‘Levenslang is levenslang’

Consensrijkswetten regelen de financiële en juridische samenwerking tussen de Landen van het Koninkrijk

‘Levenslang is levenslang’

WILLEMSTAD — De strafmaat levenslang betekent ook daadwerkelijk levenslang. Dat stelt desgevraagd Norman Serphos, de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De strafeis levenslang werd gisteren door de officier van justitie geëist tegen de moordverdachte Elvis ‘Monster’ Kuwas voor zijn betrokkenheid bij drie moorden, waaronder politicus Helmin Wiels, en een atrako tijdens de behandeling van de zaak Magnus.

Een aantal jaren gevangenisstraf werd daar echter niet aan verbonden. Reden voor deze krant om navraag te doen wat de straf ‘levenslang’ in de praktijk betekent.

De persmedewerker van het Gerecht in Eerste Aanleg, Bas Jussen, bevestigt wat het OM hierover zegt.

“Een straf van levenslang is in beginsel levenslang. Wel wordt na twintig jaar voor de eerste keer getoetst of de voortzetting van de straf nog voldoende een doel dient.”

Jussen laat verder weten wat dan het vervolg is.

“Blijft iemand gedetineerd, dan vindt hierna iedere vijf jaar opnieuw een toets plaats. Dat gebeurt overigens automatisch.

Dat wil zeggen dat de gedetineerde er niet om hoeft te verzoeken. Elke vijf jaar wordt het verzoek opnieuw door de rechter bekeken. Maar in principe is levenslang levenslang.”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “‘Levenslang is levenslang’

  1. Abraham Mossel

    Ene Hans van Zon uit Utrecht kreeg in NL levenslang voor het doodslaan van drie mensen met een lodenpijp, Hij heeft er 28.5 jaar van gezeten en was getrouwd met een bewaarster. Een fijt is dat in Nederland deze levenslange straf voor 90 % word omgezet in 20 jaar zonder VI. DE overige 10% overlijd in gevangenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *