27 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 10:45

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Oppositiepartij MFK grote winnaar parlementsverkiezingen Curaçao

Een campagnebusje van de MFK ANP

De parlementsverkiezingen van Curaçao zijn gewonnen door oppositiepartij MFK. De partij kreeg bijna 30 procent van de stemmen en stijgt van vijf naar negen zetels. Regeringspartijen PAR en MAN zijn hun meerderheid kwijt in de Staten, die 21 zetels telt.

De PAR van premier Rhuggenaath zakte van zes naar vier zetels, coalitiegenoot MAN ging van vijf naar twee. “Een aardverschuiving in de Curaçaose politiek”, zegt correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. De opkomst was niet eerder zo hoog op het eiland: 74 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus.

MFK-leider Gilmar Pisas, in 2017 al eens korte tijd minister-president, wil opnieuw met Nederland onderhandelen over de voorwaarden van het coronasteunpakket voor de eilanden. Het wegblijven van toeristen heeft Curaçao economisch hard geraakt. Nederland schoot te hulp met honderden miljoenen euro’s, maar verbond daar wel voorwaarden aan.

- Advertentie -

“Het standpunt van Pisas zal de verhoudingen de komende maanden onder druk gaan zetten. Nederland heeft altijd gezegd niet te willen heronderhandelen,” zegt correspondent Dick Drayer. Volgens hem speelde het steunprogramma een belangrijke rol bij de verkiezingen, maar wilde de kiezer uiteindelijk vooral de PAR afstraffen.

Premier Rhuggenaath staat de pers te woord op de verkiezingsdag ANP

Nederland zal gezien het verleden niet heel gelukkig zijn met de MFK, zegt Drayer. De partij werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die de eerste premier werd van het autonome Curaçao. In 2018 moest hij naar de gevangenis wegens corruptie. Inmiddels is Schotte op vrije voeten, maar hij heeft gezegd dat hij niet wil terugkeren in de politiek.

“De MFK heeft met de veroordeelde Gerrit Schotte een vervelende geschiedenis met Den Haag”, aldus Drayer. “Schotte is dan wel van het toneel verdwenen, maar echte liefde voelt de MFK nog altijd niet voor het moederland.”

MFK-leider Pisas zei in zijn overwinningsspeech dat hij wil regeren met de PNP. Die partij verdween bij de vorige verkiezingen uit de Staten, maar komt nu terug met vier zetels.

Bron: NOS

Naschrift KKC

Resultaten verkiezingen 2021 | Nu.cw

Artikel delen

1 reactie

  1. Ga nu niet al je gezicht verliezen door opnieuw te willen onderhandelen met die verdoemde koloniale makamba’s, nietwaar crime-cooper.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -