26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 07:53

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Verdachte Fonseca mag voorlopig naar huis

HomeMediaVerdachte Fonseca mag voorlopig naar huis

burney nini fonseca-1
Maximus/Magnus verdachte Fonseca mag voorlopig naar huis | Foto | Persbureau Curaçao

WILLEMSTAD — Burney ‘Nini’ Fonseca mag zijn berechting in verband met zijn betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels in vrijheid afwachten. Dat besloot de rechter vanochtend naar aanleiding van het verzoek van Fonseca’s advocaat Marije Vaders gistermiddag. De man mocht vanmiddag om vijf uur naar huis, nadat hij zijn paspoort had ingeleverd. Het Openbaar Ministerie moet nog overleggen over nader te nemen stappen.

Op de vraag of appel een van die mogelijke stappen zou zijn, wilde de OM-woordvoerder Guillano Schoop niet ingaan. Naast het reisverbod legde de rechter Fonseca als voorwaarde op dat hij altijd beschikbaar moet blijven voor Justitie. Ook moet hij te allen tijde gehoor geven aan een oproep van de politie, inclusief een oproep om voor de rechter te verschijnen.

De rechter heeft een afweging gedaan tussen het persoonlijk belang van de verdachte en het onderzoeksbelang. Hij wees op het feit dat de verdachte belang heeft bij een spoedige behandeling.

Dit is tevens in het algemeen belang, aldus de rechter. “Politie en Justitie moeten de mogelijkheid krijgen om deze zaak zo goed mogelijk voor te bereiden. De vraag wie achter de moord zitten – de opdrachtgevers – moet goed uitgezocht worden. De officier heeft gelijk dat hij de zaak niet inhoudelijk kan behandelen met half bewijsmateriaal.” In dit verband werd het aanhoudingsverzoek van de officier toegewezen en wordt de behandeling later voortgezet.

Schorsing hechtenis

“Het is echter niet duidelijk wanneer het onderzoek Maximus klaar is”, merkte de rechter verder op. Dit terwijl het onderzoek naar de moord op Wiels al vanaf 5 mei vorig jaar loopt, de verdachte sinds 20 september vorig jaar (elf maanden) in voorlopige hechtenis zit en het onderzoek Magnus vandaag werd afgehandeld. In verband hiermee besloot de rechter dat de persoonlijke belangen van Fonseca zwaarder wegen dan het onderzoeksbelang en werd zijn voorlopige hechtenis opgeheven. Hierdoor mag hij de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten. De man blijft echter wel verdachte in deze zaak, aldus de rechter, die stelt dat er nog steeds ernstige verdenkingen zijn tegen Fonseca.

Schakel

Fonseca wordt door het OM beschouwd als de schakel tussen de uitvoerende daders, Dangelo ‘Panchek’ Damascus, Elvis ‘Monster’ Kuwas en Carlos ‘Kalo’ Pieter, en de intellectuele daders – loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn halfbroer en tevens voormalig Financiën-minister George Jamaloodin – achter de moord op Helmin Wiels.

Volgens officier Gert Rip heeft hij samen met wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina een rol gespeeld tussen beide partijen en dus zit Fonseca door zijn rol op het snijvlak van beide onderzoeken.

“Voor hem snijdt het mes aan twee kanten”, zei Rip gistermiddag.

Tegen de uitvoerende daders heeft Rip deze week tussen vijf jaar celstraf en levenslang geëist.

Het uitgebreide onderzoek naar de betrokkenheid van Fonseca bij de moord op Wiels is echter nog niet klaar, aldus Rip. In verband hiermee heeft hij de rechter verzocht om de zaak tegen de verdachte aan te houden.

Advocaat Vaders benadrukte gisteren dat de zaak tegen Fonseca is verzwakt.

“Bij ernstige bezwaren dient er sprake te zijn van een verdenking en in casu is hier geen sprake van. De aanwijzingen zijn afgezwakt.”

Ze wees verder op de beslissingen van de twee rechter-commissarissen in de zaak tegen de broers Dos Santos en Jamaloodin. Ook gaf ze aan dat er geen sprake meer kan zijn van collusie-gevaar door de uitgebreide verslaggeving door de media over deze zaak.

“Het OM zal nu concreet moeten aangeven wat de aanwijzingen zijn, maar ook dat hebben we vandaag niet gehoord.”

Verklaring Fonseca

Fonseca voerde gistermiddag het woord en liet de rechter weten niet tevreden te zijn met het feit dat de twee verdachten Dos Santos en Jamaloodin werden vrijgelaten, terwijl hij wel opgesloten moet blijven zitten voor dezelfde beschuldigingen.

Hij benadrukte te begrijpen dat er sprake is van een geschokte rechtsorde, maar wilde dat de rechter ook rekening hield met de shock waarmee zijn familieleden te kampen hebben door zijn opsluiting.

“Meneer de rechter, u hebt mijn zaak eerder twee keer aangehouden en nu wil de officier dat die voor de derde maal aangehouden wordt. Er wordt me teveel onrecht aangedaan.”

Volgens Fonseca wordt er bij Justitie met twee maten gemeten. Die mening is waarschijnlijk inmiddels gewijzigd, nadat de rechter hem vanochtend onder voorwaarden in vrijheid heeft gesteld.

 

Bron:  Amigoe
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties