29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Aardverschuiving in Curaçaose politiek na verkiezingen

HomeLandenCuraçaoTrouw | Aardverschuiving in Curaçaose politiek na verkiezingen

Dick Drayer

Partijleider Pik Pisas (MFK) staat de pers te woord op de dag van de Parlementsverkiezingen van Curacao. Aan de verkiezingen doen 15 partijen mee en er zijn 20 zetels te verdelen in de Staten | ANP

De verkiezingen op Curaçao zijn gewonnen door oppositiepartij MFK, die zich afkeert tegen bemoeienis vanuit Nederland.

De verkiezingen op Curaçao hebben geleid tot een aardverschuiving in de politiek verhoudingen. Niet alleen op Curaçao zelf, maar naar verwachting ook met Nederland. De oppositiepartij MFK, van oprichter en voormalig premier Gerrit Schotte, won vrijdag met overmacht. De partij wordt nu geleid door Gilmar ‘Pik’ Pisas.

Negen van de 21 zetels kreeg de partij toebedeeld en dat was vooral het gevolg van het restzetelsysteem op het eiland. Op eigen kracht haalde de MFK vijf zetels, maar door de versplintering van kleine partijen kreeg de partij er vier restzetels bij.

Een belangrijk thema tijdens de verkiezingen was COHO, afkorting voor het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Dit door Nederland geïnitieerde ontwikkelingsprogramma is een antwoord op de noodkreet van Curaçao als gevolg van de wereldwijde coronapandemie. Nederland wil Curaçao daarmee weerbaar maken, maar de MFK en veel andere partijen in de verkiezingen vinden het Nederlandse bemoeienis en een aantasting van de autonomie.

Niet echt een alternatief

De partij van Pik Pisas heeft niet echt een alternatief, maar wil heronderhandelen met Den Haag over de voorwaarden die gekoppeld zijn aan het coronasteunpakket. De kans dat Nederland daar in meegaat lijkt nihil. Zeker niet nu de MFK aan de macht komt. Den Haag is nog niet vergeten hoe de partij van Gerrit Schotte het eiland in grote schulden stak. De voormalige premier mag dan niet meer bij de partij zitten na zijn veroordeling voor ambtelijke corruptie en witwassen, maar zijn partij werd in 2017 gecorrigeerd door Nederland met een aanwijzing.

In zijn verkiezingsrede gisteravond, toen de overwinning hem niet meer kon ontgaan, zei Pisas dat hij wil gaan regeren met nieuwkomer PNP. De Nationale Partij is een van de oudste in Curaçao, maar kreeg bij de vorige verkiezingen geen zetels. Nu behaalde de partij vier zetels en is daarmee de gedoodverfde coalitiegenoot. Beide partijen vinden elkaar blindelings in hun gezamenlijke afkeer tegen al te sterke Nederlandse bemoeienis.

Van coalitie naar oppositie

De oude coalitie tussen PAR, van premier Eugene Rhuggenaath, en partij MAN van Steven Martina, verloor vrijdag in één klap vijf zetels en moet de komende jaren met zes zetels oppositie voeren. Theoretisch zouden beide partijen met alle andere partijen een meerderheid kunnen vormen, maar dat lijkt uitgesloten.

Op voormalig coalitiegenoot MAN na wil niemand met de PAR regeren. De partij lijkt te zijn afgestraft door de kiezer vanwege haar omgang met andere partijen tijdens haar regeringsperiode. Winnaar MFK verweet de partij dat ze de afgelopen vier jaar haar eigen koers is gaan varen zonder rekening te houden met de minderheid. Vragen werden niet beantwoord en verzoeken om te vergaderen niet gehonoreerd.

Parlementaire boycot

Dat leidde twee keer tot een parlementaire boycot, geleid door MFK-leider Gilmar Pisas. Twee tussentijds zetelwisselingen bij de PAR, werden gebruikt om vergaderingen niet door te laten gaan, zodat die hun zetel niet konden innemen. De boycot luidde uiteindelijk tot een ingreep van Den Haag met opnieuw een zogeheten aanwijzing. Politiek geen schoonheidsprijs, maar de kiezer beloont de handelswijze van de MFK nu dubbel en dwars.

De uitslag van deze verkiezingen betekent het einde van een aantal partijen in de Staten. Meest opmerkelijke is Pueblo Soberano. Die partij is acht jaar na de moord op haar partijleider Helmin Wiels helemaal verdwenen. Destijds was de partij nog de grootste met bijna evenveel stemmen als MFK nu.

Bron: Trouw

Naschrift KKC

Resultaten verkiezingen 2021 | Nu.cw

48 reacties

 1. De politieke situatie bevat al meer dan voldoende ingrediënten om een Netflix-serie te produceren met ontelbare seizoenen. Een soap mag ook!

 2. Of Schotte achter de schermen aan de knoppen zal draaien en zo nodig aan de touwtjes zal trekken?
  Die vraag is een gepasseerd station. Zijn verblijf elders op overheidskosten heeft hem verder verscherpt, gehard en gelouterd en zal nu por la goma terugslaan naar iedereen die hem naar de Hoge leerschool van de crimminaliteit heeft verbannen, overigens geheel volgens de regels. Hij moest hangen. Anderen met soortgelijks op hun kerfstok en blazoen ontsprongen de dans.
  Mogelijk dat Schotte te voortvarend te werk ging of de belangen van het establishment bedreigde.
  Terug, ik dwaal af. Weer.
  De vraag is nu slechts hoe (onzichtbaar) hij zal terugslaan als wraak voor zijn verplichte bij en omscholings traject in mira cielo. Uiteraard gekanaliseerd in constructieve en lonende inspanningen voor het land..en hem.

  De Kruitvat keten in Nederland was heel lang, en mogelijk nog steeds, in handen van Hutchsinson Whampoa, een Aziatisch multi conglomeraat die ook scheepswerven in haar investeringsportefeuille heeft. Ik heb echter nooit en nooit, ooit een Aziaat in gene winkel aangetroffen anders dan klanten. Alleen de smalle gangpaden en het hoog opstapelen zover wettelijk toegestaan, bevestigde dat achter de schermen de Aziaten de scepter zwaaiden.
  Ik ben benieuwd hoe geraffineerd Schotte het spel gaat spelen. Hij heeft vriend en vijand verrast, en ook het moederland hoe hij heeft teruggeslagen. Sterke genen. Dit soort leiders komen maar eens in de zoveel decennia voor. Betico Croes was er een. Grantley Adams van Barbados was een ander. De luchthaven is overigens naar hem vernoemd.
  Beiden, voorlopers en voorvechters om zich los te weken van de ijzeren vuist in een fluwelen handschoen die hen zowel voedde als in een wurggreep hield. Als geen ander beseften zij het belang van een eigen Caraïbische identiteit. Geen afgeleide.
  Ja, dankzij ons moederland wordt te pas en te onpas geschermd dat wij de parel in het Caraïbisch gebied zijn.
  …Echter niet voor het volk.
  Die heeft nu loud and clear gesproken.
  Gerrit heeft ze achter de hand en in zijn zak
  Twee derde meerderheid in het parlement?
  Mogelijk een einde van een tijdspanne die al jaren kraakte in haar voegen.
  Hopelijk dat het besef nu doordringt dat wij ons heil ook moeten zoeken in onze geografische verbondenheid. Wij zijn het volk van het Caribisch bassin. Hier is onze bakermat. Hier liggen onze roots.
  Noblesse Oblige.
  Het spel zal nu, verwacht ik, geheel volgens de regels van het spel gespeeld worden.
  Zo nodig met nieuwe spelregels. Een spagaat van wie betaald die bepaalt en wie de regels bepaalt, bepaalt het spel.
  Hoog spel. Voer voor een zinderende triller, doordesemd met een nieuw element. Columbiaanse ritmes. Het establishment krijgt een koekje van eigen deeg.

 3. Eén van de allergrootse fouten was de privatisering van de overheidsbedrijven. Om concurrente te bevorderen? Wat een baarlijke non sense! Deze bedrijven waren al monopolist. De enige concurrentie ging over wie het hoogste salaris kon binnenslepen. Daar zijn ze inderdaad uitstekend in geslaagd. De president van de VS krijgt per jaar minder dan deze lieden, niet te geloven! @*@*@*

 4. Ik blijf me verbazen dat er nog steeds mensen zijn die geen historisch besef hebben, de geschiedenis liever vergeten of weigeren de geschiedenis te erkennen. Tot 1995 draaide Curacao goed, waren de levenskosten draagbaar, hadden velen een baan en was er toekomstperspectief. Ook ik was 1 van de stommelingen die, meegaande in de afkeer tegen de zittende overheid op PAR stemde. Het eerste jaar viel nog mee en er werd inderdaad rotzooi opgeruimd, het RASPA team werd opgericht en mensen met verstand van zaken kwamen aan het roer. Dit duurde 1 jaar waarna het nepotisme begon, de lasten flink werden verzwaard en Miguel besloot dat de salarissen van de overheidpersonen omhoog moesten “want anders wil niemand de politiek in”. Onder hun beleid werd het leven voor velen ondraagbaar met een exodus ten gevolg. Ondanks dat de PAR op de hoogte was dat Nederland bij monde van de Vries zich niet aan hun afspraken zou houden, werd de privatisering doorgedrukt. Gevolg er waren opeens grootgeld verdieners in de publieke sectoren, service ging achteruit en het gegraai, bedrieg, gelieg en bedrog was niet van de weersomstuit. De bevolking had en heeft het nakijken onder de PAR, nota bene destijds opgericht met als doel om de antillen voort te laten bestaan (Ku opshon A bo no ta perde nada nada) daarna 1 van de meest vervente strijders voor de autonome status. Dat moest en zou doorgedrukt worden zodat Emily de geschiedenis in kon gaan als persoon die dit allemaal bereikt had. Inmiddels zijn we 11 jaar verder en wat zijn we opgeschoten? Dan kan iedereen beginnen over de regering Schotte van 2010, maar die hebben 1 jaar, 9 maanden en 23 dagen geregeerd. Wat is er in de overige 9 jaar gedaan? Nu de MFK weer aan de macht is gaan we zien wat er gaat gebeuren. Zoals Curacao was tot 1995 zal niet meer gaan, maar ik hoop dat er nu in ieder geval in het belang van de gehele bevolking wordt gehandeld.

 5. Jullie zullen weleens gehoord hebben van ‘The Great Reset’ sinds het invoeren van de coronamaatregelen.

  Maar als je hier iets over zegt dan wordt je meteen weggezet als ‘complotdenker’ of ‘wappie’ terwijl de meesten onder ons wel het gevoel hebben in een dystopische wereld te leven.

  Er is nu zoveel censuur dat je zelfs niet eens durft te denken wat je vindt, laat staan schrijven of zeggen.

  Ook de term New World Order heb ik altijd een enge term gevonden.

  Het is echt te hopen dat men zeer bewust blijft van de gevaren die George Orwell neerzet in het verhaal van zijn boek ‘1984’ .

 6. Lullig dat DR mij als # 12 noemt.
  Misschien kan hij zijn middelvinger in de lucht houden en uit te vinden van welke kant de wind waait.

  Toch nog ff aardig te vermelden dat de partij van pik in eerste instantie met 5 zetels binnenkwam.
  Hij mag dus de andere niet gekozen partijen bedanken voor de 4 restzetels.

 7. @Rechtstaat
  Hartelijk dank voor die middelvinger. Pero please no lubida di hinka e mesun dede den bo atras, despues den bo nanishi i hala bon rosea. Porta esei por limpia bo selebrenan brua. Danki di antemano.

 8. “Voor, Curacao Revisited, Joep Meloen, Toeske , Henkie, Fred Schiedam, Die+ene, Iris, Kaat, Colom, Fox, Djaka, Zwitsal, William en Johan van Eeneman het volgende:

  “Opgestoken middelvinger naar jullie”.”

  Ik ben erg vereerd dat ik als eerste in het lijstje genoemd wordt!

 9. Inderdaad Toeske!! De echte YdK heeft waarschijnlijk nooit gehoord van Socrates, of welke andere filosoof dan ook. ‘De heren Mac. Donalds en Kentucky Fucked Chicken’ worden eerder ‘bewonderd’.

  Ja, ik heb ook n.a.v. een ander artikel (‘Historische verkiezingen’) iets geschreven over empathie:

  Ooit had een docent tijdens mijn studie psychologie de uitspraak: ‘Sommige mensen houden niet van het vergaren van kennis’. En dat is dus gebleken, raar maar waar! De omgekeerde wereld schijnt eerder regel dan uitzondering te zijn maar daar moet je na zoveel omzwervingen in je leven pas veel later achter komen. De menselijke aard is toch niet zo leuk gebleken maar ik hoopte met mijn humanistische idealen dat er een evolutie van wijsheid zou plaatsvinden.
  In principe gaat het erom of de mens goede intenties heeft met zijn/haar medemens. Angst, onzekerheid en wantrouwen zijn logische gevolgen van het feit dat de mens zich onveilig voelt bij de ander die het ‘recht’ meent te hebben om de ander te onderdrukken. Inmiddels zou de mens na zoveel lessen te hebben geleerd toch wel iets verder zijn??

 10. @Iris
  In een andere reactie vermelde je ‘Socrates’ Sommigen hebben hier wel eens van gehoord. Maar de echte YdK heeft veel meer ervaring met de heren Mac. Donalds en Kentucky Fucked Chicken.

  Verder:
  De rechtstaat houdt van ‘one liners’, zonder verdere onderbouwing. Net als Wilders trouwens.

  Drechi pd T (20 maart 2021 op 11:03) heeft ook een haast dagelijkse favoriete ‘one liner’, nl:
  “Whuahauahauahahahaaaaaaaaaa…..”
  Zelfs mijn honden kunnen hier geen chocola van maken, laat staan dat ze er brood van lusten…

 11. Waar slaat dit nou op, ‘De Rechtsstaat’?:
  De Rechtsstaat zondag 21 maart 2021 op 10:47
  Voor, Curacao Revisited, Joep Meloen, Toeske , Henkie, Fred Schiedam, Die+ene, Iris, Kaat, Colom, Fox, Djaka, Zwitsal, William en Johan van Eeneman het volgende:

  “Opgestoken middelvinger naar jullie”.

  De Rechtsstaat’ vond kennelijk nodig om zo’n uitspraak te doen naar ons.
  Daarom hieronder een wijze les aan hem:

  ‘Gemene opmerkingen hebben een reden.
  Precies! En de reden heeft meestal niets met ons te maken, maar alles met de pijn die de ander voelt en de angsten die hij koestert.’
  (Uit: ‘SoChicken, broeden op een leuker leven’)

  Dus het kan eenieder zijn die door ‘De Rechtsstaat’ wordt gekwetst.
  Toevallig hebben wij pech omdat we onze mening te durven uiten en deze op de site van Knipselkrant te plaatsen. We kunnen ook iedereen naar de mond praten. Ja, dan krijg je geen klappen. Tja, het is waar je voor kiest.

 12. Praler of snob de rechtsstaat je valt tig keer uit je rol. Geef jij dat maar aan de pedofielen van die partij braam en cooper, ook aan dievegge tante larmonie, en dief cooper.

 13. Voor, Curacao Revisited, Joep Meloen, Toeske , Henkie, Fred Schiedam, Die+ene, Iris, Kaat, Colom, Fox, Djaka, Zwitsal, William en Johan van Eeneman het volgende:

  “Opgestoken middelvinger naar jullie”.

 14. @Joep: het spelletje dat nu gespeeld gaat worden is hetzelfde dat toentertijd met CMC is geprobeerd. Ga met de lokale verzekaars en banken in gesprek en regel een rente van 5-6% om de korte termijn liquiditeit op te vangen. Lokale verzekeraars en banken blij omdat zij meer rendement ontvangen, regering blij omdat zij voorlopig even uit de brand zijn. De schuld wordt vervolgens gewoon doorgeschoven naar een volgende regering of generatie die dan de schuld kan geven aan de vorige regering (zoals in Aruba de huidige regering ook de vorige regering de schuld van alles geeft).
  Probleem met deze korte termijn oplossingen is dat je als land nooit financieel onafhankelijk wordt, voordurend moet bedelen, smeergeld moet betalen aan je financiers en nooit export gericht wordt. Goed voorbeeld doet goed volgen: het zou de nieuwe regering sieren als hun eerste besluit is om het salaris van statenleden drastig te verminderen.

 15. @ Drechi,

  Noem mij gaarne 1 land of instantie op waar Curacao kan lenen tegen 0 % rente ?
  Die instanties of landen zijn er niet. Curacao heeft geen AAA rating, maar een A- rating oftewel risicovol en dat betekent dat de rentepercentages op leningen fors zullen zijn.
  De rente, welke betaald moet worden, kun je aftrekken van het besteedbaar budget van de overheid in wanneer je even teruggaat in de geschiedenis dan weet je dat we in de jaren 90 bijna 250 miljoen per jaar aan rente mochten betalen en toen aankeken tegen rentepercentages van 12 – 15 %. Dat had toen een verlammende werking op de economie, het zal nu niet veel beter worden.
  En dat is nog onder het voorbehoud dat je uberhaupt een instantie zult kunnen vinden waar je zou mogen lenen. Curacao heeft immers niet genoeg inkomsten, ook geen uitzicht op genoeg inkomsten (en dat heeft helemaal niets te maken met corona) oftewel alle leningen zullen moeten worden doorgerold. Dan praat je dus over het werkgebied van loansharks en de grootste loanshark op dat gebied is……………China.
  Wanneer je je met China inlaat dan kun je het eiland gedag zeggen. China geeft jou geld, maar je moet je ziel ervoor inleveren. Wat zou dat voor ons inhouden ?
  Raffinaderij opstarten, geen milieu eisen, alle werknemers uit China. Alle visrechten in de wateren rondom Curacao naar China. Alle toekomstige grondstoffen kun je overdragen aan China. Alle real estate van de overheid op prime locations…………..kun je overdragen aan China. De autonomie van het eiland ? Kun je overdagen aan China, je hebt gewoon geen reet meer te vertellen in je eigen land.
  Dus lijkt mij een fantastisch idee om bij China te gaan lenen wanneer je al weet dat je die leningen nooit en te nimmer terug zult kunnen betalen.

 16. PANDEMIE ‘CONCATINATION TRIAS POLITICA’ – Armageddon?

  Naast Covid hebben we nu een nieuwe nationale pandemie. Het MFK-PNP-DpbT Virus.

  Curacao heeft nu het hoogste 7-daags gemiddelde sinds Corona hier zijn intrede deed, namelijk 135.

  Heren/dames ga maar lekker door het vieren van jullie Pyrrusoverwinning. Volgende week hebben we dan een avondklok die om 6 uur ingaat, net als Bonaire. Voor mij maakt het niets uit. Ik zorg ervoor dat als ik met de honden ga zwemmen, om 6 uur thuis te zijn. Daar is nog genoeg te doen, al is het maar de KKC doornemen. Weliswaar is dit vermaak een beetje onbenullig. Toegegeven: ik doe er ook aan mee, ‘Ter leering ende vermaeck’.

 17. Ongelofelijk: Midden in de grootste crisis ever kiest ons volk een stelletje complete randdebielen met een toekomstige president met het IQ van een schelpdiertje! Alleen maar op deze klip!

 18. @BuliBuli: ik moest alleen lachen om die semi-intelligente nietszeggende on-liner onder je bericht en de zin daarvoor waar je jezelf niet aan die on-liner houdt.
  Overigens ben ik het wel eens met je verhaal.

 19. Dus de christendemocraten PNP gaan in zee met de Mafiapartij Korsou? “Gij zult niet stelen”: zeker géén belastinggeld d.m.v. coruptie en nepotisme.

 20. Het is gewoon een afstraffing van 4 jaar arrogantie iedereen ziet ook duidelijk de figuren die in de regering hebben gezeten of staten, Suzy en Rozendal dat ook zij een pak rammel hebben gehad.
  Wat mij van Pik P wel is opgevallen dat hij zich altijd onder de bevolking heeft begeven, dan zaten ze samen te dominoën of kaarten.
  Verder vind ik het erg jammer dat er een aantal figuren op de lijst staan waar ik althans geen enkel vertrouwen in heb en die voor geen meter deugen. Cooper, de dansleraar maar vooral Braam die zich nog steeds dr. noemt terwijl hij zijn ambt niet meer mag uitoefenen omdat hij zijn handen niet kon thuishouden.
  Verder kunnen we niet anders doen dan dit klupje met de PNP de benefit of the doubt te geven.
  Dat NL niets openbreekt dan wel verder gaat onderhandelen vind ik zeer terecht en zal ook niet gebeuren. Waar ik me wel zorgen over maak is een te grot deel van de de bevolking die zo kwetsbaar is. Ik denk ook niet dat die gestemd hebben.
  Als we uitgaan dat er 115.000 kiesgerechtigden waren en er slechts +86.000 hebben gestemd vraagje je af wie de thuisblijvers zijn geweest.

  Verder I rest my case we zullen het meemaken.

 21. Stop met angst zaaien. Venezuela, Haïti et cetera als voorbeeld gebruiken is een oude strategie van de establishement om op de status quo partijen te stemmen, zodat hun belangen worden beschermd en ze steeds rijker kunnen worden / blijven. “Wij zijn beter dan de regio, stem niet op de andere partijen, ooit komt het wel goed.” De zojuist genoemde tegenstrijdige redenering werd vroeger ook door de katholieke kerk gebruikt tegen de tot slaaf gemaakte mensen zei “werk hard, blijf loyaal, alle strijd doorstaan, want wanneer je dood bent zal je van jouw rijkdom in de hemel genieten.”

 22. @Drechi, “denk daar maar eens diep over na”.
  Net zoals Venezuela destijds af begon te glijden en Chavez vervolgens rond toerde in Irak met Hussain en even in Iran stopte om tractoren te kopen? Ja, dat is een manier om aan geld te komen maar ondertussen is Venezuela nog wel 100 jaar bezig met afbetalen en sterft iedereen daar omdat er nog geen aspirientje te vinden is.
  Ik hoop niet dat jij zoiets bedoeld…

 23. Familie en vrienden op Curaçao belden me huilend op na de verkiezingsuitslag.
  Ze vertelden me dat ze geen oog hebben dichtgedaan.
  Iedereen overstuur omdat niemand dit zag aankomen.

  Staat het eiland nu, naast de komst van covid-19, aan het begin van een
  nieuwe ‘Apocalyps’??
  ‘Y ahora, quien podra defendernos???????’

 24. De arrogantie van de macht is keihard afgestraft.
  a: hoe kun je het parlement volledig negeren. Geen vragen beantwoorden en vergaderingen niet agenderen.
  b: welke positieve maatregelen zijn er de afgelopen 4 jaar genomen richting land, bevolking, onderwijs etc. Wie het weet mag het zeggen
  c: wat is er daadwerkelijk gerealiseerd van de noodzakelijke financiële bezuinigingen als afgesproken met Nederland. Niets m.u.v. en paar vakantiedagen inleveren en salarisverhoging voor parlement en regering.
  En ga zo maar door.
  De bevolking heeft dit doorzien en wil deze poppenkast niet nogmaals 4 jaar meemaken.
  Laat de volgende regering lering trekken uit vorenstaande, anders wordt u over 4 jaar op dezelfde wijze afgeserveerd.
  Mijn steun heeft u. Ga desnoods een keiharde dialoog aan met Nederland maar blijf u realiseren dat we voorlopig deze wel nodig hebben op financiële ondersteuning en know how op diverse terreinen zoals automatisering, gezondheidszorg, voedselpakketten, etc.
  Ga voorspoedig aan de slag voor het land en de bevolking maar blijf met beide benen in de mundi staan.

 25. Ga je nu echt zo kinderachtig doen LaStiws? Rhuggenaath en Martina zeiden beiden zelf in debatten/interviews dat de armoede (en de negatieve effecten ervan) een bijproduct is van Covid-19. Reallly?! Ze hadden niet de moed om toe te geven dat honderden mensen hun baan verloren tijdens hun regeerperiode. Veel mensen leven in armoede.

  Ik ben totaal geen MFK-fan, maar ik ga niet hun aanhangers bagatelliseren en dehumaniseren omdat wij ideologischniet op één lijn zijn, want ik heb compassie voor hun lastige situatie. Ga eens met iemand praten die VOOR corona zijn of haar baan is kwijtgeraakt en vraag aan die persoon hoe die werd geholpen.

 26. Pure sfeerkwekerij van jullie kant.
  Jullie weten best wat jullie met je geld kunnen doen. Daar kunnen we kort over zijn.
  Enne… Denk nou niet dat Nederland het enige land is met poen.
  Denk daar maar eens DIEP over na….. “Wat zou Drechi pa Bosnan Tur DAAAAAR nou weer mee bedoelen???”
  Niet iedereen is van jullie laag bij de grondse methodes overtuigd hoor. Moi zeker niet!!! Ik heet Drechi pa bosnan Tur, en geen “politicus die net af door de zijdeur” is vertrokken.
  Daaaag Dames.

 27. @drechi

  Elkaar geen mietje noemende en er vanuitgaande dat de verkiezingen hier wel eerlijk zijn verlopen: Pabien Drechi !

  Geniet maar van je feestje zolang het duurt

 28. @ Drechi,

  Leuk voor jou dat de MFK heeft gewonnen, maar ik hoop dat ook jij kunt begrijpen dat ruzie zoeken met Nederland op dit moment niet de beste strategie is voor een eiland, welke in feite failliet is.
  Dit eiland heeft afspraken met Nederland gemaakt en die afspraken vormen de basis voor de financiele hulp van Nederland aan de eilanden. Zonder die financiele hulp is het eiland blut. Dan krijgen de ambtenaren geen salarissen meer, dan krijgen de bedrijven die aan de overheid leveren geen betalingen meer en vallen alle overheidsdiensten uit. Voorts vallen dan alle Covid regelingen voor werknemers en werkgevers weg oftewel iedereen zit zonder geld.
  Dan kun je daar wel over juichen, maar dat komt op mij vrij dom over.
  De enige optie voor Pisas is die afspraken nakomen. Hij kan wel beweren dat die door Ruggenaath zijn gemaakt, doch daar zit een denkfout. De afspraken zijn goedgekeurd door de regering van Curacao en niet door een prive persoon oftewel gewoon juridisch dichtgetimmerd.

  Nu nog gaan proberen te onderhandelen over de voorwaarden zal nergens op uitdraaien. Dan kan Pisas hier gaan schreeuwen over kolonialisme en racisme, maar dat raakt niemand. Nederland zal de gemaakte afspraken nakomen, daar hoef je niet aan te twijfelen, dat zal ook gebeuren nu Pisas heeft gewonnen. Echter, op het moment dat Pisas de afspraken opzegt of niet na wenst te komen gaat per direct de geldkraan dicht. En dan wil ik Pisas nog wel eens horen hoe hij dat uit gaat leggen aan zijn kiezers, die dan niets meer te makken hebben. Dan kun je nog zo enthousiast zijn, maar met een lege maag zullen er weinig aanhangers meer overblijven.

 29. Ik had echt gedacht, dat de leeglopers (degenen die gestemd hebben op deze criminals) allang in het land van Melk en Honing zaten.

 30. @FOX:
  Over touwtjes gesproken…. What about de KABELS van Knops??? Die tellen niet mee? Zal wel niet….
  Ik lach NU. Over zes maanden zien we wel weer.

 31. Gerrit schotte zal binnenkort wel (waarschijnlijk door donatie’s van zijn volgelingen, Hallelujah) zijn nog openstaande boete kunnen betalen.

 32. @BuliBuli zegt: “…Rhuggenaath en Martina gingen op een heel arrogante manier Covid als deflectie gebruiken voor hun incompetentie…”
  Volgens mij is dit een oordeel.
  daarna zegt @BuliBuli: “…Mensen die oordelen, begrijpen niet. Mensen die begrijpen, oordelen niet…”

  Ergo: @BuliBuli begrijpt het niet.

 33. Een aantal van jullie gebruiken bijna dagelijks negatieve benamingen puur omdat sommigen van jullie (zwarte) Curaçaoënaars haten. Ga hulp zoeken in plaats van dagelijks steeds meer verbitterd te worden achter jullie computer of telefoon schermen.

  Als je de situatie van veel Curaçaoënaars begrijpt (niet alleen de labels dat jullie aan hun geven), dan is de uitslag van deze verkiezing geen verassing. Voor Covid moesten honderden mensen naar huis gaan. Voor Covid leefden veel mensen in armoede. Denken jullie echt dat deze mensen op PAR en MAN gingen stemmen? Rhuggenaath en Martina gingen op een heel arrogante manier Covid als deflectie gebruiken voor hun incompetentie.

  “Mensen die oordelen, begrijpen niet. Mensen die begrijpen, oordelen niet.”

 34. Ik citeer:

  Sommigen onder U heeft hem op enig moment als de “Lolo van Soto”, of “De kopieerapparaatbediende”, en “De geit van Barber” weggezet hier op KKC weggezet. Anderen hebben het over “de Loserpartij van Gerrit de Raaf “gehad.
  Tja…. Wat kan ik daar anders van zeggen dan: “who is your Daddy NOW Bitches”…..

  DPBT, Kaat is onverzadigbaar……!

  Wederom een citaat:

  “wacht maar als Nederland de kraan dichtdraait”

  Vraagje: gaat NL nu afkeren tegen het democratische proces? Ik dacht het niet, dat die makambas nu die weg willen bewandelen (zie interview van kaasknop naast bebegina, pro/of anti democratie?).

  Prachtige dag deze 20 maart 2021.

 35. @Drechi pa bosnan Tur
  Hoop dat je over een half jaar nog steeds zo hartelijk lacht. Vrees van niet namelijk.

  Er is niets aan deze maffiapartij veranderd. Schotte, de onlangs met veel fanfare bekeerde en in zee gedoopte pastoor, trekt nog onverminderd aan de touwtjes. Misschien was het sommigen niet opgevallen, maar de karavaan van MFK die gisteren langs de stembureaus trok was volgeplakt met posterfoto’s van the criminal himself. Pisas is slechts de puppet on a string. Doran die zich de afgelopen 4 jaar als statenlid alleen druk heeft gemaakt over water coolers op scholen en vervuilde rotondes. Nooit in zijn stoutste dromen gedacht dat hij als ongeschoolde muzikant zoveel geld zou gaan verdienen per maand met niks doen en zo zijn er meer.

  Maar ja, het is duidelijk Curaçao kiest er liever voor om binnenkort als Venezuela of Haïti te eindigen, waar de maffia ongestoord in en uit kan wandelen. I wish you all lots of luck and of course also lots fun in poverty.

 36. Whuahauahauahahahaaaaaaaaaa…..

  Sore Losers!!!

  Sommigen onder U heeft hem op enig moment als de “Lolo van Soto”, of “De kopieerapparaatbediende”, en “De geit van Barber” weggezet hier op KKC weggezet. Anderen hebben het over “de Loserpartij van Gerrit de Raaf “gehad.
  Tja…. Wat kan ik daar anders van zeggen dan: “who is your Daddy NOW Bitches”…..

  En als het U niet zint: Het gat van de deur is daar aan de Noordkant” Als U zich boos maakt, bent U vandaag nog in Makambia. Of U pakt hier in de haven een boot naar Lala Land. Kan ook natuurlijk.

  In ieder geval: de partij van Gerrit de Raaf is, ondanks dat hij op papier geen inmenging heeft in de politiek, ondanks uw gejubel toen, gegroeid tov vorige keer. De partijen doorspekt met mensen met titels, hebben collectief gefaald!!!!!!!!! Ziedaar de economie……..

  Ik help u hopen dat de “nietsnutten” het niet beter doen. En nu zeggen van “we zullen het zien” en “wacht maar als Nederland de kraan dichtdraait” getuigt alleen maar van een oeverloze Xenofobie.
  Dus uithuilen dames, en opnieuw proberen zou ik zeggen.
  En ik weet dat U het al weet, maar ik wil niet afsluiten zonder mijn naam hier op KKC te noemen:
  Drechi pa bosnan Tur.

 37. De bevolking van Curaçao krijgt de leiders die het verdient. Vooral hard tegen Nederland aantrappen, veel eisen stellen en niets zelf presteren. Dus wordt het nooit iets met dit eiland. Heel jammer!

 38. Van de 15 partijen hebben er 9 geen zetel behaald! Veel geld voor niets uitgegeven.
  MFK alleen zo groot door bijna de helft van de 9 (4) restzetels.
  Opnieuw met Nederland onderhandelen? Kans daarop is klein.TKP =5,2 1 Rennox Calmes
  KEM =5,3 1 Michelangelo Lo Martines
  MAN =6,4 2 Martina
  PAR =13,9 4 Rhuggenaath
  PNP =12,4 4
  MFK =27,8 9 (5 + 4 restzetels) Pik Pisas, van Heydoorn

 39. Iets met bijten naar de hand die je voedt. Zijn de kiezers vergeten waar de corona steun vandaan kwam? De voedselpakketten, de vaccins?
  Curaçao, maak je op voor een zeer zware periode, veel werkloosheid, nog meer criminaliteit.

 40. De bevolking heeft iets met criminelen, toen Godett uit de gevangenis kwam kreeg hij 8 zetels. Het enige voordeel van dit resultaat is dat de bevolking met die arrogante Steven Martina heeft afgerekend.

  Gezien dit resultaat kunnen we alleen één ding zeggen, “Dios spar nos”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties