27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 22:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Verdacht sms verkeer Fonseca en Jamaloodin

‘Nini’ sms’te met Jamaloodin en wordt gezien als schakel

Burney nini Fonseca
Verdacht sms verkeer tussen ‘Nini’ Fonseca (foto) en ex-Minister van Financien George Jamaloodin

Willemstad – In de periode voorafgaand aan de moord op Helmin Wiels op 5 mei 2013, van januari tot en met 4 mei 2013, zijn er 40 sms-berichten tussen Burney ‘Nini’ Fonseca, verdachte in de zaak Magnus, en oudminister van Financiën en tevens verdachte in de zaak Maximus, George Jamaloodin uitgewisseld. Dat heeft officier van justitie Gert Rip gisteren bekendgemaakt tijdens de behandeling van de zaak van Fonseca. Onder de stroom van sms’jes bevindt zich onder andere een sms van 30 april 2013 waarin Fonseca zegt:

,,Wanneer kan ik voor je werken? Broer, ik heb mijn uniform al.”

Jamaloodin antwoordt:

,,Als je voor me gaat werken, kunnen we het echt niet meer uitleggen.”

- Advertentie -

Dan volgt een sms van 4 mei 2013, een dag voor politicus Helmin Wiels wordt vermoord. Jamaloodin stuurt naar Fonseca:

,,Wanneer kan je langskomen zodat ik het je kan zeggen?”

Kennelijk gaat het hier om iets dat niet via de telefoon kan worden besproken. Het tweetal spreekt bij Jamaloodin thuis af. Dit is de laatste sms tussen Fonseca en de oud-minister van Financiën. Na 4 mei stopt het sms-verkeer tussen de twee abrupt.

Rip had maandag een verzoek ingediend bij de rechter om de behandeling van de zaak van Fonseca uit te stellen. Gisteren verzocht rechter Constantijn van Dam van Isselt de officier van justitie om dit verzoek toe te lichten waarop Rip antwoordde dat Fonseca door het OM als de link wordt gezien waarmee de uitvoerders van de moord met de intellectuele daders kunnen worden verbonden.

,,In het onderzoek naar de moord op Wiels, kunnen we drie verschillende dadergroepen onderscheiden”,

aldus Rip op de vierde dag van de behandeling van de zaak Magnus.

,,De uitvoerders, de intellectuele daders en daar tussenin zit Fonseca die samen met Luigi Florentina een rol heeft gespeeld tussen de intellectuele daders en uitvoerders.”

- Advertisement -

Volgens het onderzoek van het OM zou Florentina, alias ‘Pretu’, die in september vorig jaar zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel in Barber, samen met Fonseca de partijen bij elkaar hebben gebracht.

,,Fonseca zit door zijn rol op het snijvlak van die twee onderzoeken – Magnus naar de uitvoerders en Maximus naar de intellectuele daders. Voor Fonseca snijdt het mes aan twee kanten”,

zo vervolgt de officier van justitie in zijn betoog.

,,De uitvoerders staan deze week terecht. Dit onderzoek is afgerond en heeft ook belastend materiaal naar Fonseca opgeleverd.”

Dit belastend materiaal bevat processen-verbaal waarin Fonseca wordt genoemd als de opdrachtgever en de betaler van de moord.

Verder heeft Elvis Kuwas, alias ‘Monster’, ook verklaard dat Florentina hem heeft betaald voor het doodschieten van Wiels, dat de opdracht voor de moord bij Fonseca is binnengekomen en dat Fonseca en Florentina toen hebben besloten Kuwas als schutter te gebruiken.

Kuwas zou Florentina en Fonseca ook met zwarte sporttassen hebben gezien met geld erin waarmee uiteindelijk voor de moord is betaald.

Wat nieuw is in dit onderzoek, zijn de verklaringen van Michael Leesly, die enige tijd geleden in de zaak Maximus – het onderzoek naar de intellectuele daders – is verhoord.

Leesly woont in de buurt van Koraal Specht en is ook nauw verwant aan de bende No Limit Soldiers (NLS). Hij heeft tegenover de politie verklaard dat iedereen binnen Koraal Specht zegt dat Raul Martinez, alias ‘Bolle’, en Kuwas de moord op Wiels hebben gepleegd.

Bolle zou zelf ook in de wijk hebben lopen vertellen dat hij als chauffeur heeft opgetreden en dat Pretu en Nini hem hiervoor ten onrechte niet hebben betaald. In het onderzoek Maximus komt Fonseca dus ook in beeld.

Rip wilde gisteren nog niet veel over dat onderzoek vertellen, maar bekend is dat in deze zaak onlangs Jamaloodin en zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos zijn aangehouden. Beiden zijn op vrije voeten, maar ‘zijn en blijven verdachten in de zaak’.

,,Er zijn drie processen-verbaal waarin Dos Santos wordt genoemd.

In alle drie wordt een verband gelegd tussen Dos Santos en Fonseca. In het ene wordt gemeld dat Fonseca druk zou leggen op Dos Santos om meer geld te geven voor de moord”, aldus Rip.

Ook Kuwas heeft het in zijn verklaringen gehad over Dos Santos. Volgens hem moet in de zoektocht naar de betalers voor de moord in de hoek van Dos Santos worden gekeken.

Tot slot noemt ook Leesly Dos Santos in zijn verklaringen. Behalve de eerder genoemde sms’jes tussen Fonseca en Jamaloodin zijn er verschillende contacten geweest tussen het tweetal, zo liet Rip gisteren weten.

,,Ik kwalificeer deze contacten als zeer dubieus. Fonseca is vaak bij Jamaloodin op kantoor geweest waarbij getuigen hebben gezien dat hij met lege handen naar binnen is gegaan en vervolgens met veel geld is vertrokken.

Het is overigens niet alleen deze Fonseca. Na zijn aanhouding is ook zijn broer bij Jamaloodin geweest om geld te halen.”

Het onderzoek Maximus waar Fonseca een belangrijke rol in speelt is nog niet klaar, zo liet Rip gisteren weten.

,,Als we nu de zaak tegen Fonseca inhoudelijk zouden behandelen zouden we dat doen met onvolledig materiaal.

Ik vind, gelet op de ernst van het feit, dat er ruimte moet worden vrijgemaakt om onderzoek te verrichten. Dat is de reden waarom ik vorder dat de behandeling van de zaak tegen Fonseca voor een aantal maanden wordt aangehouden.”

De rechter beslist vandaag of de zaak van Fonseca wordt aangehouden of niet.

Groeperingen in Koraal Specht

Michael Leesly heeft tijdens zijn verklaring aan de politie ook inkijk gegeven in hoe de geschiedenis, voorafgaand aan de moord is gelopen, zo verklaarde Rip gisteren in zijn betoog.

,,In Koraal Specht zijn er twee groeperingen; de No Limit Soldiers (NLS) en de New York Yankees. NLS wordt aangevoerd door ‘Nuto’. Dat is een meneer Wawoe die nu in Sint Maarten in de gevangenis zit. De New York Yankees is van Fonseca en Florentina.”

Het verhoorteam van het OM is naar Sint Maarten gegaan om met de beruchte Nuto te spreken. Hij heeft de scheiding tussen de NLS en de New York Yankees ook bevestigd.

Tussen de twee gangs zou ruzie zijn ontstaan naar aanleiding van de moord op Wiels. NLS heeft het de New York Yankees kwalijk genomen dat ze NLS hebben gebruikt om de moord uit te voeren.

,,Binnen NLS was men daar ontstemd over”, zo weet de officier van justitie te vertellen. ,,Ook omdat dit voor Koraal Specht een slechte indruk gaf.”

Vanuit NLS is er toen actie ondernomen om het Fonseca betaald te zetten. Leesly werd geconfronteerd met een ping dat er geld afgeperst moest worden van Fonseca en als deze niet zou betalen zouden er erge gevolgen aan verbonden zijn.

Fonseca is boos

Net als de andere verdachten heeft Fonseca gisteren de kans gekregen om het woord te voeren toen zijn zaak behandeld werd. Hieronder een weergave van zijn pleidooi. Fonseca:

,,Ik wil een aantal punten naar voren brengen. Ik ben heel boos om het onrecht dat mij wordt aangedaan. Ik zit 11 maanden in de gevangenis voor een zaak die een totale shock heeft veroorzaakt in de Curaçaose gemeenschap. Daar ben ik het mee eens. Niemand heeft het recht andermans leven te nemen en zeker niet op die manier.

Maar mijn familie en ik zijn ook geshockt dat ik ten onrechte wordt opgesloten. Meneer de rechter, u heeft mijn zaak al twee keer uitgesteld. En nu wordt het weer voor de derde keer gevraagd.

Ik vind dat mij veel onrecht wordt aangedaan. George Jamaloodin en Robbie dos Santos zijn aangehouden. Twee weken voor de behandeling van mijn zaak. Nu zijn Jamaloodin en Dos Santos na een paar dagen vrij. Dezelfde beschuldigingen die er tegen mij zijn, zijn er ook tegen hen.

En zij zijn wel binnen een paar dagen op vrije voeten terwijl ik 11 maanden vastzit voor een zaak waar ik niets mee te maken heb. Ik vraag mezelf af of zij mensen zijn en ik misschien iets anders waardoor ik niet op vrije voeten kan worden gesteld. Zij hebben familie. Ik niet soms?

Met hoeveel maten wordt er gemeten? Gerechtigheid is voor iedereen. Ik werk in de bouw met het zweet van mijn voorhoofd om mijn familie te verzorgen. Mijn ouders lijden ook omdat ze weten hoe hun zoon is.

Ik vraag om mijn vrijheid want ik heb niks te maken met deze zooi. Dit heeft me mentaal en fysiek vermoeid en vooral omdat het te maken heeft met mijn eigen vrijheid en omdat ik op onrechtmatige wijze behandeld wordt.”

Ook de advocate van Fonseca, Marije Vaders, ziet geen reden voor het langer uitstellen van de behandeling van de zaak van haar cliënt.

,,Client heeft recht op een spoedige behandeling van de zaak voor de rechter. Hij zit al 11 maanden vast en in die periode is het Openbaar Ministerie er niet in geslaagd enig bewijs tegen cliënt te vergaren.

Ik ben er ook niet van overtuigd dat daar verandering in komt”,

aldus Vaders in haar betoog. En:

,,Het OM heeft meer dan voldoende tijd gehad en geen bewijs gevonden tegen cliënt.”

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Stadsrust weer in ongelijk gesteld

Omwonenden kunnen voorlopig weer enigszins opgelucht ademhalen, hoewel de hoge onafgebouwde appartementsgebouwen van het project Stadsrust pal naast hun huizen en tuinen nog wel (even) zullen blijven staan. Ook in hoger beroep trekken de ontwikkelaar en de minister van VVRP aan het kortste eind.

AntilliaansDagblad | Ramon Chong in beroep

PNP-man en voormalig kandidaat voor het ministerschap voor de portefeuille van Economische Ontwikkeling, Ramon Chong, gaat via de rechtsgang alsnog proberen om minister te worden. Het proces wordt aangespannen tegen het Land, de voormalige formateur Chester Peterson en de minister-president die als functionaris over de voordracht van de kandidaten gaat.

AntilliaansDagblad | Hulp illegalen via IOM verlengd

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die in juni de taak van het Rode Kruis overnam om ‘ongedocumenteerden’ - getroffen door de coronacrisis - te voorzien van noodhulp in de vorm van voedselpakketten en voedselkaarten, zal langer dan gepland actief blijven.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -