Veel animo protestmars advocaten

Op de T-shirts die nu gedrukt worden voor de protestmarsen staat heel groot ‘Nee’ (NO).

Op de T-shirts die nu
gedrukt worden voor de
protestmarsen staat heel
groot ‘Nee’ (NO).

Willemstad – ,,De T-shirts zijn in productie en de interesse lijkt groot te worden.”

,,Euclides Monte, grote vriend van ‘Doktor’ da Costa Gomez, Pater Amador Römer en verschillende vakbondsleiders lopen ook mee”, laten de drie advocaten Peppie Sulvaran, Saran Inderson en Anthony Eustatius weten die voorbereidingen treffen voor de protestmarsen op 14 en 15 december.

De groep wil voornamelijk aandacht vragen voor het feit dat men het niet eens is met de aanwijsbevoegdheid van de Nederlandse minister van Justitie, wat in de ogen van de protestgangers een democratisch deficit veroorzaakt en het werk teniet doet van onder andere ‘Doktor’ da Costa Gomez, die aan de wieg heeft gestaan van de autonomie.

,,Ondanks het feit dat juridische adviseurs, het openbaar ministerie en andere adviseurs, de onderhandelaars ervan hebben proberen te overtuigen hier niet mee akkoord te gaan, is men toch van de route afgeweken en gaat men ermee door”, zo legt de organisatie het doel van de mars uit.

Overigens legt adviseur in het staatkundige proces Suzy Camelia- Römer uit dat de aanwijsbevoegdheid niet behandeld gaat worden in de komende RTC omdat dit nog bij de Raad van State ligt voor advies. ,,Ik vind het belangrijk dat de advocaten een brief aanbieden met daarop de bezwaren. Ik ben bereid dit door te sturen naar de Raad van State”, zegt Camelia-Römer.

Prominenten doen mee aan de tocht

Ook andere prominente figuren hebben toegezegd mee te lopen, onder andere Oswin Chin Behilia, Rufus McWilliam, Don Martina, Hubert ‘Bèbè’ Rojer, Wim van Lamoen, Elvis Andrade, Jeanne Henriquez, Sidney ‘Bicho’Justiana, Wino Poulo, Boy Hernandez, Stanley Inderson (vader van Saran Inderson, red.) en Erwin Koenze.

De oppositiepartijen MAN, Niun Paso Atras (NPA) en PLKP (die geen zetels heeft) maken allen publiekelijk bekend dat ze de advocaten steunen in hun protest.

De MAN benadrukt het belang van een pacifistische optocht, zonder geweld, waarbij de boodschap duidelijk wordt overgebracht.

De PLKP stelt dat ‘wij veel inleveren van de autonomie, onder de financiële druk die Nederland op ons uitoefent’.De partij accepteert het niet ‘dat anderen dan Curaçaoënaars over ons komen beslissen’. De PLKP is afgelopen week al begonnen met protestactiviteiten. Vandaag zullen er pamfletten uitgedeeld worden in de stad, morgen is de Aliansa Patriótiko, de vereniging die sterk verbonden is aan de PLKP en Pueblo Soberano van Helmin Wiels, op het Brionplein en maandag bij het WTC.

NPA vindt dat vooral de partijen PNP, PAR en FOL ‘ons verkopen, zoals vroeger de slaven verkocht werden’. ,,Deze partijen denken dat met de afkoop door Nederlands het feesten kan doorgaan. Te beginnen met het Koninkrijksconcert”, zo stelt de NPA.

De marsen

Er zijn twee protestmarsen. Zondag de 14e is er een auto-optocht die om twee uur begint bij Fuik en eindigt bij het World Trade Center (WTC). De tweede tocht is op maandag de 15e. Dit is een wandelmars die begint om tien uur ’s ochtends vanaf het Wilhelminapark in Punda tot het WTC. Tijdens de wandeltocht zullen er kransen gelegd worden bij de verschillende standbeelden zoals die van ‘Doktor’ Moises Frumencio da Costa Gomez, Efraim Jonckheer en Tula.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *