27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 01:42

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Aruba wil geen lockdown vanwege toerisme

NTR | Aruba wil geen lockdown vanwege toerisme

Aruba blijft er hard aan trekken om de hotels en stranden weer te vullen met toeristen

ORANJESTAD – Ondanks de sterke stijging van het aantal coronagevallen, wil Aruba een lockdown vermijden zoals op de buureilanden Curaçao en Bonaire, en ook in Nederland. Vooral het sluiten van grenzen wil het eiland al helemaal niet en nieuwe, extra maatregelen moeten vooral niet het voorzichtige herstel van het toerisme in de weg staan.

Minister Oduber uit op  Facebook zijn blijdschap over toenemende vluchten naar Aruba vanuit Amerika.

“Deze nieuwe stijging komt niet goed uit, net op het moment dat we een situatie hebben waarbij het weer beter gaat met het toerisme”, zegt minister Dangui Oduber, verantwoordelijkheid voor gezondheid en toerisme. “De laatste raming voor maart laat dat ook zien, dat we meer dan 43 duizend toeristen binnen gaan krijgen. En voor het komende, tweede kwartaal zal weer een toename van vliegstoelen zijn die hoger is dan in 2019.”

Maar Aruba ontkomt met inmiddels meer dan 650 actieve gevallen er niet aan om extra maatregelen te nemen. Want het ziekenhuis heeft nog nooit zo vol gelegen sinds corona een jaar geleden op het eiland kwam. Horacio Oduber Hospitaal trok deze week aan de bel; er zijn nog maar een paar plekken vrij op de intensive care. En dit keer niet vanwege tekort aan beademingsapparatuur maar aan personeel. Van de 18 ic-bedden heeft het ziekenhuis dit aantal inmiddels weten op te rekken naar 22.

De meeste coronapatiënten in het ziekenhuis zijn obees en bijna 40% heeft hoge bloeddruk.

Maar met 43 coronapatiënten opgenomen van wie 13 op de intensive care, is het ziekenhuis voorlopig niet uit de gevarenzone.

De extra maatregelen komen daarom bovenop degene die de regering al afgelopen week nam, zoals het verbod op alcoholconsumptie op straat en bij elkaar op bezoek gaan. Vanaf morgen 27 maart is de avondklok weer 2 uur langer (begint om 10 uur ‘s avonds); moeten de scholen drie weken dicht ingaande 29 maart en mag er voor het tweede jaar op rij niet gekampeerd worden. Dit laatste is een populaire traditie bij de bevolking in de paasvakantie.

Uiteten gaan versoepeld
Toch wil de Arubaanse regering – in tegenstelling tot vooral Curaçao en Bonaire – het toerisme dus niet duperen met de nieuwe beperkingen. Daarom blijft de horeca open, alleen met een vroegere sluitingstijd van 11 naar 9 uur ‘s avonds. De regels voor uiteten worden bovendien soepeler: in plaats van max twee mogen er weer vier aan een tafel en kinderen tot 12 worden niet meegeteld. Dus die mogen mee aan tafel. Bovendien hoeven de eters niet uit hetzelfde huishouden te komen of bevriend zijn.

Hoofd van dienst besmettelijke ziekten Sharline Koolman legt uit waarom deze maatregel is versoepeld terwijl ze tegelijk informeert dat restaurants in de top drie staan van besmettingshaarden op het eiland: “Het gaat eigenlijk om de bars die ook een restaurantvergunning hebben en waar elke keer een toeloop van mensen is. Het probleem is dus niet daar waar je met zijn vieren netjes aan een tafel gaat zitten eten en dan weer weggaat. Daarom hebben we dat weer versoepeld.”

De laatste coronacijfers verstrekt door de Arubaanse overheid

In de top drie besmettingshaarden staan verder kerken en sportgelegenheden (gyms). Deze laatste moeten ook voor twee weken dicht. De helft van de nieuwe gevallen komt door de veel besmettelijkere Britse coronavariant. Ook lopen mensen langer (3 tot 5 dagen) rond met symptomen zonder dit te melden of ze willen het helemaal niet vertellen dat ze  besmet zijn, zegt Koolman. Van een derde van de gevallen kan de overheid bovendien de besmettingsbron helemaal niet achterhalen.

Curaçao heeft Aruba inmiddels ingehaald met het record aantal actieve besmettingen (boven de 2000). Maar Aruba heeft nog altijd het record aantal coronadoden van 82. Op Curaçao zijn tot nu toe 28 mensen overleden, op Sint-Maarten 27 en op Bonaire ligt het dodenaantal op 10.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties