31 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 12:51

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Oppositiepartij MFK boekt grote winst bij verkiezingen op Curaçao

‘We hebben dringend leiderschap nodig’ | ANP

Oppositiepartij MFK heeft op Curaçao negen zetels behaald bij de parlementsverkiezingen die vrijdag werden gehouden. Regeringspartijen PAR en MAN zijn flink afgestraft door de kiezer en houden gezamenlijk maar zes van de elf zetels die ze nu samen hebben over.

MFK gaat van vijf naar negen zetels; het is meer dan dertig jaar geleden dat een partij op het eiland zo veel zetels behaalde.

De partij werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die daarna de eerste minister-president van Curaçao werd. Hij bleef leider van de MFK totdat hij in 2018 de gevangenis in moest wegens valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie.

- Advertentie -

Daarna werd Gilmar ‘Pik’ Pisas de leider van de partij. In 2017 was de voormalige politieagent korte tijd minister-president. Hij reageerde vrijdagavond blij en opgelucht op de overwinning van de partij.

Een groot verschil tussen de MFK en de huidige coalitie is dat de partij van Pisas het niet eens is met de COHO, het akkoord met Nederland over ontwikkeling en hervorming van Curaçao dat de huidige regering van Eugene Rhuggenaath heeft getekend en dat de komende vijf jaar moet worden uitgevoerd. Pisas wil opnieuw met Nederland onderhandelen over het akkoord.

‘We hebben dringend leiderschap nodig’

Pisas wil Curaçao zo snel mogelijk gaan leiden. “We hebben dringend leiderschap nodig”, zei hij in een eerste reactie. Volgens hem heeft de huidige coalitie vier jaar lang “niets voor de bevolking gedaan”. Rhuggenaath, huidig demissionair minister-president en leider van de PAR, de partij die van zes naar vier zetels gaat, heeft Pisas al opgebeld en gefeliciteerd.

De kans is groot dat MFK met de christen-democratische PNP gaat reageren. Die partij keert met vier zetels terug in het parlement. Ze is ook de partij die in 1990 voor het laatst een verkiezing op Curaçao won met negen zetels.

De verkiezingen gingen gepaard met strenge coronamaatregelen, waardoor van tevoren werd gevreesd voor een lage opkomst. Het tegendeel bleek echter waar: 85.340 mensen gingen stemmen, oftewel 73,5 procent van het totale aantal stemgerechtigden op Curaçao. In 2016 en 2017 lag de opkomst bij twee achtereenvolgende parlementsverkiezingen nog rond de 66 procent.

Bron: NU.nl

Naschrift KKC

Resultaten verkiezingen 2021 | Nu.cw

Artikel delen

7 reacties

 1. Niemand zit te wachten dat Nederland de kraan dicht draait.
  Indien zo, dan zullen velen het eiland verlaten,
  waaronder de klimaat vluchtelingen, mooi weer passanten en de fiscaal voortvluchtigen.
  Jan met de pet met generatie lange banden met het eiland heeft geen keus.
  Die zal blijven en wil blijven. Dit is zijn eiland. Welk etiket er ook op deze drijvende kurk in een soms woeste zee wordt geplakt. Zinken zal dit eiland nooit, naar evenbeeld van de kurk.
  Jantjie en Swinda met de pet zullen overleven en zullen het vasteland wederom versteld doen staan als zo in 1915, voor de komst van enige welvaart op Curacao, een Nederlandse parlementaire delegatie op bezoek, hun verbazing en ongeloof uitspraken hoe mensen hier konden overleven.
  De tijd zal uitwijzen of deze keuze van het volk een eigen aanzet tot verdere dekolonisatie is geweest, want hoe nobel, de bedoelingen van anderen ook mogen zijn;
  Solo el pueblo salba en pueblo.
  En deze geiteneters, nee, geen geitenneukers, zijn taaie volhouders.
  Dat zijn de koeien en koeieneters minder. Die zijn minder bestand tegen de felle en temperamentvolle plaatselijke,omstandigheden.
  Echter, iedereen mag blijven, niemand hoeft weg, zolang je de taal maar leert en jij je de dominante cultuur eigen maakt.

 2. Jij valt op Negers he Kaat? Enne…. je bedoelt natuurlijk niet zijn “onderste tanden,” maar wat hij…..
  Ach, laat maar. Je weet echt wel waar dit toe leidt als ik doorga….
  Whuahauahahahaaaa

 3. De tribu heeft gestemd, nu kan er weer een stamopperste gekozen worden.

  Net als in 2010. Alle steun en sanering was geregeld door de voorgaande partij, en toen kwam de boevenpartij aan de macht.
  Maar ja, de huidige coalitie, blijkt nu, had ook een paar grote boeffies: Gijsbertha (dochter), Zita ( broers en zussen, echtedooot, en Martina.

  De grootste vijand van Curaçao is duidelijk :Domheid

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ontwikkelaars geloven er weer in

Project Groot Santa Martha van eind 2018 toegelicht aan nieuwe regering | Antilliaans Dagblad Willemstad - Op uitnodiging van de ontwikkelaars van Groot Santa Martha hebben de...

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -