28 C
Willemstad
• donderdag 8 december 2022

Extra | Journaal 7 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, December 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Ingezonden | Hertelling noodzakelijk

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Helvig Jonckheer aan het woord.

Afgelopen vrijdag ging ik traditiegetrouw mijn stem laten horen tijdens de verkiezingen. Alles was zeer goed geregeld: iedereen hield netjes afstand en had een mondkapje op. Ik heb drie kwartier in de rij gestaan, maar dat had ik er wel voor over. Toen ik aan de beurt kwam, werd mijn naam netjes gecontroleerd en hardop genoemd, waarna ik een ondertekend en dichtgevouwen stembiljet in ontvangst nam van de dame achter het bureau. Eenmaal in het stemhokje zocht ik de partij en naam op van degene op wie ik wou stemmen en kleurde het balletje rood. Ik vouwde de lap papier weer netjes op en deponeerde dat in de bus. Tevreden liep ik terug naar de auto.

Vrijdagavond keken we thuis naar de uitslag op tv. Opeens stelde een journalist na de mededelingen een vraag: Zou het waar zijn dat er ook zwart-witte biljetten in omloop waren? En waren die dan ook geldig? Ik wist even niet wat ik hoorde: immers, mijn stembiljet was ook zwartwit. Het antwoord van de heer Römer, die toch de voorzitter van het Hoofdstembureau is, was stellig; dat alleen gekleurde stembiljetten wettig en geldig waren; indien er een zwart-wit stembiljet overhandigd was, dan had de stemmer (de burger) beter moeten weten en moeten protesteren.

Opeens keek ook mijn man op en merkte op dat ook hij een zwart-wit stembiljet had gekregen. Ik begon erover te praten en links en rechts begonnen vrienden en kennissen ook op te merken dat ook zij een zwart-wit stembiljet uitgereikt hadden gekregen van de zittende autoriteiten. Iedereen ging ervanuit dat het een geldig stembiljet was.

Inmiddels weet ik dat dit is voorgekomen bij zeker negen verschillende stembureaus, van Jan Doret tot Fuik. Het Hoofdstembureau ‘be-weert’ nu dat deze zwart-witte stembiljetten toch wel zijn meegeteld. Hoe kan ik als burger hier nou zeker van zijn als er zo stellig is gezegd dat alleen gekleurde biljetten meegeteld zullen worden, daar de rest ongeldig is? Moeten wij daar als verantwoordelijke burgers, die simpelweg hun stem hebben willen deponeren, genoegen mee nemen?

We weten niet om hoeveel zwart-witte biljetten het gaat en wellicht zal het ook geen enkel verschil maken in de uitslag. Maar het gaat mij om het principe. Als er twee zwart-witte stembiljetten zijn geconstateerd – en het zijn er tientallen inmiddels – zullen er wel meer zijn.

Het getuigt van goede wil en transparantie indien het Hoofdstembureau dan officieel zou aankondigen een hertelling te zullen doen voordat de officiële uitslag bekend gemaakt wordt.

Helvig Jonckheer,
Curaçao

Artikel delen

5 reacties

 1. @Snuitje zegt: gekleurde biljetten worden omgeruild voor z/w. En daarna wordt z/w weer omgeruild door kleur.
  Waarom niet gewoon kleur voor kleur omwisselen?

 2. Nou, nou het verhaal van zwart en witte formulieren kwam van Richeron Balentin en nu is het hele land in rep en roer. Blijkbaar gaat het aan iedereen voorbij dat Richeron Balentin riool journalistiek bedrijft.

 3. Het moge duidelijk zijn dat er tijdens het transport naar de stembureaux z/w stembiljetten in de pakketten zijn gestopt en er evenveel gekleurde biljetten zijn uitgehaald. De transporteur is gemakkelijk om te kopen. Daarna worden de ingenomen gekleurde biljetten voorzien van een rode stip bij 1 bepaalde partij. Op de terugweg vanaf de stembureau worden de z/w biljetten uit de dozen gehaald en de gekleurde, nu ingevulde biljetten eruit gehaald. Dus bij het tellen zijn alleen gekleurde biljetten te zien.

  Mijn vraag is:
  Waarom gebeurde dat alleen bij stembureau waar de par jaren lang het grootste is, terwijl daar nu mfk de grootste is. Wasrom kreeg mfk bij stembureux die laat binnenkwamen opeens heel veel stemmenen de par heel weinig

  Alleen maar vragen zijn dit.

 4. Dat er zwart-witte stembiljetten in omloop zijn geweest is zeker. Ik heb er zelf ook een gehad.
  Wat ik mij af vraag:
  Wie heeft opdracht gegeven tot het drukken? Waar zijn deze gedrukt en wie heeft er voor betaald?

 5. Ik ga geen FROUDE roepen, maar het opende wel een deur tot.
  Bv. Door ongeldige stembiljetten te geven aan een bepaalde bevolkingsgroep is het mogelijk hun stem te decimeren of zelfs hun stem volledig te ontnemen.
  De eerste melding van de raad dat er geen zwart/wit stembiljetten waren aangetroffen vind ik dan ook extra beangstigend.ik weet dan ook niet welke instantie ik zou vertrouwen om te onderzoeken hoeveel niet geldige stembiljetten er waren en welke stembureaus deze hadden. Het achterhalen wie deze zwart/witte biljetten gekregen hebben is niet mogelijk vanwege de anonieme aard van verkiezingen. En juist dat is een Froude mogelijkheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -