27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:41

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Verdachten Damascus en Pieter ontkennen ook

HomeMediaVerdachten Damascus en Pieter ontkennen ook

Dangelo Damascus-8
Verdachten Damascus (foto) en Pieter ontkennen ook

WILLEMSTAD — Het proces tegen Carlos ‘Kalo’ Pieter en Dangelo ‘Panchek’ Damascus vond zoals gepland vanochtend plaats. Ook moordverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas was in de zaal aanwezig, samen met zijn advocaat Olga Saleh-Konstrzewski, om de zaak bij te wonen. De verdachten Pieter en Damascus ontkennen, net als Kuwas gisteren, enige betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar. Damascus ontkent ook iets te maken te hebben gehad met de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez.

Naast hun betrokkenheid bij de moord op Wiels worden beide mannen beschuldigd van twee gewapende overvallen: een op een geldloper van Hector Henriquez en een ander op een Venezolaanse medewerkster van een kledingzaak.

Voordat de behandeling vanochtend startte, wilde de rechter van Olga Lodowica, een van de advocaten van Damascus, weten of zij nog steeds tijd nodig had om zich voor te bereiden op de zaak.

Lodowica diende eerder deze week een verzoek in om de zaak om die reden aan te houden. Die tijd had ze echter niet meer nodig en de advocate trok haar verzoek in. Vervolgens kon de behandeling van deze zaak beginnen die ook gebaseerd is op verklaringen van de moordverdachte Kuwas.

Kuwas bekende eerder de schutter te zijn geweest van Wiels. Ook heeft hij gezegd dat hij een zwart trainingsjack van Damascus kreeg hiervoor en dat hij van Pieter een shirt met lange mouwen had geleend en een carnavalsmasker. Daarnaast zou Damascus hem ook een handschoen geleend hebben, aldus Kuwas.

Kuwas verklaarde tevens dat er een ruzie was tussen Damascus en wijlen Martinez over wie de chauffeur van de vluchtauto moest zijn. Damascus vond het geen goed idee dat Martinez als chauffeur zou optreden, omdat hij te loslippig zou zijn. Kuwas heeft inmiddels al zijn verklaringen ingetrokken.

Ook Kuwas’ vrouw, Monalisa, heeft belastende verklaringen afgelegd tegen haar man en Pieter. Zo zei ze dat Kuwas het wapen van Pieter had gekregen. Maar inmiddels heeft ook Monalisa haar verklaringen ingetrokken. Volgens haar had ze dat alles uit woede verklaard.

Damascus heeft eerder zelf verklaard te weten dat Kuwas het wapen op 5 mei van ‘Djun’, oftewel Jean-Carlo Laker, had gekregen. Dat wapen was zat een rugtas en werd voor Kuwas in een wasmachine bewaard, herhaalde hij vanochtend.

Volgens Damascus kwam Kuwas langs en schreeuwde hij tegen ‘Djun’ dat deze ‘zijn handding’ voor hem moest pakken en dat Kuwas dat ook heeft gekregen.

Bovendien zou Kuwas zelf tegen hem hebben verklaard dat hij iemand moest gaan vermoorden (‘Mi ta bai basha un hende abou’), aldus Damascus vanochtend voor de rechter.

Hij ontkent echter zelf betrokken te zijn geweest bij de moord op Wiels. Carlos Pieter benadrukte vanochtend geen kleding of iets dergelijks te hebben geleend aan Kuwas.

“Kuwas liegt over mij.”

Verder verklaarde Pieter dat hij vlak voor de moord op Wiels samen met Kuwas, Damascus en twee andere mannen waarvan hij de namen niet kent, bij hem thuis domino aan het spelen was.

Daarna gaf Kuwas aan weg te moeten gaan. Pieter weet niet waar hij is geweest. Vervolgens kwam Kuwas terug om Pieter op te halen om naar de wijk Montaña te gaan.

Bij een woning in de Kaya Sagrado zag Pieter dat Martinez een auto aan het wassen was. Hij werd door Martinez gevraagd om mee te helpen de auto te drogen en dat heeft hij gedaan. Hij weet verder niets van de moord op Wiels, aldus Pieter.

Damascus wordt ook beschuldigd van de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez, maar ontkent alle betrokkenheid. De romp van het slachtoffer werd in juni vorig jaar bij de vlakte van San Pedro gevonden. Aan de hand van zijn tatoeages bleek dat het Martinez betrof.

De rechter hield Damascus diverse belastende getuigenverklaringen voor, maar hij bleef ontkennen. Volgens Damascus was ‘Bolle’ als familie en zou hij hem nooit kunnen vermoorden.

Damascus heeft wel bekend de gewapende overvallen te hebben gepleegd. Hij verduidelijkte echter vanochtend dat hij de Venezolaanse vrouw had beroofd van een briefje van 20 dollar en van haar mobiele telefoon.

“Ik wilde drugs en geld gaan stelen in die kledingzaak, maar heb uiteindelijk niets meegenomen. Het bleef bij een poging.”

Eerder had hij ook verklaard dat Pieter als chauffeur optrad van de vluchtauto die gebruikt was bij deze overval. Pieter ontkent alles.

Van de gewapende overval op de geldloper van Hector Henriquez, herinnerde Damascus zich heel weinig. Hij weet wel dat Suzy Rombley het brein hierachter was. Zij was een medewerker bij dat bedrijf.

Damascus wilde eerder niets vertellen hierover, omdat Rombley zelf op vrije voeten zou zijn. Hij heeft later wel het een en ander over deze overval verteld, namelijk dat hij samen met Kuwas deze overval had gepleegd.

Over de drie vuurwapens die achter zijn woning zijn gevonden, zei Damascus die bij een Venezolaan te hebben gekregen.

“Ik heb die wapens genomen, om te voorkomen dat hiermee slechte dingen zouden worden gedaan.”

Op de vraag wat hij met die wapens zou doen, gaf Damascus aan dat hij ze misschien in het kader van de inleveractie van het OM zou hebben ingeleverd.

De zitting werd in de middaguren onderbroken, nadat de rechter de persoonlijke omstandigheden naar voren had gebracht.

Na de middag zou de officier Gert Rip zijn eis tegen de mannen bekendmaken en kregen de advocaten vervolgens de mogelijkheid om te pleiten. Indien mogelijk, zullen zij morgenochtend verder pleiten, aldus de rechter.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties