30 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 17:29

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Curaçao voelt zich compleet overvallen door Britse variant

- Advertentie -

Foto: Curacao Medical Center

WILLEMSTAD – ‘‘Het is echt heel erg. We maken ons allemaal zorgen.’’ Dat zegt een verpleger in het Curaçao Medical Center met een indringende blik.

Het is kort na de persconferentie van de Curaçaose regering op woensdagmiddag 31 maart waarin minister-president Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben aangegeven dat ‘het ziekenhuis vol zit’.

Gekwalificeerd personeel
Er is geen ruimte op de intensive care en ook de gewone bedden liggen vol met coronapatiënten. Medewerkers laten anoniem weten dat ze nooit hadden gedacht dat het zo ver zou komen. Tegelijk vragen ze zich af waarom niet eerder, en harder, om hulp is gevraagd.

- Advertentie -

De afgelopen weken kwam er al met Nederlandse hulp nieuw personeel bij via Amerikaanse medische uitzendbureaus. Nu doet Rhuggenaath een dringend beroep op Nederland om te helpen met het sturen van gekwalificeerd personeel.

Vooral mensen die kunnen werken op de intensive care en met de beademingsapparaten voor de coronapatiënten zijn nodig. Het antwoord op de vraag waarom niet eerder de noodklok is geluid, werd door de overheid dan al gegeven. Curaçao is namelijk overvallen door de snelheid van het aantal coronabesmettingen. Dat is een direct gevolg van de Britse variant, die de boel ‘overspoeld heeft’, zoals Gerstenbluth zegt.

Oproep van zorgprofessionals Caribbean

Negatieve scenario’s
De meest negatieve scenario’s voor wat betreft de verspreiding zijn door deze variant bewaardheid geworden. Op 17 maart waren er 142 nieuwe gevallen en in totaal 611 actieve besmettingen, een week later op 24 maart ging het om 250 nieuwe gevallen en waren er al 1445 actieve besmettingen, op 31 maart kwamen er 506 nieuwe besmettingen bij en ging het om 3102 actieve besmettingen. Een snelle verhoging, waarbij sinds 17 maart ook dertien doden zijn gevallen (van 22 naar 35).

Veel mensen op de ic, en ook onder de doden, zijn relatief jong. Gerstenbluth: ‘Het is niet langer je 92-jarige oudtante die al meerdere klachten had en uiteindelijk aan corona overlijdt. Het is erg dat zij overlijdt natuurlijk. Maar mensen van 30 of 40 jaar in de bloei van hun leven…. dat maakt de situatie nog erger’, zo stelt de epidemioloog, die daarbij moeite had om zijn woede en verdriet over de situatie te bedwingen.

Hij doet een oproep aan de mensen om zich te laten vaccineren en verder zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook tijdens het Paasweekend. De avondklok is vervroegd en gaat vanaf vrijdag in om 7 uur ’s avonds, in plaats van negen uur.

Duizenden extra vaccins
Kort na de persconferentie kwam het nieuws dat Nederland vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao stuurt. Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba. Daarnaast gaat Nederland helpen bij het werven van medisch personeel. Er wordt onder meer in Nederland gekeken of mensen bereid zijn naar Curaçao af te reizen.

Op het eiland kan verder iedereen boven de achttien jaar zich per 5 april registreren voor een vaccinatie. De verpleger in het ziekenhuis, die anoniem wil blijven, hoopt dat zoveel mogelijk mensen dat ook gaan doen. ‘‘Zodat de enorme druk die we nu in het ziekenhuis voelen weer afneemt.’’

Aruba solidair
Het HOH-ziekenhuis van Aruba heeft inmiddels alle (behalve oncologie) operaties en dagopname die niet spoedeisend zijn geschrapt om zo de buureilanden te kunnen helpen. Hierdoor kan het ziekenhuis 30 extra bedden voor coronapatiënten en 6 plekken extra op de intensive care regelen.  Volgende week zegt het ziekenhuis  te beschikken over totaal 62 Covid-bedden en 22 ic-plekken.

Aruba kent ook een stijging van het aantal coronagevallen maar veel minder dan op Curaçao. Het toeristengebied is nog steeds redelijk druk, voornamelijk door Amerikaanse toeristen. De horeca is ook open. Volgens de laatste cijfers verstrekt door de overheid zijn er 673 actieve gevallen van wie 54 buitenlanders. Vanmorgen lagen er 42 in het ziekenhuis van wie 11 op de intensive care. Bijna 19 duizend inwoners zijn gevaccineerd (ruim 10 duizend ook met de tweede prik).

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Eng hoor, dat sommige mensen menen dat alle hospitaal bedden er speciaal voor hun zijn als ze Covid hebben opgelopen.
  Al een jaar geleden stond ik op een wachtlijst bij CMC omdat ik 2 nieuwe knieën moet krijgen, alsmede een neurologisch onderzoek wegens beschadigde arm-schouder zenuwen waardoor mijn rechterarm alleen voor 25% bruikbaar is.

  Er worden alleen nog operaties en onderzoeken uitgevoerd die gerelateerd zijn aan levensbedreigende situaties. Volgens de specialisten zal het zeker wel tot 2022 duren voordat ik kan worden geholpen. Dit geldt ook voor 100den anderen die in een wachtrij zonder stip op horizon zitten.

  Nogmaals hartelijk dank aan MFK, PNP, KEM en al hun aanhangers. Tevens hulde aan alle Tico Martina’s die rondlopen en er mede de oorzaak van zijn dat een deel van het volk hun complot theorieën voor zoete koek slikt.

 2. Eng he Toeske dat in deze wereld er mensen feestvieren en drinken. Dat moeten we niet willen met zijn allen. Gauw alle vrijheden van een ieder afpakken want dit kan en mag niet

 3. Altijd de schuld ergens anders leggen. Begin met naar jezelf te kijken.
  Gewone, Britse, Afrikaanse, Braziliaanse of Chinese variant maakt niets uit zolang een groot deel van het gepeupel zich asociaal ongedisciplineerd blijft gedragen. Feestvieren, drinken, doen waar jezelf zin in hebt. Ikke, Ikke, Ikke en de rest kan stikke.
  Pas op want straks stik jezelf letterlijk door Covid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Voormalige Ennia accountants Victor Bergisch en Eric Vesseur door tuchtmaatregel uit registers

Met vonnis | Persbureau Curacao De Accountantskamer in Zwolle heeft Victor Bergisch en Eric Vesseur, die tot begin 2021 werkzaam zijn geweest bij Baker Tilly Dutch Curaçao, stevig...

PBC | BILD: Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich schuil op Curaçao

Persbureau Curacao Duitslands meest gezochte crimineel houdt zich waarschijnlijk schuil op Curaçao. Althans dat is wat het Duitse Bild am Sonntag haar lezers voorhoudt. Norman Franz (51) heeft...

PBC | Levenloos lichaam in water bij Piscadera

Persbureau Curacao De kustwacht heeft vanochtend even voor tienen een levenloos lichaam uit het water bij Piscadera gehaald. Die was even daarvoor ontdekt door omstanders in de mangoven...

Column Youp | Dit interview betekent het einde van John de Mol

Vorige week zaterdag was er een vulkaanuitbarsting in Tonga, de Polynesische eilandengroep waar veel iets te rijke mensen graag ongestoord vakantie vieren. Ik dacht: John de Mol...

DH | Man shot dead in Cole Bay

COLE BAY -- A man was found dead in an appartment on Zozo Moran Drive, behind Kentucky Fried Chicken, in Cole Bay this morning. According to police spokesperson...

AntilliaansDagblad | D66 wil strand Chogogo op Bonaire verwijderen

Den Haag - D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt de beantwoording van eerdere Kamervragen over het strand van Chogogo Resort op Bonaire niet geruststellen. Hij stelt daarom...
- Advertentie -
- Advertentie -