26 C
Willemstad
• woensdag 1 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

RTL | Corona slaat toe op Curaçao: ‘Zonder Nederland gaan we het niet redden’

Mark Heerink met medewerking van Rick Hart

Personeel aan het bed van een coronapatiënt in het CMC.

Alarmerende berichten uit Curaçao. Daar lopen de coronabesmettingen zo hard op dat het ziekenhuis de zorg niet meer aan kan. Esther Rooijakkers werkt op de intensive care en vertelt over de nijpende situatie: “Iedereen loopt op zijn tenen.”

De boodschap van de internist van het Curaçao Medical Center is helder: ‘We hebben nu middelen en mankracht nodig. Personeel, dokters, en verplegers. Ik ben optimistisch, maar zonder hulp uit Nederland gaan wij het niet redden.”

Esther Rooijakkers (r) aan het werk in een triagetent

Esther Rooijakkers werkt 2,5 jaar op Curaçao maar zo’n grote toeloop aan patiënten in zo’n korte tijd heeft ze niet eerder meegemaakt. De derde golf is niet te vergelijken met de eerste twee legt ze uit. “Iedereen is verrast. Het voelt heel onwerkelijk.”

Op je tenen lopen

Woensdag kwamen er 506 gevallen bij, een nieuw record. Het totaal aantal besmettingen lag tot die dag nog op ruim 2500. Een enorme stijging dus, en dat merken ze meteen in het ziekenhuis.

“Iedereen loopt op zijn tenen. Je hebt bijna geen tijd hebt om na te denken. Iedereen leeft van dag tot dag. Je pakt aan wat je kan doen.”

Hoogste aantal

Curaçao heeft op dit moment het hoogste aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. Curaçao komt uit op 177. Ter vergelijking: Bij Nederland staat dit op 45.

Niet genoeg IC-bedden

In een week tijd zijn er drie nieuwe afdelingen ingericht voor coronapatiënten. Het ziekenhuis heeft normaal 16 IC-bedden. Dat is later aangevuld tot 30 bedden. Maar ook dat is inmiddels te weinig. “Eigenlijk proberen we elke dag de capaciteit verder uit te breiden. Het betekent dat je andere zorg moet afschalen,” legt Rooijakkers uit.

Op dit moment liggen er 34 patiënten op de IC. Voor nu is er even lucht, er is inmiddels ruimte voor 42 patiënten.

Maatregelen om het tij te keren:

  • De avondklok wordt opnieuw aangepast. Per 2 april moet iedereen nu binnen zijn om 19.00 uur in plaats van 21.00 uur.
  • Er gaat versneld 30.000 vaccins naar Curaçao. Daarvan is een deel bestemd voor Aruba.
  • Het enige grote ziekenhuis op Aruba stopt vrijwel helemaal met de reguliere zorg om coronapatienten uit Curaçao te kunnen opvangen.

Volgens Rooijakkers zijn er twee reden voor de plotselinge toename van het aantal besmettingen. “We denken dat Britse variant een grote rol speelt. En de verkiezingen van twee weken geleden.”

Lange dagen

Als internist houdt ze continu de patiënten in de gaten. Zo beoordeelt ze of de zuurstofwaardes nog in orde zijn en informeert ze de families van patiënten. Die laatsten mogen niet op bezoek komen.

Ze maakt soms lange dagen. Dat betekent om acht uur beginnen en tot half twee ‘s nachts doorgaan. Inmiddels helpen ook artsen van andere afdelingen mee, maar het is allemaal niet voldoende. Er moet nieuw personeel ingevlogen worden. “Hulp uit Nederland is essentieel,” zegt ze resoluut.

Persconferentie ziekenhuis: ‘Ook jongeren overleden’

Niet alleen ouderen zijn getroffen door het virus. Onlangs overleed op het eiland een jongen van in de 20 door corona, net als een 39-jarige moeder van drie kinderen. Dat vertelde Ingemar Merkies, de medisch directeur van het ziekenhuis, in een ingelaste persconferentie.

Het ziekenhuis beschikt over 300 bedden waarvan momenteel 102 bedden bezet worden door Covid-patiënten. Het ziekenhuis beschikt over 52 beademingsapparaten en daarvan zijn er nog 18 beschikbaar. Er komen 20 beademingsapparaten uit Nederland en 10 uit Bonaire.

Financiële problemen

Het ziekenhuis kampt met een begrotingstekort en dat werd nog een keer benadrukt. Het grote aantal coronapatiënten legt extra druk op de begroting. Als voorbeeld werd het aantal zuurstofflessen genoemd. Dat aantal is vertienvoudigd.

Volgens Merkies zal de huidige situatie in het ziekenhuis nog zeker een tot twee weken aanhouden.

Bron: RTL Nieuws

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -