27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 23:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Coho-advies RvS ligt bij BZK

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en Knops tekenden op 2 november de overeenkomst, die de regeringen van Curaçao en Nederland (juridisch) bindt aan de uitvoering van de maatregelen in het Landspakket Curaçao. Het Landspakket, een zogeheten ‘onderlinge regeling’, werd getekend.

Willemstad/Den Haag – Het advies van de Raad van State over het voorstel van de consensus-Rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) is afgerond en naar verluidt eind vorige week naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gestuurd.

De website van de Raad van State meldt dat dit op 10 november 2020 ‘aanhangig’ gemaakte voorstel op 3 maart 2021 door de Afdeling advisering RvS is ‘vastgesteld’ met het kenmerk ‘W04.20.0408/I/K’. Het document is echter niet beschikbaar, omdat het in behandeling is.

De Afdeling advisering van de Raad van State adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur. Informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt geeft voorts aan dat het advies over het voorstel van Rijkswet Coho samen met het eveneens vorige week vastgestelde advies over het voorstel van Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft) naar BZK is gestuurd.

Dit voorstel hevelt het al bestaande toezicht op de financiën van Aruba over naar rijkswetsniveau, waarmee het kabinet-Wever- Croes op 13 november heeft ingestemd. Ook is sprake van aanvullingen en wijzigingen op de Landsverordening Aruba financieel toezicht (LAft). De totstandkoming van deze Rijkswet Aruba financieel toezicht is voorwaardelijk voor volgende tranches liquiditeitssteun.

- Advertentie -

De advisering van de Raad van Advies van Aruba hierover zou gelijk op lopen met de advisering van de RvS. De adviezen van de RvS zijn naar BZK gestuurd omdat dit het ministerie is dat over beide voorstellen de adviesprocedure bij de RvS heeft geëntameerd, namens de Rijksministerraad (RMR), waar ook de drie Caribische landen – Curaçao, Aruba en Sint Maarten – met hun Gevolmachtigde ministers in Den Haag vertegenwoordigd zijn. Het is nu aan de Rijksministerraad om het verdere verloop van het proces te bepalen.

Op 2 november bereikten Curaçao en Nederland overeenstemming over de derde tranche liquiditeitssteun 2020, in combinatie met een pakket aan maatregelen die gericht zijn op het realiseren van structurele hervormingen op Curaçao (later volgden ook Aruba en Sint Maarten). Het kabinet-Rhuggenaath had de RMR laten weten akkoord te gaan met de inhoud van het voorstel van de consensus- Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) en het ter advies voorleggen van dit voorstel aan de Raad van State van het Koninkrijk.

Het Coho wordt vormgegeven als bestuursorgaan met zelfstandige taken en bevoegdheden. Het Coho krijgt de rechtsvorm van een Nederlandse rechtspersoon. Het Coho heeft ten behoeve van het welzijn van de bevolking van Curaçao de taak ervoor te zorgen dat hervormingen van bestuurlijke aard worden doorgevoerd, duurzaam houdbare overheidsfinanciën worden gerealiseerd en de weerbaarheid van de economie wordt versterkt.

Aruba en Sint Maarten zijn eveneens toegetreden tot het Coho. ,,Het voorstel van de consensus- Rijkswet zal na advies van de Raad van State van het Koninkrijk met uw Kamer worden gedeeld”, beloofde staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van BZK begin november.

- Advertisement -

Onderdeel van de consensus- Rijkswet is het aangaan van het Landspakket: een samenhangend pakket van maatregelen voor de korte termijn en structurele hervormingen voor de langere termijn die noodzakelijk zijn om Curaçao financieel, economisch en bestuurlijk weerbaar te maken.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en Knops tekenden op 2 november de overeenkomst, die de regeringen van Curaçao en Nederland (juridisch) bindt aan de uitvoering van de maatregelen in het Landspakket Curaçao. Het Landspakket, een zogeheten ‘onderlinge regeling’, werd getekend.

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 maart 2021

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Curacaohuis & Co

Met Ennia vonnis + Curacaohuis benoemingsbesluiten | Opinie George Lichtveld De argumenten die premier Pisas gebruikt om dat schaamteloze nepotisme te vergoedelijken waar onze Gevolmachtigde Minister zich aan...

Democracy now! | Monday, December 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 6 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man verdrinkt bij Piscadera

Een man is vanochtend verdronken in de baai van Piscadera. Ambulancepersoneel heeft tevergeefs getracht de man te reanimeren. Uit eerste berichten valt op te maken dat de...

Nu.cw | 111 kinderen krijgen fiets cadeau bij laatste actie Bikes 4 Kids Curaçao

Bikes 4 Kids Curaçao heeft afgelopen weekend 111 kinderen een fiets cadeau gedaan. Het was het laatste jaar van de organisatie, die vanwege de coronapandemie de fondsenwerving...

Nu.cw | Één persoon overleden aan Covid-19, dodenaantal op 180

Het aantal coronaslachtoffers op Curaçao is vandaag opgelopen naar 180. Er is één persoon overleden aan het virus. Er liggen momenteel vier coronapatiënten in het Curaçao Medical...
- Advertentie -