Rip: Kuwas een opschepper

Gerrit 'Gert' Rip

Officier van Justitie : Gerrit ‘Gert’ Rip

PUNDA – Door over zijn misdaden te praten met zijn vrouw Monalisa en vriendinnen, groef Elvis ‘Monster’ Kuwas zijn eigen graf. Hun getuigenissen sluiten namelijk perfect aan op zijn bekentenis van de moorden op Helmin Wiels, Raikel Conception en Lionel Arnaud, aldus officier van justitie Gert Rip die een levenslange gevangenisstraf eiste.

Het OM beschuldigt Kuwas, alias Monster, van het doodschieten van Wiels op 5 mei 2013, Conception op 27 januari vorig jaar en Arnaud op 8 juni 2012. Hij wordt ook nog verdacht van een overval op een geldloper op 25 janurari vorig jaar.

Rip hield rechter Constantijn van Dam van Isselt vandaag voor dat Kuwas graag aan zijn vrouw én vriendinnen vertelt over zijn moorden. Ook dat de verdachte in maart hem vertelde openheid van zaken te willen geven en tijdens de strafzitting de familie van de politiek leider van Pueblo Soberano zijn spijt wilde betuigen.

De officier van justitie ontkende een ‘deal’ te hebben met de verdachte over strafvermindering danwel geen levenslang als hij meewerkt. Rip verklaarde dat juist Kuwas aangaf te willen praten en voor zijn eigen veilig naar Nederland wilde om zijn detentie door te brengen. Hij vertrouwde niemand, aldus de OM-vertegenwoordiger, en vandaar dat hij niet wilde dat zijn advocate over dit plan zou worden ingelicht.

Vervolgens verklaarde Rip geen ‘deals’ te hebben gesloten met onder andere Kuwas’ vrouw Monalisa en getuigen. Hij ontkende dat hij hen geld had aangeboden in ruil voor belastende verklaringen. Hij zette uiteen dat het OM wel financiële bijdrage leverde om hun veiligheid te waarborgen.

Dat betekende dat bijvoorbeeld Monalisa Kuwas Curaçao moest inruilen voor een verblijf in het buitenland. Ze kreeg dus geld voor de duur van zes maanden van het OM voor onder meer het kopen van haar vliegticket, het regelen van huisvesting en om te kunnen voorzien in haar levensonderhoud. Ze koos Nederland als nieuwe woonplaats.

Voorts hield Rip de rechter voor dat de getuigenissen van Kuwas’ echtgenote en getuigen perfect aansluiten op de bekentenis van de verdachte. De officier van justitie zette uiteen dat dit komt, omdat hij namelijk graag met hen praat over zijn misdaden. Dan had hij onder andere over wat voor kleding hij droeg, over de gebruikte vuurwapens, hoeveel geld zijn beloning was en wie de moord-opdracht gaf.

Een saillant detail daarbij is dat de getuige Suzy Rombley aan de autoriteiten zelfs vertelde dat Kuwas haar twee keer had meegenomen naar moordlocaties. Dit waren Caracasbaai en Noord Zapateer, waar hij respectievelijk Conception en Arnaud doodschoot. Tenslotte vertelde hij ook, dat Luigi Florentina degene was die opdracht gaf voor de moorden.

Besluitend wees Rip op het feit dat Kuwas’ bekentenis op daderwetenschap wijst. Gezien het feit dat de verdachte na te hebben bekend, op de strafzitting ontkent, geen respect toont voor het leven van een ander, geen spijt betuigt, de ernst van zijn criminele daden niet inziet en door de geschokte rechtsorde, vorderde de officier van justitie een levenslange gevangenisstraf en ook ontneming van al het geld dat hij met deze moorden verdiende.

Bron: Tilii.info
Zie ook: Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *