25.9 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 12:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Vrees voor faillisementen restaurants bij alleen delivery

- Advertentie -
CRA vreest voor meer faillisementen

De Curaçao Restaurant Association (CRA) is het oneens met de regering om alleen delivery voor restaurants toe te staan en geen takeaway. Restaurants hebben begrip voor de strengere maatregelen, maar nadat de sector maandenlang onevenredig hard getroffen is door meerdere maatregelen, heeft de overheid weer een keuze gemaakt die slecht uitpakt voor restaurants.

CRA vreest voor meer faillisementen.

De regering kondigde op 22 maart zwaardere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sindsdien geldt ‘Plachi di dia’ waarbij mensen op basis van hun kentekenplaat twee dagen per week de straat op mogen en werden alle winkels en horeca gesloten. Restaurants mogen sindsdien alleen nog eten bezorgen.

De CRA verbaast zich erover dat na alle pogingen die de vereniging heeft ondernomen om meer omzetmogelijkheden te krijgen, restaurants nog steeds alleen maar delivery mogen doen en geen takeaway. Ondertussen kan bij supermarkten wel eten afgehaald worden.

- Advertentie -

Delivery brengt extra kosten met zich mee waardoor er voor restaurants nauwelijks marge overblijft en daarnaast blijken klanten over het algemeen niet bereid om extra te betalen voor bezorgservice. Anders dan bij de vorige lockdown wordt er nu ook geen gratie verleend door banken, huurbazen of Aqualectra, aldus CRA.

“De concurrentie voor delivery is daarbij ook moordend. Truk’i pan bieden goedkoop eten aan, vanuit huis wordt er zonder enige controle op hygiëne eten bezorgd en bij supermarkten is het wél mogelijk om takeaway te halen. Dat is niet alleen concurrentie maar ook ‘unfair competition’. Wat er overblijft voor restaurants is onvoldoende om alle kosten te kunnen dekken voor het openhouden van de keuken”, aldus CRA.

Voor takeaway is volgens CRA veel animo. Daarbij is er minimaal contact tussen restaurant en klant, zelfs minder dan met delivery. Het afhalen bij een restaurant op de dagen van hun ‘Plachi di dia’ geeft mensen vertrouwen en de restauranteigenaar is verzekerd van inkomsten.

Een andere optie is drive-thru bij de bestaande fast-food restaurants. CRA: “Dat is juist een moment om mensen niet in een overvolle supermarkt te laten zijn, of mensen die onderweg zijn naar hun vitale beroep even snel iets te eten kunnen laten halen. Een gemiste kans en daarmee verloren omzet voor de sector. Vreemd is, dat deze zaken vorig jaar nog als eerste open mochten na de lockdown.”

De CRA denkt dat ook hier overleg met de sector vóóraf, een betere beslissing van het crisisteam had kunnen bewerkstelligen. De veilige opties van takeaway en drive-thru hadden verlichting kunnen geven aan de nu overvolle supermarkten en zonder gevaar mensen meer het gevoel van de zo gewenste vrijheid kunnen geven.

De CRA doet een beroep op de regering om deze opties in overweging te nemen. Omwille van de sector en omwille van veel restaurants die na het coronajaar 2020 eindelijk wat verlichting kregen en nu toch weer geconfronteerd worden met onnodige beperkingen.

Bron: Nu.cw

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -