich enkel gericht op de herfinanciering van vervallende CD’s (certificates of deposit).
Het uitstaande bedrag aan CD’s bleef daardoor onveranderd: 26 miljoen.
De basisgeldhoeveelheid – dat is de opstelsom van de bankbiljetten en munten in circulatie en de zogeheten rekening- courant tegoeden van de commerciële banken bij de CBCS – daalde met 39,5 miljoen.
Dit als gevolg van een afname van de rekening-courant tegoeden van de commerciële banken met 40,2 miljoen gulden (tot 111,5 miljoen).
Deze afname werd vooral veroorzaakt door de netto aankoop van deviezen bij de CBCS.
De bankbiljetten en munten in omloop staan voor 387,8 miljoen op de balans.
De netto positie van de overheid bij de Centrale Bank verbeterde met 101,9 miljoen door een stijging van de deposito’s van de voormalige centrale overheid van de Nederlandse Antillen.
Deze stijging is gerelateerd aan een gerechtelijke schikking tussen – zoals de CBCS het omschrijft – ‘twee partijen waarvan één van de partijen 70 miljoen dollar in depot bij de griffie moest storten als zekerheid voor een claim van de andere partij’.

,,De twee partijen zijn PDV Marina SA en CH Offshore Ltd”, schrijft de CBCS in een toelichting.

,,CH Offshore had schepen van PDV Marina in beslag genomen in de haven van Willemstad als zekerheid voor een vordering die CH Offshore heeft op PDV Marina. Nadat het deposito was gestort, heeft CH Offshore de schepen vrijgegeven in afwachting van de verdere juridische afhandeling.”

De verbetering van de netto positie van de overheid werd enigszins tenietgedaan door een daling van de deposito’s van de overheid van Curaçao met 21,4 miljoen, voornamelijk als gevolg van rentebetalingen aan het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) op uitstaande schulden.
De rentebetalingen aan het ministerie van BZK in combinatie met transacties door de Centrale Bank van Aruba (CBA) en een commerciële bank op Bonaire verklaren de toename van 41,6 miljoen in de post ‘Verplichtingen aan niet-ingezetenen’.
Ten slotte is de post ‘Deviezen’ aan de activazijde van de balans gestegen met 103,3 miljoen, grotendeels als gevolg van de eerder genoemde storting van 70 miljoen dollar in depot bij de Griffie, maar iets tenietgedaan door de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken bij de gezamenlijke Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De balans vertoonde per ultimo oktober een deviezenvoorraad van 2.044,8 miljoen (ruim 2 miljard dus).
En de goudvoorraad daalt licht, 1,9 miljoen, in waarde tot een totaalbedrag van 996,3 miljoen (bijna 1 miljard).
Het balanstotaal steeg in de maand oktober met 102,9 miljoen naar 3.677,7 miljoen gulden.
Zo publiceerde de CBCS afgelopen week.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -