28 C
Willemstad
• zaterdag 12 juni 2021 21:21

Laatste reacties

- Advertentie -

Marvelyne Wiels: ‘Je ziet nu wie er echt naar Helmin luisterde’

Marvelyne Wiels bij de omdoping van de EEG-weg naar Helmin Magno Wiels Boulevard - Foto |  Anneke Polak
Marvelyne Wiels bij de omdoping van de EEG-weg naar Helmin Magno Wiels Boulevard – Foto | Anneke Polak

WILLEMSTAD – Terwijl een groep aanhangers van de vermoorde politicus Helmin Wiels een kerkdienst bijwoont, is een andere groep bij de EEG-weg die wordt omgedoopt naar de Helmin Magno Wiels Boulevard.

Onder deze groep is ook zus Marvelyne Wiels. “Voor ons is het nu duidelijk wie er echt van Helmin hield, maar belangrijker nog, wie er al die tijd naar hem geluisterd heeft.”

Marvelyne wil niet praten over broer Aubert Wiels en zijn beweging 1 Tim Magno. Het enige wat de gevolmachtigde minister van Curaçao kwijt wil over de splitsing binnen de partij Pueblo Soberano is dat de mensen die Helmin vertrouwde, nu nog onderdeel uitmaken van de partij.

- Advertentie -

Marvelyne Wiels in gesprek met Anneke Polak

Pijnlijk
Het is 5 mei, precies een jaar na de moord op Wiels bij het strand van Marie Pampoen. Marvelyne bezocht vandaag zijn graf in Veeris, maar ging ook naar de plek waar de moord is gepleegd.

Het is pijnlijk om die plek te zien en te weten dat je hem nooit meer terug ziet. Ik werd wakker vanochtend en ging alles na wat er vorig jaar is gebeurd. Ik had een hele vervelende ochtend. De pijn van mijn zussen, broers, de kinderen van hen, mijn familie. Heeft heftig.”

Tien jaar heeft Helmin Wiels onderdeel uitgemaakt van het politieke spectrum, vertelt zijn zus.

Mijn moeder is in 2004, tien jaar geleden, overleden. Ze had Helmin laten zweren nooit de politiek in te gaan. Ze overleed en een paar weken later ging hij de politiek in. Hij ging werken voor het land, wilde dat de dingen anders gingen. Hij werd lange tijd voor gek gezien, maar later had men door dat hij wist waar hij het over had.”

Politieke ambities
Zelf had Marvelyne Wiels nooit ambities om de politiek in te gaan. Ze woonde inmiddels al decennia in Nederland, toen Helmin haar benaderde.

“Mijn broer wilde graag dat ik gevolmachtigde minister werd, op 24 april had hij een brief getekend met wie hij in zijn regering wilde. Ik was daar één van. Voor mij was politiek altijd een ver van mijn bed show.”

Marvelyne liep door New York toen ze een telefoontje van Helmin kreeg, met de mededeling dat er een brief in haar e-mail zat die ze moest tekenen en terugsturen.

“Ik dacht ‘verrek, het leven gaat veranderen’, maar dat het zo zou veranderen had ik nooit gedacht.”

Ze mist de gesprekken met haar broer.

Helmin was binnen de familie echt degene met wie je kon praten, vertelt Marvelyne. “Helmin had ook een speciale band met mijn kinderen, had altijd gesprekken met ze, via de ping of de app. Hij was ook de peetvader van mijn zoon. Hij zag me toen ik zwanger was en hij zei ‘dat kind is van mij’. Hij was een fantastische oom voor mijn kinderen.”

Daadkracht
Helmin Wiels heeft zijn zus daadkracht bijgebracht. Ook in haar functie als gevolmachtigde minister houdt Marvelyne vol.

Ik wil dat onze mensen verantwoordelijkheid leren dragen. Leef met wat je hebt en probeer te sparen. Of maak stappen om beter uit te komen in het leven. We kunnen niet blijven wachten tot mensen dingen voor ons doen, maar we moeten onze eigen verantwoordelijkheid dragen. Als je dat doet kun je gaan denken aan onafhankelijkheid, en niet eerder.”

Dat er nu een plein en straat naar haar broer is vernoemd, vindt Marvelyne een mooi gebaar.

Dat is mooi, maar Helmin is hier in mijn hart, dat is voor mij echt belangrijk.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Door Anneke Polak
Lees hier het interview met Werner Wiels
Lees hier het interview met Aubert Wiels

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Zus lief heeft niets van zijn advies geleerd,“Ik wil dat onze mensen verantwoordelijkheid leren dragen.hij bedoelde niet je zakken leren vullen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -