27 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 00:03

ParadiseFM | ‘Einde Korsou di Nos Tur nabij’

Het einde van de politieke partij Korsou di Nos Tur is nabij. Dat zegt Meindert ‘Menki’ Rojer, de nummer twee op lijst, vandaag in het Antilliaans Dagblad. Het...

Democracy now! | Monday, May 5, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 5 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Semper: Gemiddeld 100 prikken per dag in de wijken

Er wordt door de mobiele vaccinatieteams in de wijken hard gewerkt voor elke prik. Per locatie worden er gemiddeld zo’n honderd prikken per dag gegeven, zegt Jerry...

DolfijnFM | Drastisch minder huwelijken dit jaar op Curaçao

Er wordt minder getrouwd op Curaçao. Drastisch minder zelfs. In 2018 waren er nog 744 paren die hun ja-woord gaven, vorig jaar was dat aantal nog maar...

DolfijnFM | Sportschooleigenaren willen weer open

Eigenaren van sportscholen op Curaçao luiden de noodklok. Het voortbestaan van individuele scholen in de bedrijfstak op het eiland is in gevaar. De versoepeling van de coronamaatregelen afgelopen...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidNu.cw | Vrees voor faillisementen restaurants bij alleen delivery

Nu.cw | Vrees voor faillisementen restaurants bij alleen delivery

CRA vreest voor meer faillisementen

De Curaçao Restaurant Association (CRA) is het oneens met de regering om alleen delivery voor restaurants toe te staan en geen takeaway. Restaurants hebben begrip voor de strengere maatregelen, maar nadat de sector maandenlang onevenredig hard getroffen is door meerdere maatregelen, heeft de overheid weer een keuze gemaakt die slecht uitpakt voor restaurants.

CRA vreest voor meer faillisementen.

De regering kondigde op 22 maart zwaardere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sindsdien geldt ‘Plachi di dia’ waarbij mensen op basis van hun kentekenplaat twee dagen per week de straat op mogen en werden alle winkels en horeca gesloten. Restaurants mogen sindsdien alleen nog eten bezorgen.

De CRA verbaast zich erover dat na alle pogingen die de vereniging heeft ondernomen om meer omzetmogelijkheden te krijgen, restaurants nog steeds alleen maar delivery mogen doen en geen takeaway. Ondertussen kan bij supermarkten wel eten afgehaald worden.

Delivery brengt extra kosten met zich mee waardoor er voor restaurants nauwelijks marge overblijft en daarnaast blijken klanten over het algemeen niet bereid om extra te betalen voor bezorgservice. Anders dan bij de vorige lockdown wordt er nu ook geen gratie verleend door banken, huurbazen of Aqualectra, aldus CRA.

“De concurrentie voor delivery is daarbij ook moordend. Truk’i pan bieden goedkoop eten aan, vanuit huis wordt er zonder enige controle op hygiëne eten bezorgd en bij supermarkten is het wél mogelijk om takeaway te halen. Dat is niet alleen concurrentie maar ook ‘unfair competition’. Wat er overblijft voor restaurants is onvoldoende om alle kosten te kunnen dekken voor het openhouden van de keuken”, aldus CRA.

Voor takeaway is volgens CRA veel animo. Daarbij is er minimaal contact tussen restaurant en klant, zelfs minder dan met delivery. Het afhalen bij een restaurant op de dagen van hun ‘Plachi di dia’ geeft mensen vertrouwen en de restauranteigenaar is verzekerd van inkomsten.

Een andere optie is drive-thru bij de bestaande fast-food restaurants. CRA: “Dat is juist een moment om mensen niet in een overvolle supermarkt te laten zijn, of mensen die onderweg zijn naar hun vitale beroep even snel iets te eten kunnen laten halen. Een gemiste kans en daarmee verloren omzet voor de sector. Vreemd is, dat deze zaken vorig jaar nog als eerste open mochten na de lockdown.”

De CRA denkt dat ook hier overleg met de sector vóóraf, een betere beslissing van het crisisteam had kunnen bewerkstelligen. De veilige opties van takeaway en drive-thru hadden verlichting kunnen geven aan de nu overvolle supermarkten en zonder gevaar mensen meer het gevoel van de zo gewenste vrijheid kunnen geven.

De CRA doet een beroep op de regering om deze opties in overweging te nemen. Omwille van de sector en omwille van veel restaurants die na het coronajaar 2020 eindelijk wat verlichting kregen en nu toch weer geconfronteerd worden met onnodige beperkingen.

Bron: Nu.cw

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties