29 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Knops staat open voor IMF

Maar niet-deelname Coho leidt tot stopzetten steun | Persbureau Curacao

Willemstad – Het voorstel van de nieuw aan te treden regering-Pisas (MFK) om financieel-economische doorrekeningen te laten maken van het Landspakket door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vindt staatssecretaris Raymond Knops (CDA) een goed idee.

Ook het structureren van het Landspakket in een aanpassingsprogramma en het voorstel het IMF te vragen een hervormingsprogramma te maken, te begeleiden en te monitoren, kan op de steun van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) rekenen. Maar hij is ‘not amused’ met de suggestie van Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) in zijn schrijven van 5 mei aan Knops dat hij niet wil deelnemen aan de gesprekken over het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

Over het IMF schrijft Knops:

,,Het belang van de door u genoemde goede financieel-economische doorrekeningen heeft mijn steun en ik zie mogelijkheden om daar binnen de context van de hervormingsentiteit nadere invulling aan te geven. Het IMF zou daar een partner bij kunnen zijn, bijvoorbeeld voor het doen van (macro-economische) doorrekeningen.”

Hij wijst erop dat het IMF al is betrokken bij het onderdeel van de financiële sector en denkt dat het instituut ook kan worden betrokken bij andere thema’s.

Ten aanzien van het niet deelnemen aan Coho-gesprekken wijst de staatssecretaris er eerst op dat uit het schrijven Pisas en Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) is gebleken dat het tweetal zich grotendeels kan vinden in de doelstellingen van het Landspakket en het advies van de Raad van State over de Rijkswet Coho. Maar willen zij niet participeren, dan stelt de staatssecretaris:

,,Indien u niet deelneemt aan de gesprekken over het nader rapport Coho, dan vervalt daarmee, zoals gezegd, ook de steun vanuit Nederland aan Curaçao. Dit betekent dat de liquiditeitssteun zal worden stopgezet, evenals het nog niet verplichte deel van de eenmalige investeringen in onderwijshuisvesting en economie (29,5 miljoen euro, respectievelijk 20 miljoen euro).”

Vanaf april 2022 moeten dan bovendien de verstrekte liquiditeitsleningen worden afgelost (stand 7 mei 2021: 333,5 miljoen euro) en de openstaande pre-Covid-bulletleningen aan het einde van de looptijd worden terugbetaald.

Knops benadrukt dan ook het belang van deelname aan de gesprekken. Hij legt nog eens uit dat Nederland en Curaçao een niet vrijblijvende samenwerking zijn aangegaan op basis waarvan Nederland omvangrijke liquiditeitssteun heeft verstrekt.

,,Dit was een onverplicht aanbod, waar Curaçao mee heeft ingestemd”, zo benadrukt hij nog eens. ,,De daarover gemaakte afspraken zijn en blijven voor Nederland het uitgangspunt. Deelname aan de Rijkswet Coho is een voorwaarde voor het verkrijgen van steun vanuit Nederland. Hierover heb ik vanaf ons eerste kennismakingsgesprek op 1 april jongstleden geen enkel misverstand laten bestaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Samen met het imf is ‘ n goed idee vindt Knops. Zelfs dat wordt afgeslagen door de bende die er nu aankomt, (nieuwe regering), niet eens ‘n gesprek wil men, dat riekt naar chantage, dat is regelrechte afwijzing naar controle , respectloos ook. Citeer maar ‘n paar woorden van de bende van Korsow.

  2. Voorbarige conclusie van Pik P en de zijnen. Ze hebben vast en zeker gedacht dat er buiten COHO nog gegraaid kon worden. Niets inleveren en gewoon op de oude voet verder zakkenvullen. Tjesus zeg wat een gajes.

  3. Dit is de eerste kleine klap aan de kanis van Pik en Cooper. Het is nog effen wachten tot dat de grote box hoek van Knops en Rutte word geplaatst dan is het over en uit voor Pik en holle bolle Gijs, nok oud noemt men dat in NL taal.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -