28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 22:38

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | MFK wil op Curaçao regeren met PNP

Persbureau Curacao | Dick Drayer

Gilmar ‘Pik’ Pisas bedankt de kiezer

MFK wil de komende vier jaar regeren met PNP. Dat zei partijleider Gilmar ‘Pik’ Pisas in zijn overwinningsspeech vannacht. Zijn partij behaalde negen zetels, vijf op basis van de hele kiesdeler, vier op basis van restzetels.

De Nationalen onder leiding van Ruthmilda Larmoeni zijn terug van weggeweest in de Staten met vier zetels. Samen zou deze coalitie kunnen steunen op dertien van de 21 zetels.

- Advertentie -

De coalitie van PAR en MAN is met deze uitslag flink afgestraft en bijna gehalveerd. Hadden deze partijen samen nog 11 zetels in de Staten, nu zijn het er maar zes. De uitslag moet pijnlijk zijn voor MAN-partijleider Steven Martina, die aaste op het premierschap. Zijn partij verloor drie van de vijf zetels en moet nu verder met twee.

De voormalige coalitiepartij PIN van Suzy Camelia-Römer slaagde er niet in een zetel te halen. Die ging wel naar haar voormalige partijgenoot, Rennox Calmes. Die verliet de partij PIN om als onafhankelijk Statenlid verder te gaan en richtte een nieuwe partij op, Trabou pa Kòrsou. Een andere nieuwkomer met één zetel is de partij KEM.

De uitslag van deze verkiezingen betekenen het einde van Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos, Movementu Progresivo van Marilyn Moses en Pueblo Soberano. Die partij is acht jaar na de moord op haar partijleider Helmin Wiels – destijds nog grootste partij op het eiland – uit het parlement verdwenen

COHO

Met het wegsturen van de huidige PAR/MAN-regering heeft de kiezer niet alleen de coalitie willen afstraffen, maar wellicht ook een signaal willen geven naar Nederland en de coronasteun van Den Haag. COHO, het Caribische orgaan voor hervorming en ontwikkeling, dat door Nederland is bedacht om Curaçao op termijn weerbaar te maken tegen economische rampspoed als gevolg van Corona, zal wat de MFK betreft opnieuw besproken moeten worden. De partij ziet deze steun als een inmenging in de autonomie van Curaçao.

- Advertisement -

MFK heeft tijdens haar verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat het opnieuw om de tafel wil met Nederland, heronderhandelen dus van het akkoord dat Rhuggenaath sloot. De kans dat dat gaat gebeuren is klein. Nederland heeft ook in de onderhandeling met Rhuggenaath nauwelijks toegegeven en zegt dat ook niet van plan te zien nu het hele programma vervat is een consensus-Rijkswet en wacht op de goedkeuring van de Tweede Kamer.

Staatkundige verhoudingen

De partij KUMUN dat inzette op een nieuwe staatkundige verhouding met Nederland kreeg de kous op de kop. De one-issue partij behaalde geen enkele zetel. Een andere invulling van de staatkundige verhoudingen stonden kennelijk niet op het prioriteitenlijstje van de kiezer.

Den Haag zal niet blij zijn met deze uitslag. MFK heeft met de veroordeelde Gerit Schotte een vervelende geschiedenis met Nederland. De ex-premier is weliswaar van het toneel verdwenen, maar echte liefde voelt de MFK nog steeds niet voor het moederland.

Maar meer nog dan dat, krijgt Curaçao, zoals gezegd, een regering die wil heronderhandelen met Nederland over het steunpakket. En dat zal de verhoudingen de komende tijd onder druk zetten.

Bron: Persbureau Curacao

Naschrift KKC

Resultaten verkiezingen 2021 | Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

20 reacties

 1. “Lallende directeuren op dinsdagavond in de Heeren die rollebollen met beroepsbysides.”

  macha danki, thank you, dankuwel!

 2. “Er zitten nauwelijks (capabele) Yu Korsow in COHO die het cultuur ook zouden moeten kennen, want alleen met de kennis van boekhouden kom je er niet!”
  over welke cultuur hebben wij het hier dan?

 3. @Fifi, teveel nederlanders op crucisle posten?
  Volgens mij worden alle cruciale posten lokaal vervuld.

  Zie CMC: Martina Gilbert. chronische tekorten
  SVB Martis, : Kunnen de ziektekodten amper dekken
  Ennia: leeggezogen
  Aqualectra : Jones, Blackout en lekt raakt
  Zie UTS: Verkocht!!!! Danki de Geus, MAN, Gijsbertha.
  Zie Insel Air : Kapot en 32 miljoen in een bodemloze put.
  Zie CBCS, EEN GROTE corrupte bende onder arrogante dictator en afluisteraar Tromp, met meelopers Salesia, Allen M. , Hasselmeyer , Romero.elkaar bonussen toespelen, nooit elkaar tegenspreken, zwak toezicht leveren. Inefgicientie, beestachtige salarissen. Lallende directeuren op dinsdagavond in de Heeren die rollebollen met beroepsbysides.

  Daarom zit er nu een Nederlander bij CBCS.

 4. ….”Je moet de cultuur kennen”….

  Dat is nou juist “Het” probleem!
  Ken je de cultuur te goed, dan ben je waarschijnlijk onderdeel van dd gevestigde kliek die de boel al decennia systematisch uitbuit.

  Je hoeft de cultuur helemaal niet zo goed te kennen ( onderdeel zijn van de cultuur)

  Je moet met twee benen op de grond staan, de cultuur van de integriteit kennen en planmatig besturen!

 5. Mfk wil de komende 4 jaar regeren. Met pedofielen op nr 2 en nr 5 , dan kop van jut cooper ‘n grote dief en pnp larmonie idem.

 6. De arrogantie van de macht is keihard afgestraft.
  a: hoe kun je het parlement volledig negeren. Geen vragen beantwoorden en vergaderingen niet agenderen.
  b: welke positieve maatregelen zijn er de afgelopen 4 jaar genomen richting land, bevolking, onderwijs etc. Wie het weet mag het zeggen
  c: wat is er daadwerkelijk gerealiseerd van de noodzakelijke financiële bezuinigingen als afgesproken met Nederland. Niets m.u.v. en paar vakantiedagen inleveren en salarisverhoging voor parlement en regering.
  En ga zo maar door.
  De bevolking heeft dit doorzien en wil deze poppenkast niet nogmaals 4 jaar meemaken.
  Laat de volgende regering lering trekken uit vorenstaande, anders wordt u over 4 jaar op dezelfde wijze afgeserveerd.
  Mijn steun heeft u. Ga desnoods een keiharde dialoog aan met Nederland maar blijf u realiseren dat we voorlopig deze wel nodig hebben op financiële ondersteuning en know hou op diverse terreinen zoals automatisering, gezondheidszorg, voedselpakketten, etc.
  Ga voorspoedig aan de slag voor het land en de bevolking maar blijf met beide benen in de mundi staan.

 7. Een voordeel. Ik hoef geen voedsel meer te doneren aan de voedselbanken, want dat zal onze weledele heer Paljas Pik Pisas in voldoende mate overnemen. De voedselbanken kunnen opgeheven worden. Met Pisas als commander in chief, zal het eiland overspoeld raken met money voor Jan en alleman.

 8. Ik heb begrepen dat de PNP een crristen-democratische partij is. Je mag er dan van uit gaan dat zij niet zullen willen regeren met de MaFia Korsou die het gebod “Gij zult niet stelen” overtreedt. Coruptie, nepotisme, ambtsverwaarlozing zijn diefstal va n belastinggeld. Of wil de bisschop van Curacao zo’n kabinet inzegenen??

 9. Deze Dicky D. had deze verkiezingen bestempeld als voor of tegen.

  Nou DD aub niet met deze uitspraken komen: De kans dat dat gaat gebeuren is klein. Nederland heeft ook in de onderhandeling met Rhuggenaath nauwelijks toegegeven en zegt dat ook niet van plan te zien nu het hele programma vervat is een consensus-Rijkswet en wacht op de goedkeuring van de Tweede Kamer.

  Gaat Nederland de wil van de meerderheid aan hun gezamenlijke laarzen lappen?

  FYI Holland: Maar meer nog dan dat, krijgt Curaçao, zoals gezegd, een regering die wil heronderhandelen met Nederland over het steunpakket. En dat zal de verhoudingen de komende tijd onder druk zetten.

  Alle gemeenten in Nederland willen onderhandelen met het rijk, dus waarom niet pais Korsou, zou ik zeggen?

 10. Ik denk dat de grote winnaars van deze verkiezingen, de Nederlandse belastingbetalers zijn. Met deze clowns in de regering, zal de financiële steun zeer snel stopgezet worden.

 11. @Fifi
  Op welke planeet leef jij? Coho bestaat nog niet eens, dus hoezo zitten er alleen Europese Nederlanders is. Sowieso zou Coho uit slechts 3 mensen bestaan. PAR heeft er in onderhandelingen juist voor gepleit om ook een Curacaose Nederlander (ja want dat is de Curaçaonaar nog steeds) als lid in te benoemen.

  Ik zou bovendien graag willen weten op welke cruciale posities er volgens jou Europese Nederlanders zitten. Bovendien is “nos mes por” tot vandaag een totale overschatting van het eigen kunnen gebleken. Curaçao was al failliet toen deze laatste regering aantrad en dat was ook wat Pisas verklaarde toen hij afscheid nam als minister president. Om over de corruptie maar te zwijgen.

 12. Curacao zal verder wegzinken in de zee met deze Maffia partij. Zij hebben al eerder bewezen dat ze in 4 jaar tijd het Eiland flink naar de klote konden helpen, en zichzelf verrijken ten koste van alles. En ook nu weer ziet niemand dat er zware verkiezingsfraude is gepleegd. Zie alle zwart wit stembiljetten die niet meetellen en veelall aan de Niet mok stemmer verstrekt zijn.

 13. Zelfs een hond weet dat je niet in de hand moet bijten die je te eten geeft, maar de lokale homo primitivo heeft dat blijkbaar nog niet begrepen

 14. PAR heeft het nog steeds niet door!
  Teveel Nederlanders (Makamba’s) op cruciale posities op Curaçao.
  Er zitten nauwelijks (capabele) Yu Korsow in COHO die het cultuur ook zouden moeten kennen, want alleen met de kennis van boekhouden kom je er niet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -