30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:15

Laatste reacties

- Advertentie -

Emerencia stopt ermee

Lydia EmerenciaKralendijk – De gezaghebber van Bonaire, Lydia Emerencia, heeft gistermorgen haar ontslag aangeboden aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie (BZK). Ze deed dat nadat een meerderheid van de eilandsraad dinsdag het vertrouwen in haar had opgezegd.

Volgens Emerencia, die op dit moment in Nederland verblijft voor een vakantie, staat de aangenomen motie van wantrouwen ‘vol aantijgingen die niet hard gemaakt worden’.
Toch accepteert ze de uitkomst van de motie.

,,Deze motie is aangenomen met een meerderheid van stemmen, ik herken mezelf er alleen niet in”, zegt Emerencia in een reactie.

- Advertentie -

Ze gaat nu overleg voeren met de secretaris-generaal van BZK over de datum van haar ontslag en ze zal alles wat binnen haar vermogen ligt doen, om te zorgen voor continuïteit van het eilandbestuur.

,,Voor mij was het een eer en een groot voorrecht om voor het volk van Bonaire gewerkt te hebben in de afgelopen periode. Een volk waarmee ik een band heb en waar ik van hou. Ik heb mijn werk altijd naar eer en geweten uitgevoerd en altijd in het belang van het Bonairiaanse volk. Vanaf het moment dat ik aantrad op 1 maart 2012 was ik gefocust op een integere regering en participatie van het volk.”

Emerencia zegt dat Bonaire altijd een speciale plek in haar hart zal hebben. Zij zal eeuwig dankbaar zijn voor de steun en de gastvrijheid.
Ze hoopt ook dat de afhandeling van haar aftreden rustig verloopt.

,,Als ik terug ben op Bonaire ga ik verder in op mijn ontslag”, aldus Emerencia.

Het opstappen van de gezaghebber is een gevolg van de al twee jaar durende bestuurscrisis op het eiland.
Oppositieleider Robby Beukenboom zegt in een reactie dat dit er al lange tijd zat aan te komen.

,,Misschien is dit afreden wel nodig om het bestuur op Bonaire weer op gang te brengen”, aldus Beukenboom.

,,Ik ga mijn functie als waarnemend voorzitter van de eilandsraad nu heroverwegen, ik denk dat het verstandig is om deze positie terug te geven. Het zou ook elegant zijn als gedeputeerde James Kroon (UPB) zou aftreden, dan is het hele bestuurscollege weg en kan weer met vers bloed begonnen worden”, stelt Beukenboom.

Na het recente terugtreden van de gedeputeerden Burney El Hage (UBP) en Silvana Serfilia (Santana), is Kroon nog de enig zittende in het bestuurscollege.
Kroon was reeds voornemens af te treden, maar zag hiervan af toen bekend werd dat zijn oude werkgever, de Douane Caribisch Nederland, hem niet meer terug wilde vanwege een corruptieschandaal.
De UPB kwam dit voorjaar in aanvaring met gezaghebber Emerencia nadat zij aangifte had gedaan van valsheid in geschrifte tegen Kroon.
Hij had bij het verstrekken van taxivergunningen iemand bevoordeeld.
De motie van wantrouwen tegen Emerencia werd dinsdag ingediend door UPB-fractievoorzitter Jeffrey Levenstone.
Volgens de motie heeft de gezaghebber ‘geen benul van wat besturen inhoudt’.
Ook wordt haar verweten dat ze Sinterklaas niet zou hebben willen ontvangen en te hoge reiskosten zou hebben gemaakt.
Levenstone zegt in zijn reactie op het aftreden van de gezaghebber, dat zijn partij het bijzonder vervelend vindt dat het allemaal zo is gelopen.

,,Wij hebben alles geprobeerd om het niet zo ver te laten komen. We hebben gepraat, er is een mediator ingeschakeld, niets heeft geholpen”, zegt Levenstone.

- Advertisement -

Het aftreden van gedeputeerde Kroon is volgens hem ook aanstaande.

,,Zoals wij al eerder hebben aangegeven, zal de heer Kroon per 1 januari 2014 stoppen als gedeputeerde. Wij zijn druk bezig met het zoeken van nieuwe gedeputeerden, er zit het een en ander in de pijplijn, en wij zullen binnenkort naar buiten treden met namen”, aldus Levenstone.

De bestuurlijke problemen op Bonaire escaleerden in 2011 met de aanstelling van de CDA’er Wilbert Stolte tot Rijksvertegenwoordiger.
Hij wordt, behalve door de UPB, maar door weinig partijen gesteund.
Hij leeft in onmin met de oppositie in de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren, de politieleiding en het Openbaar Ministerie en hij wordt zelf ook verdacht van fraude door het Europese antifraudebureau OLAF.

Bron: Antilliaans Dagblad

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -