28 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 00:59

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Curaçao gooit roer om

-Afstraffing coalitie;
-MFK grote winnaar;
-‘Revival’ PNP

Goed voor 9 van de 21 Statenzetels | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Curaçao kleurde gisteravond wit, de kleur van de winnaar van de Statenverkiezingen 2021: Movementu Futuro Kòrsou (MFK), met Gilmar ‘Pik’ Pisas als partijleider.

Met indrukwekkende cijfers haalde de partij, in 2010 opgericht door de later veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte maar het afgelopen jaar door Pisas gesaneerd, bijna 28 procent van de stemmen (tegen 20 procent bij de verkiezingen in 2017), met Pisas voor het eerst als lijsttrekker. Goed voor 9 van de 21 Statenzetels. Vooral Bándabou, en met name Soto waar Pisas is geboren en opgegroeid, stemde massaal op de populaire MFK-voorman.

- Advertentie -

Bij het vormen van een nieuwe regering kan bijna niemand om MFK heen, tenzij vrijwel alle andere partijen samen een vuist maken, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Anders dan de verwachtingen vooraf – dat het weleens een coalitie van vier of zelfs vijf partijen zou kunnen worden – heeft MFK feitelijk genoeg aan samenwerking met PNP. Nashonal is onder ‘Ban ku Mimi’, Ruthmilda Larmonie-Cecilia, terug van weggeweest en kreeg 12,5 procent (goed voor 4 zetels).

Beide zijn tegen Coho, het door de oppositie gewraakte Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling; voor Nederland een harde voorwaarde in verband met liquiditeitssteun op grote schaal. Het kabinet-Rhuggenaath (PAR-MAN) van Curaçao stemde ermee in, overigens gevolgd door Aruba en Sint Maarten.

De uitslag van gisteravond is daarom een ‘Nee!’ tegen Coho, zonder dat duidelijk is gemaakt welk alternatief MFK en PNP hebben, behalve ‘heronderhandelen’ met Den Haag, waar afgelopen week ook verkiezingen zijn gehouden en premier Mark Rutte (VVD) samen met D66 als winnaar uit de bus zijn gekomen, waardoor er weinig zal veranderen, zeker wat betreft het ‘Antillenbeleid’.

De coalitie op Curaçao is flink afgestraft en gehalveerd. PAR van demissionair premier Eugene Rhuggenaath hield de schade nog enigszins beperkt door als tweede partij met 4 zetels te eindigen (maar behoudt amper 14 procent van de 23 procent vier jaar geleden). Maar MAN is onder leiding van Steven Martina, ondanks een intensieve campagne, zwaar teruggevallen tot slechts 6,5 procent (was 20 procent in 2017) en komt daarmee op 2 zetels.

- Advertisement -

Ook ex-coalitiepartij PIN van Suzy Camelia-Römer slaagde er niet in een zetel te halen. Die ging wél naar haar voormalige partijgenoot, Rennox Calmes, die brak met PIN en de coalitie en TPK oprichtte. Een andere nieuwkomer, KEM, eveneens anti-Coho, komt met één zetel in de nieuwe Staten. Vishon, de nieuwe partij die uit dezelfde vijver als PAR vist, haalde onvoldoende stemmen voor een zetel.

De verkiezingen van gisteren betekenen tevens het einde van Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos, Movementu Progresivo van Marilyn Moses en Pueblo Soberano (de partij die onder wijlen Helmin Wiels in 2012 de grootste werd).

Daarmee gaat al met al op Curaçao in politiek opzicht het roer om. Drastisch zelfs. Dit gebeurt te midden van de grootste financieel-economische en sociale crisis sinds tijden, vooral als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Maar het ging al veel langer slecht. Het was Pisas zelf, toen hij in 2017 kort interim-premier was, die verklaarde dat het Land Curaçao ‘failliet’ was. Hij heeft nu het mandaat gekregen aan de slag te gaan.

Bron: Antilliaans Dagblad
Naschrift KKC

Resultaten verkiezingen 2021 | Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -