32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 11:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Historische verkiezingen?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dr. Miguel Goede aan het woord.

Ik neem mij voor om maar een paar keer over de verkiezingen te schrijven, want ik kan er boeken over schrijven.

- Advertentie -

– Mark Rutte wint de vierde keer op rij de verkiezingen, ondanks de schandelen en eerder dankzij Corona, dan ondanks Corona. Het is niet bijzonder, in die zin dat overal ter wereld regeringen die door hun doen tijdens deze crisis worden beloond door de kiezer.

Op Curaçao is dat niet gebeurd. De regering is afgestraft.
9 pa MFK
4 pa PAR
4 pa PNP
2 pa MAN
1 pa TPK
1 pa KEM

– PIN behaalt geen zetel. De partij kon niet overtuigen met de prestatie van de verdiensten van de minister.
– De jongeren met hun Vishon en Un Kambio Pa Korsou werden, jammer genoeg bedankt.
– Het heeft even geduurd, Pueblo Soberano (ooit de grootste partij) is nu echt vermoord.
Paar dagen eerder is de ex-minister van MFK, in hoger beroep weer veroordeeld voor de moord van de leider van PS.
– De kiezer kiest niet voor het Europa van KUMUN, maar dat komt omdat er vreemde figuren op de lijst stonden.
– Korsou Di Nos Tur en Movementu Progresivo werden kinderen van de rekening voor een banaal gevoerde oppositie (niet meewerken aan het vormen van quorum voor de vergadering van het parlement), waar MFK en TPK wel voor worden beloond.
– De DP blijft in ruste en
– Movementu Korsou Promé redt het weer niet.

Dit is het resultaat van de enige poll die telt.

- Advertisement -

Ik ken niemand die de monsterzege van MFK zag aankomen. MFK won voor het eerst in de geschiedenis van de partij de verkiezingen. Het is de stem van de zwijgende meerderheid. Het kwam als een tsunami op de dag van de verkiezingen zelf.
Het geldt ook voor de PNP.

Er zijn nu prominenten die de uitslag trachten te framen als het mandaat van de kiezer om het landenpakket met Nederland te heronderhandelen.

Dit is puur een eigen agenda. Eerder zag ik een dergelijke framing, rond het referendum van 1993. Toen werd het de afwijzing van de autonome status voor het eiland, als het afstraffen van de politici.

Niet lang daarna ontstond de PAR die de verkiezing won, met het mandaat om de boel op te ruimen en de Antillen te restrukturen.

Om het oordeel over kabinet Rhuggenaath te begrijpen, moeten wij terug naar het begin. Dit kabinet kwam na een campagne waarin de regeringspartijen ons de keuze gaven tussen hen (nette mensen) of schoften. De keizer koos en wij kregen een kabinet van hoogopgeleide bankiers.

Het ging gelijk mis toen de nieuwe minister tekende voor het verhogen van de premies van verzekeringen te formaliseren. Hij zou later hiervoor moeten aftreden. En hij zou niet de enige zijn die zich moest terugtrekken. Ze voorzagen zelf een perfect storm.

En die kwam ook: Venezuela sloot de grenzen. De raffinaderij kwam maar niet van de grond. En als klap op de vuurpijl kwam de pandemie.

Maar daar komt het kabinet niet mee weg, er waren gewoon de puinhopen van geel.

Naast het feit dat het:
– heel erg goed ging met de BV Friends and Family,
– werd UTS verkocht in een vreemde deal,
– Insel Air kon niet gered worden,
– de infrastructuur ging achteruit,
– rare projecten als de ramp bij Knip en het schilderen van de brug, om maar een paar te noemen.

De MAN en PIN presenteerden puntsgewijs wat ze allemaal (niet) hadden bereikt, maar hadden blijkbaar niet in de gaten dat:
– de massa alleen maar had verloren,
– dat de rijen bij de voedselbanken historisch gezien on ongekende lengte hebben.
– Dat vele ondernemers, met of zonder steun, het niet redden of hebben gered.
– De werkloosheid is ongekend hoog.
– Al meer dan twintig jaar geen economische groei.

De PAR vroeg de kiezer om in de leider te blijven geloven en met hem en zijn partij de blijven lopen, want het werk is nog niet af. Alleen was de bestemming van de wandeling onduidelijk. PAR poogde uit te leggen dat het landspakket de volgende stap was in het proces om Curaçao een topland te maken. Nederland zou nu eindelijk investeren en expertise leveren.

De PAR gelooft in het marktdenken, in privatisering, in het aantrekken van investeerders, in een grondbedrijf om zaken te exploiteren, maar hoe de armen daar beter van worden kon niet duidelijk gemaakt worden.

Met grote budgetten hebben partijen getracht hun boodschap over te brengen. Veel talent en creativiteit was te zien. Maar deze verkiezingen is duidelijk geworden dat met geld en creativiteit alleen kom je er niet.

Marketing is de verpakking, maar het gaat om de inhoud, de boodschap, maar meer dan dat, om de feeling en de lifestyle.

Schotte kwam uit de bak. Bemoeide zich in het openbaar niet met de politiek, maar liet zich dopen als herboren christen. De MKF waste ook de zonden weg en nam afstand van veroordeelde leden op de kandidatenlijst. Of de MFK echt een nieuwe partij is? De tijd zal het leren.

De verkiezingen werden gewonnen door de best georganiseerde partij. De verkiezingen zijn verloren door zij die disconnected zijn en gewonnen door zij die connected zijn.

Om het nauwkeuriger te zeggen: iedereen is connected binnen de eigen bubbel, maar de bubbel van de happy people wordt gestaag en drastisch kleiner en de bubbel van mensen in de ellende groeit.

De scheiding Si versus No, loopt onder anderen langs de sociaal ene conomische lijn. A hungry man is an angry man.

Wat nu? Dat is een ander verhaal.

Dr Miguel Goede,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Het lijkt allemaal wel een soap van jewelste in de politiek.
  Maar dat geldt overal uiteraard. Politiek is een grote poppenkast.

 2. @Emma, Ik denk toch dat veel mensen het niet aan zagen komen. Niet op deze mate. Wat ook ermee te maken heeft is dat er aan de populistische kant er voorheen een versplintering was (MP, KdnT, SP, MFK) en aan de andere kant kozen mensen massaal MAN en PAR. Nu zien we een beetje het tegenovergestelde. MFK kreeg vrijwel alle MP, KdnT, SP stemmen) en Vooral de MAN verloor dik aan de PNP en er waren veel partijen aan de kant van PAR (Vishon, Kambio, Kumun, Pin, DP) die net geen zetel haalde en zo kreeg MFK 4 restzetels

 3. Hierbij vond ik een link die op google te vinden is met een hoopvolle boodschap
  (overigens laat ik de hoop sowieso niet vallen voor een betere wereld):

  ‘Waarom de mens van nature empatisch en niet egoïstisch is’
  (https://www.brainwash.nl/academie/roman-krznaric)

  De kernboodschap is:

  “De leugen dat de mens van nature egoïstisch is, horen we al 400 jaar. Onze hersenen zijn ingesteld op empathie, we behoren zelfs tot de meest altruïstische zoogdierensoort.”

 4. @Dislect, Toch zit er ergens wel wat waarheid in. In welk land je ook komt de buitenstaanders zijn toch altijd de ‘vijand’.

 5. De algemene kennis en ontwikkeling van de gemiddelde PVV of FvD laat ook tewensen over in de regel zijn het mensen die kans arm zijn en stemmen met hun onderbuik gevoel. En er is een groep (binnen die partijen) die wel goed ontwikkeld zijn maar inspelen op die mensen.

 6. Eerlijk is dat de meeste YDK nu eenmaal een haat relatie hebben met makambas. Anti makamba zijn daar win je nu altijd veel stemmen mee.
  In Nederland kregen de PVV en FvD toch ook veel stemmen en dat zegt ook wel genoeg. PAR en MAN was nu eenmaal friends en family only.

 7. “Er was ooit een wijze man die meende te weten dat de aarde niet het centrum van de “universe” is, en dat de aarde om de zon draaide.”
  Het frappante daar aan is dat deze “kennis” van die meneer niet nieuw was maar al meer dan 1000 jaar oud, en verloren is gegaan door een onderwijs systeem dat het doel had om “geaccepteerde opvattingen” in stand te houden en logica en reden te negeren af te keuren en demoniseren.
  En van iets vergelijkbaars zien we hier het resultaat;
  Door een onderwijs systeem te creëren gebaseerd op armoede ontnemen we de bevolking “algemene ontwikkeling” en de mogelijkheid tot redenatie en logische gevolg trekking (de debatten in de staten zijn een voorbeeld) waardoor het systeem zichzelf in stand houdt.

 8. .. “Het is al even overduidelijk dat Pik Pisas de stem van de gewone man ging krijgen, en die gewone man is in de meerderheid op Curacao”…..

  @Emma,met alle respect voor de democratie.
  Maar dit is een staaltje “argumentum ad populum”.
  Het argument van de meerderheid.

  Er was ooit een wijze man die meende te weten dat de aarde niet het centrum van de “universe” is, en dat de aarde om de zon draaide.

  De beste man had gelijk, maar stond er alleen voor.
  Werd opgesloten!

  Niet omdat de meerderheid iets (goed) vindt, betekent dat dat ook de beste en juiste oplossing voor Curaçao is.

 9. Op welk Curacao leven de mensen die de grote zegen voor de MFK niet hebben zien aankomen?
  Het is al even overduidelijk dat Pik Pisas de stem van de gewone man ging krijgen, en die gewone man is in de meerderheid op Curacao.

 10. Familie en vrienden uit Curaçao (ikzelf woon in Nederland) belden me huilend, verbijsterd, overstuur en ontredderd op na de verkiezingsuitslag.
  Hoewel ik hemel en aarde bewogen heb om familie en vrienden over te halen om (tijdelijk) te vluchten uit Curaçao, kreeg ik als antwoord dat ze liever aan ‘iets anders’ zouden willen ‘doodgaan’ dan aan heimwee naar de tropen als ze inmiddels in Nederland zouden zitten.

  Wat ik vooral vrees is de ‘anti-makamba’ stemming die kennelijk
  als een virus rond blijft waren op het eiland ONDANKS voortschrijdend inzicht.
  Van dit inzicht lijkt er een groep zich totaal niks van aan te trekken.
  Talloze goedwillende Nederlanders hebben in de loop van de tijd Curaçao willen mee helpen opbouwen maar mochten zich er niet mee bemoeien door een aantal lokalen. Vandaar dan ook de onhaalbare leuze: ‘Nos mes por’.
  Hoe kan er dan überhaupt gesproken worden van een samenwerking tussen Curaçao en Nederland. Dat ‘nos mes por’ is puberaal en onrealistisch.
  Mensen hebben elkaar nodig maar door het eeuwige MISVERSTAND blijft men elkaar bestrijden. Maar….er is ook onwil en dan ben je uitgepraat, ook al reik je duizend keer de hand en doe je steeds meer water in de wijn.
  Want ja, dan is er MOEDWIL in het spel.

  Ooit had een docent tijdens mijn studie psychologie de uitspraak: ‘Sommige mensen houden niet van het vergaren van kennis’. En dat is dus gebleken, raar maar waar! De omgekeerde wereld schijnt eerder regel dan uitzondering te zijn maar daar moet je na zoveel omzwervingen in je leven pas veel later achter komen. De menselijke aard is toch niet zo leuk gebleken maar ik hoopte met mijn humanistische idealen dat er een evolutie van wijsheid zou plaatsvinden.
  In principe gaat het erom of de mens goede intenties heeft met zijn/haar medemens. Angst, onzekerheid en wantrouwen zijn logische gevolgen van het feit dat de mens zich onveilig voelt bij de ander die het ‘recht’ meent te hebben om de ander te onderdrukken. Inmiddels zou de mens na zoveel lessen te hebben geleerd toch wel iets verder zijn?? Nee dus!!

  Het ‘sleutelwoord’ voor de beschaafde mens is ’empathie’ en men heeft een mond vol over dit soort mooie woorden maar nee hoor…….in de praktijk blijkt men steeds te kiezen voor een pathologisch patroon op basis van angst en macht.
  Slechts de moedigen onder ons, de klokkenluiders, de don Quijotes onder ons durven ‘de strijd’ aan tegen het kwaad. En het kwaad moet geen kans krijgen.
  Helaas is het kwaad zo sluw dat dit al gauw wordt verward met ‘sociale intelligentie’. Maar die term kan in de praktijk misbruikt worden, nl. iets wat ogenschijnlijk als ‘slim’ wordt beschouwd komt in feite neer op manipulatie en bedrog.

  Waar het om gaat is de EMOTIONELE INTELLIGENTIE.
  Bij de een aangeboren, bij de ander te verwerven. EMPATHIE en dus inlevingsvermogen is de belangrijkste voorwaarde en die is te ontwikkelen.
  Alleen kiezen veel mensen doelbewust om het verkeerde pad op te gaan.
  In de psychiatrie is de groep ‘werkelijk slecht-willenden’ relatief zeer klein.
  Maar inmiddels lijkt die groep steeds groter te worden. Iemand zei me laatst dat we in een ‘duivels Apocalyptisch tijdperk’ leven en ik begin dat steeds meer te geloven.

  Kijk maar naar ons huidige digitale tijdperk. Het scheelt niet veel of we veranderen straks in robots. Een kille maatschappij is al heel lang voelbaar, sociale interactie schijnt steeds oppervlakkiger te zijn geworden en emoties als verdriet en liefde schijnen haast taboe te gaan worden en op de achtergrond te verdwijnen.

  Socrates werd immers toch ook ter dood veroordeeld door de gifbeker te moeten leegdrinken omdat hij waarheden sprak?

 11. Ik heb deze inzending integraal gelezen, en deze beste meneer Goede tracht m.i. zijn “sore-loser-heid” een andere draai te geven.

  Uiteindelijk zei hij niks dat de meerderheid al wist.

  Derhalve de flinke afstraffing van de PAR / MAN, samen goed voor 17204 weglopers.

  Chupé Lembé… den bon papiamentu.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

Ingezonden | Denkend aan Ced Ride

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...

AntilliaansDagblad | Pisas krijgt wanhoopsbrief

Willemstad - Drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zitten, hebben premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gevraagd...

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders
- Advertentie -