31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 11:46

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Curaçao voelt zich compleet overvallen door Britse variant


Foto: Curacao Medical Center

WILLEMSTAD – ‘‘Het is echt heel erg. We maken ons allemaal zorgen.’’ Dat zegt een verpleger in het Curaçao Medical Center met een indringende blik.

Het is kort na de persconferentie van de Curaçaose regering op woensdagmiddag 31 maart waarin minister-president Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben aangegeven dat ‘het ziekenhuis vol zit’.

- Advertentie -

Gekwalificeerd personeel
Er is geen ruimte op de intensive care en ook de gewone bedden liggen vol met coronapatiënten. Medewerkers laten anoniem weten dat ze nooit hadden gedacht dat het zo ver zou komen. Tegelijk vragen ze zich af waarom niet eerder, en harder, om hulp is gevraagd.

De afgelopen weken kwam er al met Nederlandse hulp nieuw personeel bij via Amerikaanse medische uitzendbureaus. Nu doet Rhuggenaath een dringend beroep op Nederland om te helpen met het sturen van gekwalificeerd personeel.

Vooral mensen die kunnen werken op de intensive care en met de beademingsapparaten voor de coronapatiënten zijn nodig. Het antwoord op de vraag waarom niet eerder de noodklok is geluid, werd door de overheid dan al gegeven. Curaçao is namelijk overvallen door de snelheid van het aantal coronabesmettingen. Dat is een direct gevolg van de Britse variant, die de boel ‘overspoeld heeft’, zoals Gerstenbluth zegt.

Oproep van zorgprofessionals Caribbean

Negatieve scenario’s
De meest negatieve scenario’s voor wat betreft de verspreiding zijn door deze variant bewaardheid geworden. Op 17 maart waren er 142 nieuwe gevallen en in totaal 611 actieve besmettingen, een week later op 24 maart ging het om 250 nieuwe gevallen en waren er al 1445 actieve besmettingen, op 31 maart kwamen er 506 nieuwe besmettingen bij en ging het om 3102 actieve besmettingen. Een snelle verhoging, waarbij sinds 17 maart ook dertien doden zijn gevallen (van 22 naar 35).

Veel mensen op de ic, en ook onder de doden, zijn relatief jong. Gerstenbluth: ‘Het is niet langer je 92-jarige oudtante die al meerdere klachten had en uiteindelijk aan corona overlijdt. Het is erg dat zij overlijdt natuurlijk. Maar mensen van 30 of 40 jaar in de bloei van hun leven…. dat maakt de situatie nog erger’, zo stelt de epidemioloog, die daarbij moeite had om zijn woede en verdriet over de situatie te bedwingen.

Hij doet een oproep aan de mensen om zich te laten vaccineren en verder zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook tijdens het Paasweekend. De avondklok is vervroegd en gaat vanaf vrijdag in om 7 uur ’s avonds, in plaats van negen uur.

Duizenden extra vaccins
Kort na de persconferentie kwam het nieuws dat Nederland vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao stuurt. Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba. Daarnaast gaat Nederland helpen bij het werven van medisch personeel. Er wordt onder meer in Nederland gekeken of mensen bereid zijn naar Curaçao af te reizen.

Op het eiland kan verder iedereen boven de achttien jaar zich per 5 april registreren voor een vaccinatie. De verpleger in het ziekenhuis, die anoniem wil blijven, hoopt dat zoveel mogelijk mensen dat ook gaan doen. ‘‘Zodat de enorme druk die we nu in het ziekenhuis voelen weer afneemt.’’

Aruba solidair
Het HOH-ziekenhuis van Aruba heeft inmiddels alle (behalve oncologie) operaties en dagopname die niet spoedeisend zijn geschrapt om zo de buureilanden te kunnen helpen. Hierdoor kan het ziekenhuis 30 extra bedden voor coronapatiënten en 6 plekken extra op de intensive care regelen.  Volgende week zegt het ziekenhuis  te beschikken over totaal 62 Covid-bedden en 22 ic-plekken.

Aruba kent ook een stijging van het aantal coronagevallen maar veel minder dan op Curaçao. Het toeristengebied is nog steeds redelijk druk, voornamelijk door Amerikaanse toeristen. De horeca is ook open. Volgens de laatste cijfers verstrekt door de overheid zijn er 673 actieve gevallen van wie 54 buitenlanders. Vanmorgen lagen er 42 in het ziekenhuis van wie 11 op de intensive care. Bijna 19 duizend inwoners zijn gevaccineerd (ruim 10 duizend ook met de tweede prik).

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Eng hoor, dat sommige mensen menen dat alle hospitaal bedden er speciaal voor hun zijn als ze Covid hebben opgelopen.
  Al een jaar geleden stond ik op een wachtlijst bij CMC omdat ik 2 nieuwe knieën moet krijgen, alsmede een neurologisch onderzoek wegens beschadigde arm-schouder zenuwen waardoor mijn rechterarm alleen voor 25% bruikbaar is.

  Er worden alleen nog operaties en onderzoeken uitgevoerd die gerelateerd zijn aan levensbedreigende situaties. Volgens de specialisten zal het zeker wel tot 2022 duren voordat ik kan worden geholpen. Dit geldt ook voor 100den anderen die in een wachtrij zonder stip op horizon zitten.

  Nogmaals hartelijk dank aan MFK, PNP, KEM en al hun aanhangers. Tevens hulde aan alle Tico Martina’s die rondlopen en er mede de oorzaak van zijn dat een deel van het volk hun complot theorieën voor zoete koek slikt.

 2. Eng he Toeske dat in deze wereld er mensen feestvieren en drinken. Dat moeten we niet willen met zijn allen. Gauw alle vrijheden van een ieder afpakken want dit kan en mag niet

 3. Altijd de schuld ergens anders leggen. Begin met naar jezelf te kijken.
  Gewone, Britse, Afrikaanse, Braziliaanse of Chinese variant maakt niets uit zolang een groot deel van het gepeupel zich asociaal ongedisciplineerd blijft gedragen. Feestvieren, drinken, doen waar jezelf zin in hebt. Ikke, Ikke, Ikke en de rest kan stikke.
  Pas op want straks stik jezelf letterlijk door Covid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -