29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Verdeeldheid Pueblo Soberano te merken tijdens herdenkingen Wiels

HomeMediaVerdeeldheid Pueblo Soberano te merken tijdens herdenkingen Wiels
Herdenking Helmin Magno Wiels
Herdenking Helmin Magno Wiels

WILLEMSTAD – De bescheiden groep van vijftig mensen die vanavond meeliep met de witte mars in nagedachtenis van politicus Helmin Wiels, laat het contrast met een jaar geleden duidelijk zien. Toen liepen bijna 5000 mensen dezelfde route van de kerk in Pietermaai naar Marie Pampoen, waar Wiels is doodgeschoten.

Karel Josefa, de lijfwacht van Wiels, staat in de kerk op de plek waar Helmin altijd stond. Achterin, onder het beeld van Sint Judas Tadeus.
Karel Josefa, de lijfwacht van Wiels, staat in de kerk op de plek waar Helmin altijd stond. Achterin, onder het beeld van Sint Judas Tadeus.

Vorig jaar was ik rond deze tijd een gebroken man”, vertelt Josefa.

Luister hier naar de reportage van Dick Drayer

Ondertussen werkt hij weer bij het politiebureau in Montaña. Als hij niet aan het werk is, is Josefa aan de zijde van Aubert Wiels.

Ik ben niet zijn lijfwacht maar ik sta altijd naast hem”, zegt hij zacht.

Josefa is overtuigd dat de opdrachtgevers van de moord ook banden hebben binnen de partij van Wiels: Pueblo Soberano. Daarom heeft hij zich aangesloten bij 1 Tim Magno, de politieke beweging die Aubert is gestart. Naast zijn hechte band met Aubert, vertelt Josefa dat hij ook close is met de rest van de familie.

Behalve met Marvelyne”, zegt hij fel, “zij is niet te vertrouwen.

Zelfverheerlijking

Karel Josefa-2Het religieuze aspect is erg belangrijk op Curaçao. Dat komt eerst en niet de zelfverheerlijking”

, zegt Oswin-José Cijntje, doelend op de straat die vernoemd is naar Helmin Wiels.
Hij was al jaren bevriend met Wiels, die hem zelfs benoemde tot voorzitter van Fundashon Sedreko.

Het eiland is er nog steeds onderste boven van”, zegt hij.

Cijntje zegt wel te weten wie de opdrachtgevers zijn maar is voorzichtig om deze informatie te delen.
Hij wijst naar zijn zwager Edsel Gregoria.

Hij let op mij, zodat niemand mij omduwt”, zegt hij met een knipoog.

Terwijl de kerk mondjesmaat volloopt, deelt Robert Nicolina pamfletten van 1 Tim Magno uit.

Het doel is om Wiels te herdenken. Hij hielp iedereen, wie je ook was en waar je ook vandaan kwam. Maar we proberen mensen ook bewust te maken.”

Pueblo Soberano t-shirt
Niet alle bezoekers zijn negatief over Pueblo Soberano.
Juny Dos Santos arriveert als enige in een t-shirt van de partij, maar heeft hij zich later toch omgekleed. Hij heeft ter plekke een ander shirt gekocht.

priesterIk vond dit shirt toepasselijk maar het heeft niks met politiek te maken. Ik sta nog steeds achter PS en ik steun Helmin. Hij was een man die voor iedereen opkwam.”

Een paar kilometer verderop, kwamen zo’n tweehonderd man samen bij de EEG-weg om een straatnaambord van Helmin te onthullen.
Premier Ivar Asjes, gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, broer Werner Wiels en de parlementariërs van Pueblo Soberano zaten daar op de voorste rij.
Onder de aanwezigen is ook Stanislaw Cupak, de pastoor van de kerk in Pietermaai waar op datzelfde moment een mis wordt gehouden.
De politici lieten het afweten bij de mis en witte mars georganiseerd door Aubert. Alleen PNP-leider Humphrey Davelaar was de hele avond aanwezig.

“Ik vind dit belangrijk, omdat ik bevriend ben met de familie. Helmin was christelijk dus dit is een mooie manier om hem te herdenken.”

Koraal Specht
Herdengking05052014Volgens Davelaar waren hij en Wiels vanuit hun beroep als maatschappelijk werker al jaren bevriend. Spanning is er tussen de twee politici nooit geweest.

Een paar weken voor zijn dood zaten we om de tafel, omdat we een wijkplan wilde voor Koraal Specht.
Ik kan niet uitleggen wat er door me heen ging toen ik hoorde dat jongens uit die wijk hem hebben vermoord. Wiels wilde juist zulke jongens helpen.”

Bron: Caribisch Netrwerk/NTR
Door Elisa Koek, Anneke Polak en Leoni Leidel-Schenk

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties